2011-11-06 19:54

U19-dam: ”Vi gjorde vår bästa period”

Finland stod för motståndet då Sverige spelade sin sista match av Euro Floorball Tour i Helsingfors. Matchen var Sveriges bästa i turneringen – och var endast en fantomräddning från att resultera i turneringsseger.

I dagens match mot värdnationen Finland kopplade Sverige greppet från första stund. Det var Sverige som styrde spelet och hade mycket boll. Spelet gav utdelning och Jessika Eriksson gjorde 1-0 efter 13 minuter. Finland replikerade dock snabbt och kvitterade med tre minuter kvar på period 1. Sverige jobbade på bra i slutet av perioden och spelade till sig ett frislag i bra läge med 17 sekunder kvar. Snyggt framspelad av Therese Andersson förvaltade Nathalie Jakobsson frislaget och gjorde det psykologiskt viktiga 2-1-målet före pausvilan.

– Vi hade jättebra intensitet, fart och var nästintill felfria defensivt i första perioden. Vi gjorde vår bästa period i turneringen, säger en nöjd förbundskapten Marcus Holm.Sverige firar ett av sina tre mål i matchen mot Finland. Foto: Daniel Karlsson.


Sverige inledde den andra perioden med ett tidigt 3-1-mål och mycket talade för att de blågula skulle fortsätta att kontrollera matchen. Istället började finskorna spela bättre och gjorde både 2-3 och 3-3 inom loppet av fem minuter.

– Vi gjorde en bra andraperiod, men skillnaden var att Finland ryckte upp sig och spelade bättre än vad de gjorde i första. Vi tappade vårt spel lite, säger Holm.

I tredje perioden tar Sverige över kommandot igen och gör det mesta rätt - förutom att göra mål. Sverige vinner skotten med 27-11 och pressar stundtals det finska laget rejält. Med tre minuter kvar av matchen var Sverige nära att avgöra när de byggde upp ett mönsteranfall, men bollen ville bara inte in. Den finska målvakten Noora Vuorela stod för turneringens räddning och snuvade Sverige på turneringssegern.

– Sett över hela turneringen var första matchen mot Tjeckien skakig och vi hade inte hunnit sätta grunderna i spelet. Vi släppte in hela sex kontringsmål. Efter premiären blev det bättre och mot Schweiz släppte vi bara in två kontringsmål. Idag lyckade finskorna bara göra ett kontringsmål, och då är ju de det starkaste motståndet. Den utvecklingen är vi jättenöjda med, säger Holm.

Förbundskaptenen avslutar med att berömma sina U19-damer som han menar har fått mycket direktiv under turneringen och utvecklats både individuellt och som lag.

Matchfakta
Finland – Sverige 3-3 (1-2, 2-1, 0-0)

Första perioden
0-1 (13:33) Jessika Eriksson (Amanda Johansson Delgado)
1-1 (16:24) My Kippilä (Juulia Lintula)
1-2 (19:43) Nathalie Jakobsson (Therese Andersson)

Andra perioden
1-3 (22:50) Evelina Sparf (Nathalie Jakobsson)
2-3 (27:12) Mari Alila (Mira Wickman)
3-3 (32:10) Laura Manninen (Mira Wickman)

Tredje perioden


Författare: Daniel Karlsson