2010-11-08 13:50

Warberg IC fyller 25 år

Vi gratulerar vi Warberg IC som fyller 25 år på måndagen. Klubben har blivit en av landets mest framgångsrika med fyra SM-guld och tre europacupguld.

Det var den 8 november 1985 som Warberg IC bildades (då under namnet Warbergs IC 85).

Historien är bekant från många orter runt om i landet på 80-talet. Varberg var en i raden.

Tomas Solin var en av dem som var med och startade klubben.

– Vi var ett gäng killar i 18-årsåldern som hade spelat innebandy tillsammans på liten plan med små mål under några år och som man gjorde på den tiden utmanat andra gäng i Varberg och konstaterat att vi var rätt bra på innebandy, men på den tiden fanns inga föreningar i Halland och således ingen serie. Vi kontaktade Svenska Innebandyförbundet och Göteborgs Innebandyförbund och fick konstaterat att det fanns möjlighet att spela turneringar och seriespel i Göteborg i denna nya sport som vi tyckte var fantastiskt kul, minns Solin i en intervju på Warbergs hemsida.

 

Idag gratulerar vi Warberg IC som blir ett kvartsseken. Foto: Bildbyrån.

 
– Vi var läste in oss på hur man bildar en förening och sedan träffaders vi en fredag kväll efter innebandy träningen hemma hos mig för konstituerande styrelsemöte och bildandet av Warberg IC.

Solin förklarar hur det kommer sig att man valde att stava Warberg med W:

– Många av de tidiga innebandyföreningarna som bildades hade ofta kvartersnamn eller stadsdelsnamn, men vi hade målsättningen att det vi bildade skulle bli bestående och Varbergs kommuns bästa innebandyförening och ville då ha med Varberg i föreningsnamnet i händelse av att det bildades fler föreningar senare, vilket det gjorde. ”W”arberg - idén fick vi från den gamla stavningen av Warberg på Sparbankens byggnad vid torget, vilket både var grafiskt snyggare än V och dessutom kändes anrikt och andades lite historia redan som nybildad förening.

Det fanns en målmedvetenhet när man startade klubben att den skulle bli något bestående.

– Vi drömde om att vi som ”gamla gubbar” skulle kunna sitta på läktaren och säga att det där var man med och bildade.

Den drömmen har nu infriats med råge.


Författare: Klas Pettersson