2012-11-11 18:46

Här är Sveriges VM-trupp 2012

Den 2 till 9 december spelar Sverige VM i schweiziska Bern och Zürich. Nu har förbundskapten Jan-Erik Vaara tagit ut spelarna som ska ta tillbaka VM-guldet. Här är truppen.


Kim Nilsson, Martin Östholm och Alexander Galante Carlström är tre av 20 spelare i truppen till VM. Foto: Perwiklund.se

Det svenska laget består av 20 spelare och Jan-Erik Vaara är nöjd med den trupp han tagit ut:

- Konkurrensen har varit stenhård. Vi har fått diskutera spelare ända in i slutet. Det känns ovant men då har vi också haft kort om tid i förberedelserna inför detta VM i och med att jag tog över i år. I slutändan känner vi ändå att vi hamnat rätt, säger Jan-Erik Vaara och fortsätter:

- Det är klart att det är ett bollande fram och tillbaka när man tar ut en sådan här trupp. Vi har tagit hänsyn till en mängd olika parametrar som till exempel nuvarande form, erfarenhet, mångsidighet, fysisk förmåga och icke att förglömma den sociala förmågan.

Finland har vunnit de två senaste VM-turneringarna på herrsidan. Men Sverige siktar på revansch och imponerade under förra helgens Euro Floorball Tour när man vann mot Tjeckien, Schweiz och Finland.

- Vi har haft en bra höst med ett läger i Karlstad och två i Växjö där vi fått möjligheten att se och testa en hel del spelare som hållit hög klass och där vi kunnat bygga det landslag vi vill se, både på och utanför banan. Nu återstår ett läger i Varberg med två matcher innan vi åker till Schweiz.

Det svenska laget har nio VM-debutanter (precis som 2010) och en snittålder på 25 år.

- Det är en otroligt lagom och fin snittålder. Klart att det kan tyckas riskfyllt att ha med så många debutanter i ett sådant här sammanhang men vi tror väldigt mycket på de här spelarna. Och som i alla lag finns det också de där erfarna spelarna som vi hoppas ska visa karisma och pondus som smittar av sig på de oerfarna, säger Jan-Erik Vaara och fortsätter:

- Det är ett ungt och piggt lag med bra fart under fötterna, känsliga handleder och en stor hunger.  Det känns som man kan göra det mesta med det här gänget, det finns många spännande konstellationer vi kan sätta ihop.

I VM-gruppspelet i Bern möter svenskarna Polen, Ungern och Norge. I slutändan handlar det med största sannolikhet om att guldet hamnar hos någon av favoriterna Sverige, Finland, Schweiz och Tjeckien.

- Jag tror inte det finns någon i laget eller ledarstaben som inte siktar på guldet. Vi ska vinna VM, avslutar Jan-Erik Vaara.

Här är den svenska truppen:

Målvakter
Viktor Klintsten, Storvreta IBK
Patrik Åman, AIK

Backar
Jesper Berggren, Storvreta IBK
Anton Karlsson, Linköping IBK
Robin Nilsberth, Granlo BK
Henrik Quist, Pixbo Wallenstam IBK
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK
Mattias Wallgren, Warberg IC
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

Forwards
Rasmus Enström, IBF Falun
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Joel Kanebjörk , Storvreta IBK
Johannes Larsson, IBF Falun
Patrik Malmström, Pixbo Wallenstam IBK
Karl-Johan Nilsson, AIK
Kim Nilsson, AIK
Linus Nordgren, FC Helsingborg
Johan Samuelsson, Granlo BK
Henrik Stenberg, Storvreta IBK
Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK


Författare: Daniel Karlsson