Tisdagspanelen, vecka 45 - Innebandy.se
2011-11-08 15:00

Tisdagspanelen, vecka 45

Tre frågor till tre profiler. Det är det enkla receptet bakom Tisdagspanelen. "Lunkan", "Bult" och Gittan tycker den här veckan till om helgens Euro Floorball Tourturneringar.

 

 
1

 
Herrarna förlorade mot Finland igen, hur ska man vända den lite negativa trenden? ?
 

Helena Lundqvist Cabrera, 30 år. Spelare
i Sala Silverstaden. Meriterad med VM-guld bland annat.
 


– Jag står för mina tidigare uttalanden om att Sverige behöver ett tuffare landslag. Kim Nilsson exempelvis, det är ju ett skämt att han inte är med… In med lite mer riviga spelare. Finliret räcker inte hela vägen till ett VM-guld, inte för herrarna i alla fall. Gör Finnarna lite sura, det är jag övertygad om att de kan vinna på. Spelmässigt tror jag att de är ganska jämbördiga och det är inga storförluster vi pratar om.
   

Mathias Larsson, 38 år. Avslutade i våras en lång och framgångsrik spelarkarriär. 
 


– Klart är ju att vi måste utveckla vårt spel, och det jobbet har den nya ledningen börjat på. Det syns dock att gubbarna inte är riktigt inkörda än, men den sista perioden mot Finland senast var riktigt bra. Jag är också helt övertygad om att trenden bryts i december 2012 när Magnus Svensson och övriga tunga pjäser är tillbaka i laget.
   

Gittan Ahonen Gunnarzon, 40 år.
Bloggande innebandy-
profil som tog flera SM-guld med Högdalen på 90-talet. 
 


– Eftersom jag anser att Sverige hade flera spelare (skadade, matchotränade, ej uttagna) som lär förstärka laget kvar hemma, medan Finland endast saknade ett par spelare, är jag övertygad om att Sverige kan vinna över Finland. Dessutom gör vi vår generationsväxling nu medan Finland skjuter sin framför sig. Sedan hoppas jag att vi slutar snegla på hur Finland spelar och utvecklar det vi är bra på i Sverige, går vår egen väg helt enkelt.
   

 

 
2

 
Även U19-landslagen börjar få motstånd. U19-dam spelade lika mot Finland och U19-herr förlorade mot samma land. Är Sveriges position som etta inom sporten hotad?
 


– Svårt att uttala mig om det med tanke på att jag inte vet något om spelarna. Men jag kan väl tycka att det är kul för sporten. Det är ju alltid roligare att spela ett VM där man får kämpa för segrarna.
   


–  Absolut är den det. Även om Sverige generellt är den ledande nationen, så är vi inte i närheten av den positionen som vi haft tidigare, och att U19-finnarna drar ner byxorna på våra dito gång på gång är ju naturligtvis oroande.
   


– Jag vet inte om det är så viktigt att vara etta hela tiden, utan bryt ner spel och prestationer i detalj för att se hur vi i Sverige utvecklar sporten. Vi skulle kunna vara etta genom att stå på vår egen planhalva och spela destruktivt, men det gynnas ingen av – speciellt inte sporten innebandy.
   

 

 
3

 
Damerna däremot går som tåget, inte ens magsjuka kan hindra dem från att vinna VM-guld igen, eller?


– Damerna ser ut att gå bra. Där är det tyvärr samma sak som med U-19 fast åt andra hållet. För många år sedan var Norge riktigt bra, för något år sedan var Finland bra, nu finns egentligen bara en konkurrent till Sveriges guld och det är Schweiz. Bara hoppas att Schweiz står upp under VM så damerna får lite motstånd, inte minst för att få känna lite glädje över VM guldet. Vem och vilka som får chansen beror nog på vilken ställning man har hos Vaara, för jag är övertygad om att det inte skulle göra någon skillnad vilka han än plockar bort.
   


– Som jag sa senast, Sverige är kraftfullt överlägset och kan ta ut två landslag som är bättre än det lag de kommer att få möta i VM-finalen i Schweiz.
   – Sverige skulle kunna ställa upp med två landslag som bägge tar sig till åtminstone semifinal. Så bra spelarunderlag har vi i Sverige. Så ja, Sverige är helt överlägsna och vinner VM-guld oavsett. Det lär inte ens vara spelbart på oddset…

   

 


Författare: Lina Engstrand