2010-11-26 19:45

Mr 100 – Peter Fischerström

I VM-genrepet mot Norge i Varberg spelar Peter Fischerström sin 100:e landskamp och blir därmed första herrspelare i Sverige att nå den platån.

Ifjol spelade Hermine Dahlerus sin 100: e landskamp och blev därmed den första svenska landslagsspelaren i innebandy att nå den magiska gränsen.

Nummer två, och första herrspelare, att nå 100 landskamper är Peter Fischerström. Den hundrade matchen är VM-genrepet mot Norge i Varberg.

– Det ska bli jättekul, och det ska bli skönt att få det överstökat med tanke på att det varit en del snack om det. Det är något man har sett fram emot och sneglat mot sedan man insåg att det faktiskt kunde bli av, säger Peter som tycker det är skönt att avverka jubilerandet innan VM i Finland.

– Ja, det är det, då kan man fokusera helt på VM.

Ifjol blev Peter Fischerström den meste landslagsspelaren när han passerade Niklas Jihdes 83 landskamper. Vilket är då störst – att bli den meste landslagsmannen, eller att passera 100 landskamper?

– Ja… jag vet inte riktigt. Att bli den meste landslagsspelaren är kanske större precis när man blir det, men i framtiden så är jag kanske inte den meste landslagsspelaren längre, men då har man fortfarande hundra landskamper, det kan ingen ta ifrån mig, säger Peter.

Så 100 landskamper kan vara mer värt långsiktigt?
– Jag vet inte hur mycket det är värt, med det är sådana här små saker som är roliga att uppnå helt enkelt.

Varför blir Peter Fischerström först att nå 100 landskamper?
– Jag har varit med väldigt länge. Jag gjorde första landskampen 1994, sedan var jag borta ett tag, men jag har hållit en hög nivå länge och aldrig tackat nej till landslaget.

Varför tror du att förbundskaptenerna hållit fast vid dig som landslagsspelare?
– Jag tror att det för att jag är en spelare som gör mitt bästa för att laget ska göra sitt bästa på planen och även försöker bidra för att det ska fungera utanför planen. Ibland kan det vara svårt att ställa ifrån sig klubbtillhörigheten och bilda ett lag, men där har jag försökt hjälpa till.

Du menar att det kan vara svårt att lämna klubbrivaliteten i landslaget?
– Jag har aldrig tyckt att det varit svårt, och det var nog svårare förr. Jag tror att det var mer rivalitet förr, och jag har en känsla av att vissa kan ha haft svårt att lägga undan det i landslaget.

Peter Fischerström gjorde alltså sin första landskamp 1994, och sedan dess har han hunnit med fem VM-turneringar. Just världsmästerskapen är det som Peter minns bäst från sina landslagsår.

– Alla VM sticker ut ganska markant. Så här i efterhand så var väl mitt första VM i Norge ganska speciellt. Men jag måste erkänna att jag faktiskt inte kommer ihåg mitt första landslagsmål.

Hur är det för dig att spela i landslaget 1994 jämfört med 2010?
– Konkurrensmässigt är det annorlunda. När jag kom in var det många äldre spelare som presterat en längre tid som låg före mig i kön om man säger så, man fick försöka slå sig in. Idag handlar det mer om att visa att man fortfarande håller. 

Och motståndet internationellt?
– Motståndarna är bättre och vi måste förbereda oss mer noggrant inför alla matcher.

Tycker du att den internationella innebandyn snäppats upp?
– Det gör den absolut. Vi snäppar också upp oss och blir bättre och bättre, vilket gör att det tar tid för konkurrenterna att äta ikapp det försprång som vi har. Ibland känns det till och med som att vi drar ifrån, att glappet till andra nationer blir större.

Nu står Peter Fischerströms sjätte VM-turnering för dörren. Det är också de här stora turneringarna och utmaningarna som gör att 36-åringen fortsätter spela.

– Visst är det så, det är VM-turneringar, SM-slutspel och liknande man längtar efter. Alla som spelat en VM-final eller en SM-final i Globen vet vilken känsla man kan få, och det är den som man söker, säger Peter som fortfarande blir pirrig och nervös inför matcher.

– Det blir jag absolut och jag behöver det. Jag blir pirrig, nervös och mår dåligt. Ibland vill liksom halva kroppen inte spela så man kan må fysiskt dåligt, men det är då som jag brukar spela som bäst.

Finland är VM-favoriter, hur känner du inför det?
– Jag vet inte om man känner av det, och om jag ska vara ärlig så tycker jag att Finland varit favoriter i alla VM jag har spelat. Så har snacket gått i alla fall. Det är samma sak varje gång.

Svenska Innebandyförbundet gratulerar Peter Fischerström till sin hundrade landskamp.

 
 
Peter Fischerström 2001.
 

Peter Fischerström 2003.
 

Peter Fischerström 2006.

Författare: Jonas Gustavsson