2010-11-07 08:10

Jan-Erik Vaara pratade om nästa steg

Damlandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara pratade under lördagen med U19-damerna för att berätta för dem om steget från U19- till damlandslaget.

Många landslagsspelare i damlandslaget har spelat i U19-landslaget och i den trupp som Vaara har i Ostrava spelade fem stycken i U19-VM i våras.

Vaara berättade för U19-damerna vad som krävs för att nå damlandslaget.

- Många saker är viktiga, men grundförutsättningen för alltihop är konditionen, samt en del mentala bitar. Vi har tillsammans med elitserietränarna bestämt att man måste ha ett visst konditionsvärde för att ens vara aktuell för landslaget, sade Vaara.

- Det handlar om återhämtning och att kunna spela flera matcher på kort tid för det är tufft att genomföra en hel turnering även om vi vinner vissa matcher med många mål. Mentalt är det också tufft, det är pressande. Vi måste alltid vara mer förberedda än vad som krävs. 

 

Jan-Erik Vaara pratar med U19-truppen. Foto: Jonas Gustavsson.


Att spelarna verkligen VILL spela i landslaget är också viktigt för Jan-Erik Vaara och damlandslaget. För att vara med måste man verkligen satsa mot blågult.

- Vi vill ha spelare som vill spela i landslaget, som känner stolthet att spela i den blågula tröjan. På damsidan är landslaget det finaste som finns och för våra landslagsspelare betyder landslaget väldigt mycket, sade Vaara som också vill se fler tjejer som vågar ta raka vägen mot mål.

- Problemet som finns i elitserien är att många är lite för ödmjuka, lite för snälla. Den här viljan att verkligen vilja trycka in bollen saknas ibland, man är inte radiostyrda mot mål, man är inte tillräckligt elaka. Det behövs fler som Sara Kristoffersson och Emelie Lindström som kör över någon för att få in bollen i mål. Man ska till målet, ingen annanstans. Snälla flickor kysser inga VM-bucklor, skrattade Vaara.

Damlandslaget är bäst i världen och många menar att det är svårare att vinna ett SM-guld än ett VM-guld. Det håller Vaara med om, men det finns en skillnad.

Den skillnaden var han också noga med att påtala för U19-damerna.

- Att vinna SM-guld är riktigt svårt, det köper jag, och det är svårare än att vinna ett VM-guld. Damlandslaget har förlorat två matcher på fem år, det är klart det känns enklare att vinna VM. Men så ska man inte se det. Det finns en skillnad - en genomsnittlig spelare, till och med någon som är under genomsnittet, kan vinna SM-guld. Men det är b a r a klasspelare som vinner VM-guld.

Mer om EFT: www.innebandy.se/eft  


Författare: Daniel Karlsson