2010-11-07 18:15

Damerna fixade EFT-vinst

Damlandslaget drog på sig hela sex utvisningar mot Tjeckien - men vad gjorde det när man gjorde tre mål med en spelare mindre och vann med storsiffrorna 9-2. Därmed vann damerna EFT.

- Det var en bra match av Tjeckien. Vi har fortfarande lite kvalitetsbrister i spelet, vi tappar bollen för mycket. Det har varit så hela turneringen, det kan ha med orutinen att göra, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Tjeckien chockstartade matchen. Redan i matchens första minut skapade man två sylvassa målchanser, varav den andra satt i mål.

- Det är bra gjort även om det är en tillfällighet, säger Vaara.

Men Sverige blev inte ängsliga för det. 1-1 kom efter ett självmål, och efter det tog Sverige över matchen. Laget ledde med 3-1 efter den första perioden.

Karolina Widar blev utvisad i slutet av den första perioden men det gav Sverige mål - genom Cassandra Edberg 23 sekunder in i den andra akten. Sedan kom 5-1 av bara farten, även det i box play, inslaget av Karolina Widar.

Sverige drog på sig hela sex utvisningar i matchen, men Tjeckien hölls mållösa i den spelformen medan Sverige gjorde tre mål. För förutom 4-1 och 5-1 så kom även 7-2 i box play efter en snygg soloräd av Josefina Eiremo som var en av de bästa spelarna på plan.

- Det var rekord i antal utvisningar, jag tror aldrig vi spelat tre mot fem innan, säger Vaara om utvisningarna.

- Det är spelets regler och det är ändå okej tycker jag, vi får ju öva på att spela box play. Och vi vinner ju med 3-0 i box play, vilket är starkt. 

Segern var säker men Tjeckien skapade en hel del bra chanser, men Hanna Pettersson svarade för några kvalificerade räddningar - och hade också hjälp av ramverket.

- De har inte haft så här många skott mot oss någon gång, det betyder att de har högre kvalitet i sitt spel plus att vi bjuder på lite för mycket.

Det var ingen stor innebandymatch.

- Det stämmer, och det går inte när vi inte får upp flödet i spelet. Sedan så hackar ju utvisningarna sönder matchen också, säger Vaara. 

 

Landslagsdebutanten Jenny Gustafsson och resterande del av landslaget såg till att det blev svensk seger i EFT. Foto: Thomas Deutgen.


Sverige förlorade den efterföljande straffläggningen. Det stod 2-2 efter de ordinarie straffarna. Sedan gav Zuzana Macarova Tjeckien ledning innan Emelie Lindström missade sitt försök. 

Sverige levererde tre stabila segrar i EFT, dock utan att glänsa speciellt mycket.

- Jag tror väldigt mycket på de här spelarna. Det enda som saknas är erfarenhet, och det får man genom att spela sådana här matcher. Det är enklare att spela sådana här matcher med 40 landskamper i bagaget, men alla gjorde det ändå bra den här gången, säger Vaara.

Forwarden Sara Stålberg skadade sig redan i den första perioden. Hennes knäskål hoppade ur och hoppade tillbaka, och hon spelade inte mer i matchen (läs mer om vad som hände här).

 

Eva Didriksson laddar bössan. Foto: Thomas Deutgen.


Matchfakta

Tjeckien - Sverige 2-9 (1-3, 1-3, 0-3)

Första perioden
1-0 (00:41) Tereza Urbankova (Denisa Billa)
1-1 (04:58) Självmål
1-2 (14:29) Cassandra Edberg (Eva Didriksson)
1-3 (17:32) Josefina Eiremo (Therése Karlsson)

Andra perioden
1-4 (20:23) Cassandra Edberg (Josefina Eiremo)
1-5 (25:35) Karolina Widar (Josefina Eiremo)
2-5 (27:50) Anet Jaromilova (Simona Kabelakova)
2-6 (36:53) Theres Persson (Elin Tjärnström)

Tredje perioden
2-7 (47:49) Josefina Eiremo
2-8 (53:16) Jenny Gustafsson
2-9 (57:50) Elin Tjärnström (Theres Persson)

Straffar
Mål Tjeckien: Magdalena Sindelova, Jana Vojackova, Zuzana Macarova 
Mål Sverige: Cassandra Edberg, Karolina Widar


Författare: Daniel Karlsson