2010-11-10 10:30

I fokus: Therese Strömberg

innebandy.se har pratat med Faluns Therese Strömberg stod för en utmärkt landslagsdebut i helgens Euro Floorball Tour.

– Det kändes absolut bra. Jag visste att Jan-Erik Vaara hade haft kontakt med min tränare Camilla Granelid och att han hade ögonen på mig. Men jag fick ändå en chock när jag blev uttagen. Det är en stor ära att få representera Sverige tillsammans med världens bästa innebandyspelare.

Du blev uttagen i EFT:s All star team. Hur kändes det?
– Jag blev förvånad eftersom det fanns flera bra forwards som jag trodde låg snäppet över mig. Emelie Lindström gjorde många poäng och var bra i alla matcherna hon spelade. Jag tror att de uppmärksammade mig för att jag gjorde en del poäng och spelade lugnt men tufft.

Du fick spela i alla tre landskamperna. Hur gick det?
– I min debutmatch mot Schweiz gjorde jag ett mål och två assist, men i den första perioden var jag mer nervös än jag borde ha varit. Inför den andra intalade jag mig själv att skärpa mig och släppte det.
 
– Mot Finland kändes det riktigt bra, jag vann de flesta närkamperna även om det fanns några lägen där jag borde ha gjort mål.
 
– Jag var väldigt trött i kroppen mot Tjeckien som vi spelade mot sist. Det blev en ryckig match på grund av alla utvisningar och eftersom jag inte spelade boxplay fick jag sitta still många långa stunder.

Vad var annorlunda med landslaget jämfört med klubblaget?
– Att spela i landslaget är det största som finns i innebandy-väg och nästa steg för mig är att bli en slags landslagssymbol som Karolina Widar är. I Falun har jag ju mina kompisar och känner dem bra, men inför turneringen kände jag bara Sara Kristoffersson sedan tidigare. Jag hade en slags uppfattning om Jan-Erik Vaara innan helgen som en tuff person. Visst är han hård och sätter gränser, men han är även trevlig och en jättebra förbundskapten.
 


Tre poäng blev det för Therese Strömberg i landslagsdebuten. Foto: Thomas Deutgen.


Falun spelade så sent som i våras SM-semifinal, men ni har haft en ganska tung inledning. Vad har det berott på?
– Dels att Sara Kristoffersson bytte till Mora då hon är en stark spelare och det skapade viss oro i laget. Det hade varit samma för Rönnby om Karolina Widar hade lämnat dem. Dessutom har vi saknat flera spelare på grund av skador och barnafödande.

Nu får ni tillbaka saknade spelare. Vad tillför de?
– Johanna Holmbom och Erika Andersson spelade efter sina svåra skador, mot Örebro på bortaplan. Bägge är naturbegåvningar med bollen och hela laget stärktes när de var tillbaka på planen. Vår trupp blir bredare och konkurrensen ökar. Malin Dalbjer har ganska nyligen fött barn och är än så länge bara med och tränar.

Ni har redan bytt huvudtränare från Patric Wängelin till Camilla Granelid. Vad var det som inte fungerade med Patric?
– Jag tror att många spelare som har varit med länge hade andra förväntningar på hur saker och ting skulle skötas, som till exempel övningar och tempo. Det kändes som om många spelare kunde mer innebandy än tränaren.

Hur märks det att meriterade Camilla Granelid har tagit över?
– Camilla har erfarenhet som spelare på elitnivå och hon förstår hur vi spelare har det. Hon går in med hela sitt hjärta i allt hon gör och alla i laget har respekt för henne.

Du är ditt lags mest utvisade spelare trots att du spelar forward. Hur kommer det sig?
– Det är domarnas fel! Nej skämt och sido, jag går ofta in hårt med kroppen men det ska inte bli några fler utvisningar nu. Jag var förresten inte utvisad en enda gång i EFT!

Du beskriver dig själv som en tjej med kort stubin och vinnarskalle. Hur märker omgivningen av det?
– I allt! Jag ska alltid vinna, det spelar ingen roll om det handlar om kortspel eller att springa ett maraton. Jag har kort stubin på planen, men lång stubin utanför.

Hur beskriver du dig som innebandyspelare?
– Teknisk, snabb och tuff. Jag borde kunna värdera lägen bättre och ta det lugnare i de avgörande momenten.

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
– Jag jobbar som servitris på en lunchrestaurang och åker mestadels direkt från jobbet till träningarna. Annars spelar jag gärna gitarr och umgås med mina vänner.


Namn: 
Therese Strömberg
 
Födelsedatum: 
8 november 1988
 
Klubb: 
IBF Falun
 
Moderklubb:
Storviks IF

   
På lördag möter ni Karlstad på bortaplan. Hur går det där?
– Karlstad brukar vara svåra att möta på deras hemmaplan, men vi ska träna hårt i veckan och ta tre poäng på lördag.

Vad hoppas ni uppnå den här säsongen?
– Vår målsättning är att gå till slutspel och väl där är det självklart SM-guld som gäller. Man kan ju inte spela ett slutspel och sikta på silver. Vi har ett bra lag och nu när alla är tillbaka kan vi bara bli bättre.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon