2010-11-19 13:12

Vem vill du ska få årets Fair Play-pris?

Fusk och fula tricks förekommer inom idrotten - men rent spel är vanligare. Nu är det dags att nominera årets kandidat till årets Fair Play-pris 2010 och ta chansen att vinna 50 000 kronor. Är det dags för en tjej i år?

Ingemar Stenmark, Mats Wilander och Ann-Louise Skoglund har gjort det.

De har alla vunnit Riksidrottsförbundets och Svenska Sportjournalistförbundets (SSF) Fair Play-pris. Priset, som instiftades 1974 har gått till personer som haft ett långvarigt sjyst uppträdande, eller som gjort en spektakulär insats. Föreningar har fått priset för sitt metodiska arbete för rent spel. Gemensamt för alla är att de ska inspirera till liknande insatser.

Fair Play-priset premierar tre typer av insatser:

• Idrottsutövare, lag eller ledare som offrar sin seger eller sitt sportsliga resultat i en handling som visar prov på föredömlig sportsmannaanda.

• En person som under hennes/hans idrottskarriär alltid på ett extraordinärt sätt utmärker sig för en känsla av rent spel, lojalitet, respekt för motståndare och domare, skrivna eller oskrivna regler.

• En person eller organisation som utför aktiviteter för att understödja rent spel och sportsmannaanda (exempelvid kampanjer, utbildning och föreläsningar, artiklar eller uttalanden i massmedia).

Nu är det dags att nominera årets pristagare och ta chansen att vinna både prestige och pengar. Vinnaren får en glasskål och ett diplom. Det förbund eller den förening som har nominerat vinnaren får 50 000 kronor för att främja rent spel bland sina ungdomar. Vinnaren anmäls som kandidat till den internationella rent speltävlingen, The Pierre de Coubertin International Trophy for Fair Play.

Finns det inga sjysta tjejer? Av Fair Play-priset 30 vinnare har bara tre varit kvinnor. Är det resultat av en mansdominerad idrott, eller tar vi rent spel mer för givet i den kvinnliga idrotten? För chansen att bättra på statistiken behövs flera nominerade tjejer.

Vem tycker du förtjänar Fair Play-priset i år?

Skicka ditt förslag senast 30 november till
 
Urban Dahlberg
Riksidrottsförbundet
Idrottens hus, 114 73, Stockholm
eller mejla urban.dahlberg@rf.se