2011-11-27 08:00

I fokus: Petra Weiss

 

Rönnbys Petra Weiss upplever just nu sin bästa säsong i innebandykarriären. Med en tredjeplats i elitseriens poängliga har hon imponerat på många, men resan till stjärnstatus har varit krokig och inte alltid helt lätt.

Det var efter säsongen 2004/05. Motivationen var på botten efter tre tuffa säsonger i Högdalen och Petra Weiss tog beslutet att trappa ner på innebandyn för att prioritera gymnasiestudierna. Hon återvände till Järfälla IBK för att lägga mindre tid på innebandyn, men vistelsen där blev kort.

– Jag var lite tveksam, det var inte det lättaste alternativet att gå ner och spela i division I när det kändes som att man hade mer i sig men då ringde Balrog och tjatade några gånger och tjatade lite till och till slut gav jag med mig. Jag tror det var Magnus Eriksson eller Roland Pettersson som hörde av sig och till slut bestämde jag mig för att satsa på Balrog. Jag tror aldrig att jag hade tankar på att sluta helt, det var mer att jag funderade hur mycket tid jag ville lägga ner. Jag tror många funderar på exakt samma sak efter en lång säsong, men trots det står man där i augusti med klubban i handen, säger Weiss.

Petra Weiss har blommat ut i Rönnby. Foto: Idrottsfoto.se

Elitseriedebuten kom alltså i Högdalen och karriären har sedan dess varit en enda lång resa mellan olika klubbar för Weiss. Efter två säsonger i Balrog var det dags för en ny flytt. Petra hade just gått ut gymnasiet och stod som arbetslös. Till slut föll valet på att flytta till Norge. Som elitspelare i Sverige kan man tro att den övergången skulle ha varit lätt som en plätt, men så var det verkligen inte för Weiss.

– Det var ganska stor skillnad. Första säsongerna jag var där var jag inte med så många matcher på grund av övergång och sådant. Det var tufft i början då det blev en ganska stor omställning med helt annat spel så den första säsongen var inte alls bra.

 

Men Petra kom in i det norska spelet till den andra säsongen och vann där efter pris som Årets spelare de kommande två åren och vann poängligan sista året i Tunet. Sista säsongen i Norge fick hon även vara med och vinna NM-guld efter att ha tagit revansch på Holmlia som laget förlorade mot i finalen året innan. Efter det bestämde sig Petra för att återvända till Sverige och elitserien.

Valet föll på Pixbo Wallenstam, och även där blev det en tuff start.

– Jag gick dit för att det var ett lag som var nära Oslo. Det var nära att åka om man skulle hälsa på alla kompisar där och dessutom ett av de bättre lagen som låg i närheten. Det var ett ganska turbulent år. Vi hade två-tre tränare när vi startade, men rätt vad det var stod vi utan tränare. Men allt eftersom säsongen gick blev det bättre.

Det blev dock bara ett år i Pixbo, återigen var Petra redo med flyttlasset, den här gången mot Västerås och Rönnby.

– Det var flera klubbar som hörde av sig. Det löste sig inte med jobb i Göteborg och därför föll valet på Rönnby då det helt enkelt kändes som det bästa alternativet, säger Weiss.

Återigen, nästan schemaenligt, blev första säsongen turbulent för både Weiss och laget. Massor av skador och sjukdomar gjorde att laget inte motsvarade de högt ställda förväntningarna så inför årets säsong var det dags för en nysatsning.

– Vi har haft en väldigt bra fystränare som haft ett väldigt bra upplägg. Jag tror att alla spelare är i bättre form i år, säger Weiss som personligen har inlett säsongen lysande.

– Jag har fått stort förtroende i år om man jämför med tidigare. Det ger väldigt mycket som spelare då man känner det från tränare och andra spelare i laget. Alla i vår kedja har nog gått över förväntan.

Weiss bildar en av elitseriens farligaste kedjor tillsammans med Moa Schillström och Mathilda By. En formation som lovordas från många håll och som har ett spel som sticker ut.

– Jag tror att vi är sådana som spelar bollen snabbt och tycker om att ticka boll till varandra. Även backarna vi spelat med har spelat enkelt och det har gett oss fart bakifrån i uppspelen bara fortsatt med det framåt. Sedan har vi en väldigt bra kombination i kedjan. Moa sliter och river mest på banan, Matilda By är en grym avslutare och jag lite mer av en framspelare.

Trots flera säsonger i elitserien är två SM-brons med Balrog hennes största merit i svenska elitserien. Däremot har hon ett junior VM-guld på meritlistan och en drös med juniorlandskamper. Däremot har hon ännu inte fått chansen i damlandslaget som just nu är den stora drömmen.

– Man hoppas på att kunna dit. Men eftersom förra säsongen var knacklig har jag fokuserat på klubblaget, men självklart vill man upp till landslagsnivå. Jag tror att jag behöver bli lite bättre tränad fysiskt för att ha chans till det.

Utanför innebandyn är Petra en en 25-årig Disneyfantast. 25 år som även syns på hennes tröja i Rönnby då födelseåret -86 har blivit hennes tröjnummer. Numret 86 är även en ungefärlig siffra på hur många Disneyfilmer hon har i samlingen hemma i Västerås, där hon nu har slagit sig ner för att stanna.

– Jag vet inte hur många det är exakt, men jag har hela samlingen kan jag lova. Ingen i laget har lagt märke till det än, men vem vet, jag kanske får något filmansvar inför kommande bortaresor efter det här.


Författare: Daniel Karlsson