2010-11-12 13:41

Innebandy på heltid för Calebsson

Det är få förunnat att kunna försörja sig på innebandyn i Sverige. Daniel Calebsson har återvänt från proffslivet i Schweiz, men sysslar fortfarande med innebandy på heltid.

Världens främsta utövare inom sporter som ishockey, fotboll, tennis och golf slutar sitt arbete för dagen då träningen eller matchen är avklarad I innebandyn är det andra normer som gäller, men vissa spelare lever för innebandyn. En av dem är Pixbo Wallenstam-stjärnan Daniel Calebsson. Men det handlar inte om något proffsliv i Schweiz längre.

– På dagarna jobbar jag på ett tryckeri som gör match- och träningskläder, men även reklam och innebandyprodukter. Det funkar bra och ligger bra till i Mölnlycke, det är nära till hallen, säger Calebsson.

Utöver arbetet på Renew Group så är Daniel innebandyinstruktör på innebandygymnasiet i Mölnlycke. Något som inte är allt för lätt – även om man är en av världens främsta innebandyspelare.

– Det är stor skillnad på att kunna innebandy och att sedan lära ut det. Det är spännande, men jag har ju arbetat som elevassistent innan jag for till Schweiz och har erfarenhet av att jobba på skola. Att lära ut till motiverade ungdomar är kul och jag hoppas de trivs, för jag tycker om det väldigt mycket.
 


Serieinledningen har varit väldigt lyckad för Daniel Calebsson i hans nya klubb. Foto: Bildbyrån.

 
Innebandy på heltid har dock negativa sidor också.
 
– På Renew går det bra så länge man vinner. Det är en hel del innebandyfolk på jobbet som har bra koll på om man gör några misstag, skrattar Daniel om den goda atmosfären tillsammans med kollegorna där bland annat lagkompisen Martin Östholm ingår.

 
Tillfälligt i Schweiz

Daniel och sambon Linda spenderade tre år i Schweiz. Till en början jobbade han deltid på en matvarubutik. Men andra och tredje året levde han på innebandyn. Trivselfaktorn var hög – även om vardagen i Sverige lockade och till slut blev avgörande för flytten tillbaka till Sverige och Svenska Superligan.

– Tiden där var bra. Det var härligt att vara ledig där då man är så nära naturen och skidåkning i alperna. Men jag ville hem, det är här de bästa spelarna är. Där nere fanns det bra spelare i de bra lagen och samtidigt fanns det några i de sämre lagen som inte höll måttet. I Superligan finns det inga dåliga spelare.

Och det blev succé direkt i återkomsten. Numera leder han poängligan och är en stor bidragande orsak till Pixbo Wallenstams fina säsongsinledning där han har imponerat tillsammans med Isaac Rosén och Kalle Brännberg.

– Det har gått bra. Rollfördelningen i laget har funkat och vi har en bra dialog i laget. I vår kedja tänker alla lika. Det är laget före jaget. Kalle står för teknik, är allround och gör mål – jag är playmaker och Isaac är en av de snabbaste i Superligan. Vi kompletterar varandra.

 
”Känns inte bra att inte vara nummer ett”

Calebsson tackade nej till Euro Floorball tour eftersom han på slutet känt av en skada. Ett nödvändigt beslut för att VM-spel skulle vara möjligt.
Hade jag spelat EFT hade jag varit sämre förberedd till VM.

Hur säker är du på din VM-plats?
– Säker ska man inte säga. Men jag har varit med i stommen en längre tid.

Laget står inför en riktigt tuff uppgift; att ta tillbaka VM-guldet från Finland – i Finland. Något som kommer bli allt annat än enkelt med tanke på Finlands insatser i VM senast och 9-2-segern i söndags.

– Det kommer kräva en grymt bra match av oss för att slå dem. Vi måste vara väldigt effektiva. Men vi är målmedvetna och har ett stort sug på VM-guld. Det har inte känts bra att inte vara nummer ett.

Finland är såklart huvudkonkurrenten i Helsingfors, men det finns andra att se upp för om man frågar Daniel.

– Jag skulle bli förvånad om inte Schweiz, Tjeckien, Finland och vi kom topp fyra. Tjeckien är kontringsstarka och har en del spelare som imponerat på mig. Dem varnar jag för och även Schweiz är bra nog att slå både oss och Finland.

 
Tim gillar mat

Hemma i Göteborg så har han och sambon Linda blivit bonusföräldrar till lagkamraten Tim Wiklund. Den 19-årige backen bor nämligen dörr i dörr med Calebssons.

– Den lille grabben. Vi bor grannar och vi tar hand om honom. Det är bra att bo så nära i och med att Tim gillar att äta och Linda gillar att laga mat. Men han klarar sig bra själv också. Det hade nog varit värre om jag hade bott själv. Tim är en grym kock, det är inte jag.
 


Namn: 
Daniel Calebsson
 
Födelsedatum: 
1 januari 1981
 
Klubb: 
Pixbo Wallenstam IBK
 
Moderklubb:
BIF Fagerhult

  
 
Annars är det fiske och naturen som lockar då ”Caleb” är ledig. Som tur är så finns det fler i laget som delar det intresset.

– Jag och Kalle Brännberg var ute en sväng i lördags. Jag fick inget, men Kalle drog upp en fin öring på sex-sju hekto. I Jönköping hade jag bra koll på sjöarna och nu försöker jag lära mig i Göteborg.

En bra avslappning i vardagen då VM närmar sig med stormsteg. Om tre veckor drar det i gång och fram till dess är det innebandy på heltid som gäller – även om det nuförtiden innebär att han måste arbeta utanför även utanför planen.

Författare: Lars Lindberg