2010-11-06 12:12

Knapp svensk seger för U19-dam

De svenska U19-damerna tog ledningen med 3-0 mot Finland, men det blev ingen enkel resa mot seger. Sverige vann till slut med 3-2.

- Jag tycker att det är starkt att vi vinner matchen och det är viktigt att vi håller ett resultatmässigt avstånd till finskorna inför framtiden, även om det är knappt, säger förbundskaptenen Marcus Holm.

Sverige fortsätter att ha svårt mot Finland, och 3-2-segern i den andra matchen i Euro Floorball Tour satt ganska hårt inne, även om Sverige hade spelövertaget i hela matchen.

Amanda Öhman och Michelle Rydin gav Sverige en välmotiverad 2-0-ledning i den första perioden och när Julia Nordin sedan skottade in 3-0 under den finska målvakten i början av mittperioden, kändes det som att Sverige hade kontroll på händelserna.

- Men jag tycker inte det målmässiga övertaget speglar matchen, det var jämnt rakt igenom, säger Holm. 

Finland kom tillbaka och reducerade i numerärt överläge.

Mitt i den sista perioden kom ytterligare en reducering när finskorna rullade upp det svenska försvaret i en spelvändning. Strax därefter hade Finland också en kanonchans att ujämna då bollen trillade ner bakom målvakten Emma Andersson - men Moa Tschöp agerade räddande ängel och fick bort bollen innan finskorna han trycka in den.

- Jag är inte nervös, man har andra tankar i det läget. Vi gick ner på två femmor och ändrade försvarsspelet, säger Holm.

3-2-segern var rättvis, men inte given. Femman med målskyttarna Amanda Öhman och Julia Nordin låg bakom två av målen, och var matchvinnande.

- Jättekul för dem, men det som är med den här truppen är att den är jämn. Vilken spelare som helst kan gå in och leverera, säger Holm som fick se fler platsbyten i anfallsspelet jämfört med matchen mot Schweiz.

- Ja, och det var skoj, speciellt mot ett bättre lag som Finland är. Imorgon mot Tjeckien så hoppas jag vi får se ännu mer.


Sverige, här personifierat av Caroline Deutgen, fick kämpa för segern mot Finland. Foto: Thomas Deutgen.


Den efterföljande straffläggningen vanns av Finland som satte två av tre straffar. Mathilda Bys mål blev underkänt på grund av att hon drog bollen bakåt, och Sverige gjorde därmed inte mål på något av sina två strafförsök.

- Vi tar det mot Tjeckien, säger Holm.
  

Matchfakta

Sverige - Finland 3-2 (2-0, 1-1, 0-1)

Första perioden
1-0 (10:51) Amanda Öhman (Julia Nordin)
2-0 (17:43) Michelle Rydin (Moa Tschöp)

Andra perioden
3-0 (25:44) Julia Nordin (Amanda Öhman)
3-1 (28:50) Jonna Karonen (Renate Taka-aho)

Tredje perioden
3-2 (47:07) Juliette Kemppi (Laura Rantanen)

Straffar
Mål Sverige: - 
Må Finland: Silja Eskelinen, Mira Wickman 


Författare: Daniel Karlsson