Förbundskaptenen vill ta steg mot förarsätet - Innebandy.se
2011-11-03 13:30

Förbundskaptenen vill ta steg mot förarsätet

I våras tog herrlandslaget en kraftsamling mot att återigen bli det landslaget i världen som utvecklar innebandyn. När Euro Floorball Tour avgörs i Brno, Tjeckien, under helgen vill den tillfällige förbundskaptenen Isac Carlsson utveckla farten i spelet.

Det svenska herrlandslaget har inte samlats sedan Euro Floorball Tour i Linköping i april. Men nu är det återigen dags för landslagsledningen och de 22 utvalda spelarna att resa ner till Brno för tre landskamper mot välkänt motstånd i form av Schweiz, Tjeckien och Finland där Sverige ska jobba på det nya spelet.

– Vi jobbar med en spelidé där bolltempo, rörelse, aggressivitet och initiativ i matcherna. Vi ska utveckla det offensiva spelet med just de här ingredienserna som vi påbörjade redan i våras. Nu ska vi fortsätta på den inslagna vägen, säger Carlsson.

Sverige ska spela en ännu bättre innebandy än tidigare i och med den kraftsamling som gjorde i våras där hela den svenska innebandyn ska utvecklas.

– Vi har hamnat lite på efterkälken än vad Finland, men även Tjeckien och Schweiz gör. Vi har blivit lite statiska och har bestämt att förändra oss för att det annars finns en risk att vi hamnar på efterkälken om vi inte gör något. Vi ska inte kopiera Finland utan ta fram något eget som är typiskt svenskt men innehåller de bitarna och är en snabbare innebandy, säger Carlsson.Isac Carlsson. Foto: Bildbyrån.


Senast landslaget samlades jobbade laget på ett antal uppspel där det ingick rörelse som fick med fler spelare i anfallet. Redan idag reser landslaget ner för att få två träningsdagar att finslipa på detaljerna innan matcherna drar igång på fredag.

– Det är ungefär ett halvår sedan vi hade förra samlingen. Spelet vi kommer spela skiljer sig ganska mycket från vad de flesta är vana vid från sina klubblag och därför kommer vi behöva ta ett steg tillbaka och repetera en del för att senare ta två steg framåt under turneringen.

I våras utvecklade även landslaget sin matchanalys då de började att använda sig av videoanalys efter matcherna. Något landslaget ser som en viktig del i utvecklingen av spelet.

– Det är ett grymt bra verktyg som jag tycker att fler elitlag borde nyttja, säger Carlsson.

En annan nyhet i laget är lagkaptenen. I Karl-Johan Nilssons frånvaro har landslaget valt IBK Dalens Johan Samuelsson som lagkapten för turneringen.

– Johan har varit med tidigare också men har klivit fram som en riktig världsspelare och ledargestalt efter VM i fjol. Han passar väldigt bra in i bilden vi vill spela och har verkligen alla de egenskaperna som gör att han fungerar bra i det här spelet. Han kommer vara en viktig kugge i landslaget under en lång tid framöver.

Författare: Lars Lindberg