2011-11-05 19:56

Herr: Sverige gick tomhänta från VM-finalreprisen

Sverige inledde Euro Floorball Tour-matchen mot Finland bra, men en dipp i den andra perioden gjorde att Finland kunde gå ifrån. Sverige närmade sig på slutet, men kom aldrig ända fram.Patrik Jansson kom in och stod den andra halvan av matchen mot Finland och en del av straffarna. Dock blev det inget jubel för Sverige och Jansson. Foto: Lars Lindberg.


När Rasmus Enström satte 1–0 i powerplay i den första perioden kändes Sverige som ett nummer större än Finland. Spelet hade dominerats av Sverige, men två raka powerplay-mål från Finland gjorde att grannarna i öst tog kommandot i matchen.

– Vi inledde riktigt bra, men den första perioden präglas av utvisningar. Trots det tycker jag att vi gjorde en bra förstaperiod, säger förbundskaptenen Isac Carlsson.

Under en femminutersperiod i den andra perioden kunde Finland gå ifrån till 5–1-ledning. Sverige tog time out, bytte målvakt och gick ner på två femmor. Bara en dryg minut senare kom reduceringen och en dryg minut innan andra vilan kom psykologiskt viktiga 3–6-målet genom Mattias Samuelsson, snyggt framspelad av Henrik Stenberg.

– Vi hade en ordentlig dipp i den andra perioden där Finland straffade oss ordentligt. Sista fem minuterna i den andra perioden tog vi dock över matchen igen och har en bra känsla inför den tredje perioden, säger Carlsson.

Sverige fick sedan en drömstart på den tredje perioden då Rasmus Enström gjorde 4–6 redan efter åtta sekunders spel. Sverige fick sedan chansen att spela powerplay och var ett stolpskott ifrån att reducera ytterligare en gång – men istället föll oturen över Sverige. Rasmus Enström hade ett jätteläge i slutet av powerplayspelet. Hans avslut träffade stolpen och returen studsade ända till Esa Jussila som kom direkt från utvisningsbåset och kunde rulla in 4–7.

– Vi hade en period där vi skapade målchanser i varje byte och då var det olyckligt att vi släppte in målet i powerplay, men som tur var fanns det gott om tid kvar att göra något på.

Sverige pressade för fullt och fick in både 5–7 av Linus Nordgren och 6–7 av Erik Björk. I matchens slutskeede hade Martin Östholm några bra avslut, men Finland höll undan och vann med uddamålet.

– Överlag var det godkänt. De 25 sista minuterna var riktigt bra, men imorgon vill vi göra en lite jämnare match. Kanske också att vi slår någon passning för mycket där vi tappar bollen istället för att gå på avslut.

Imorgon spelar Sverige sin sista match för den här turneringen. Då väntar värdlandet Tjeckien.

Matchfakta

Sverige – Finland 6–7 (1–2, 2–4, 3–1)

Första perioden
1–0 (05.28) Rasmus Enström (Rasmus Sundstedt)
1–1 (13.37) Tero Tiitu (Esa Jussila)
1–2 (18.24) Mika Kohonen (Esa Jussila)

Andra perioden
1–3 (05.50) Tatu Väänänen (Tero Tiitu)
1–4 (06.26) Janne Lamminen (Mika Savolainen)
1–5 (10.22) Sami Koski
2–5 (11.46) Rasmus Enström (Henrik Stenberg)
3–6 (18.29) Mattias Samuelsson (Henrik Stenberg)

Tredje perioden
4–6 (00.08) Rasmus Enström
4–7 (07.01) Esa Jussila
5–7 (10.44) Linus Nordgren (Rasmus Sundstedt)
6–7 (18.17) Erik Björk (Martin Östlund)

Straffar
Sverige:
Johan Samuelsson miss
Erik Björk mål
Henrik Stenberg miss
Rasmus Enström mål
Linus Nordgren mål
Jesper Berggren miss

Finland:
Mika Kohonen mål
Esa Jussila miss
Tero Tiitu miss
Kari Koskelainen mål
Mikko Kohonen mål
Tatu Väänänen mål

Författare: Lars Lindberg