2010-11-28 07:45

Schweizvistelsen blev en nytändning

Efter säsongen 2008/2009 var motivationen på innebandy låg hos Pixbo Wallenstams Kalle Brännberg. Han hade just slutat på sitt jobb och då bestämde han sig för att pröva lyckan i Schweiz – då kom nytändningen för Superligans nya skyttekung.

Innebandygymnasiet hade just avklarats och Kalle Brännberg hade skrivit på ett kontrakt med Pixbo Wallenstam. Allt var frid och fröjd – innebandylivet log mot honom. Men det varade inte länge. Redan på första träningen med Superligaklubben var olyckan framme då det konstaterades att korsbandet i Brännbergs knä var av.

- Jag var väldigt glad att vara i Pixbo och när det hände visste jag att jag skulle bli borta i ett år och det var såklart tungt, säger Brännberg.

Karriären tog fart säsongen efter då Kalle fick fart på poängproduktionen i Superligan. Men efter säsongen 2008/2009 tappade Brännberg motivationen på innebandy. Han hade just slutat på sitt jobb och hade fått nys om en ny karriär – som innebandyproffs i Schweiz.

- Jag kom i kontakt med laget där nere och lockades av resandet och att få lära sig italienska där nere, men även att ha innebandyn som jobb. Det blev sju månader där nere. Den första halvan var svår, men allt eftersom så gick det bättre och bättre. Så här i efterhand är jag väldigt glad att jag åkte. Jag pratade med presidenten för laget så sent som igår. Vi snackade i en halvtimme och jag har bra kontakt med några där nere.

Började i Frölunda

Kalles innebandykarriär inleddes i Frölunda IBK och han hann göra ett år i a-laget innan han så småningom hamnade på innebandygymnasiet, då han även bytte lag. Han firade två JSM-brons innan han så småningom kom till Pixbo – där han håller till även i dag. Och just nu delar han ledningen i Superligans skytteliga (Christian Hjort, Rasmus Sundstedt och Kim Nilsson har också gjort 15 mål).

- Vi som lag har startat helt okej. Vi har nog gått ungefär som folk trott att vi skulle gå. Vi har gjort några bra matcher och några plattmatcher. Men överlag är vi nöjda. Personligen känner jag att det har gått bra. Jag har börjat göra poäng, vilket jag inte brukar göra så det är ju ett plus, och dessutom har vår femma gått riktigt bra även om vi släppt in lite mycket bakåt de senaste matcherna.

 

Kalle Brännberg har fått jubla många gånger i höst. Foto: Bildbyrån.


Tillsammans med Isaac Rosén och Daniel Calebsson bildar han en av Superligans bästa formationer.

- Vi har inget uttalat att det är jag som ska göra målen, men det är svårt att göra mycket assist då man spelar med ”Caleb” i och med att han har så mycket boll. Det har gjort att jag får hålla mig på andra ställen högre upp i banan. Det är svårt att säga åt honom att flytta på sig med tanke på hur bra han är och hur bra han gör det. Han bidrar till mycket för laget med sin vinnarskalle och krigarinställning.

Entreprenörsanda och marknadsföring

Tillsammans med en kompis har Brännberg drivit en Vintagebutik online. Den är numera nerlagd, men erfarenheten av entreprenörslivet har gett mersmak till Kalle.

- Vi fick goda resultat av det hela. Vi fick resa mycket, bland annat till USA, och fick bra erfarenhet inför framtiden. Men vi insåg att ska vi satsa helt så kan vi inte ha 100 procentigt arbete på sidan av då det tar väldigt mycket tid om man ska göra det bra. Och går jag in i ett sådant projekt vill jag göra det till 100 procent.

Numera arbetar han tillsammans med några lagkamrater på Renew Group i Mölnlycke. Hans arbetsuppgifter består av marknadsföring och produktutveckling – ett arbete som han trivs bra med.

- Det är väldigt nära till våra träningar och vår VD är insatt i Pixbo så de har förståelse om man måste vara borta vid bortamatcher mitt i veckan till exempel.

Åker till VM

Nästa vecka inleds innebandy-VM och Kalle kommer, trots att han inte är uttagen i truppen, att vara på plats i Helsingfors.

- Jag åker över ändå. Jag ska jobba åt Renew och göra show, presentera nyheter, fota våra spelare och lite annat. Jag har en innebandyblogg som heter Innebandyplaneten dessutom och kommer självklart att blogga genom att fota, filma, intervjua och skriva när jag är där borta.

Även om Brännberg självklart hade velat vara med och spela så hade han inga som helst förväntningar på att komma med i truppen. Istället flaggar han för några namn som han hellre hade sett i truppen än han själv.

- Jag hade inte tagit mig själv ens, det finns dem som varit bättre än mig. Men jag är inte helt överrens med vår käre förbundskapten. Jag hade velat ha med en mästare som Isaac Rosén i laget. Hans hårda jobb är extremt och han springer sönder vilket lag som helst och det tror jag han hade gjort med finnarna också. Rasmus Enström är en annan som jag hade velat ge en plats till. Hans förmåga att dribbla, täcka boll och bjuda på det oväntade hade passat bra där, även om Kent Göransson säkerligen tänkt ett steg längre och har en funktion för alla de som är med.

Innebandykarriären har tagit fart på allvar för Kalle Brännberg och så sent som i måndags hyllades han av TV4-sportens expertkommentator Conny Vesterlund som sa att han kunde se Brännberg i landslaget redan i år, men då efter VM. Korsbandsskadan på första träningen är historia, så även Schweizäventyret – Kalle är helt enkelt ett namn för framtiden.

Författare: Lars Lindberg