2010-11-18 10:48

I fokus: Laura Mertsalmi

Täbys 21-åriga finska landslagsback Laura Mertsalmi var högst delaktig när Täby inkasserade sex poäng i helgens matcher mot Örnsköldsvik och Dalen.

– Vi visste att matchen mot Dalen skulle bli tuff eftersom de har startat säsongen bra. Vi spelade som vi hade sagt och satte våra chanser vilket Dalen inte gjorde. Sedan var det ett helt annat Örnsköldsvik vi mötte än vi har spelat mot tidigare – det gick lättare än väntat. Vi fick in många bollar i början och avgjorde matchen redan då. Vi åkte upp för att ta sex poäng och det gjorde vi.

Du själv gjorde sex poäng och leder lagets poängliga. Är det du som är ovanligt offensiv eller vad har du för förklaring?
– Vi brukar alltid spela på tre backpar, men nu var två backar sjuka så vi körde på två backpar. Det gjorde att jag fick mer speltid och gjorde en del poäng. Jag brukar inte göra särskilt många poäng, men jag jobbar på att bli en mer offensiv back.

Laura beskrivs av sina lagkamrater som en glad och sprallig tjej, som sätter laget före jaget. Så är hon också, trots sin ringa ålder, Täbys lagkapten. Vad gör dig till en bra kapten?
– Jag kan nog lyfta andra runt mig och få dem att prestera bättre. Innebandy för mig är ett sätt att koppla av och ha kul, vilket gör att jag oftast uppfattas som glad även om jag kan vara tjurig ibland.

Med finska föräldrar har Laura valt att behålla det finska medborgarskapet och hon talar flytande finska. 11 landskamper har det blivit med det finska landslaget där hon numera är bofast.

– Det är annorlunda att spela där, en riktig utmaning. Vissa saker är självklara i svensk innebandy, medan de inte är det i finsk. Jag har svårt att ge något konkret exempel, men det handlar mest om själva tänket.

Vad krävs för att Finland ska bli ledande på damsidan?
– Hittills har spelet gått ut på att försvara sig, men nu måste vi utveckla anfallsspelet för att kunna driva spelet mot sämre lag.

Lauras moderklubb är Högdalen liksom för många andra talangfulla spelare i Elitserien. Men laget las ner efter raset i Elitserien och division 1. Då blev det Råsunda för Laura och därefter Täby.

– Jag gillar Rogers (Östergren, Reds anm.) ledarstil och det går ihop med mitt sätt att se på innebandy.


Foto: idrottsfoto.com.


 
Vad vill du uppnå med ditt innebandyspelande?
– Jag kan egentligen bli bättre i allt, även om jag har en hög lägstanivå. Jag spelar ju redan i det finska landslaget och i Täby tar jag en säsong i taget och så får jag se vad som händer sedan.

Täby är en välskött damförening och ni är ett stabilt slutspelslag. Hur ska ni ta ett kliv till i utvecklingen och nå större sportsliga framgångar?
– Nu är det verkligen dags att komma vidare, men vi har en bra känsla i laget och det märks att vi är på rätt väg. Vi måste börja vinna tighta matcher och ta poäng av de bättre lagen också.

När Laura inte spelar innebandy, studerar hon ekonomi på Södertörns Högskola och ägnar sig åt stickning och städning. Hur kul låter det?
– Nja, det var så här att jag under förra säsongen stickade en mössa åt Sandra Mattsson som jag verkligen slet med. Sedan använde hon den bara en gång.  Det är ju liksom svårt att sticka. Och när jag flyttade hemifrån för ett halvår sedan, bestämde jag mig för att städa lite varje dag efter ett schema. Mest för jag tycker om att ha det fint omkring mig. Det var något mina lagkamrater inte trodde om mig direkt.

Och nu har du äntligen fått köra en buss!
– Ja! Jag har haft det som önskemål ett tag, men i helgen fick jag äntligen tillåtelse av vår busschaufför att testa vid en vändplan. Men ingen vågade åka med så bussen var tom.

På lördag spelar Täby derby mot Djurgården, som lyckades ta tre poäng mot IKSU på bortaplan förra helgen. Det är alltså två formstarka lag som möts.

Vilken spelare i Djurgården skulle du vilja ha i ditt lag och vilken spelare i Täby tror du Djurgården mest av allt vill ha?
– Vi behöver en bra och stabil back och jag väljer då Lisah Samuelsson. Djurgården vill säkert ha Sandra Mattsson som aldrig viker ner sig och har en ruskig vinnarskalle. En Sandra Mattsson vill alla ha i sitt lag.

I Djurgården spelar numera backen Emma Rothoff som under många år representerade Täby. Hur känns det?
– Emma är en jättehärlig person med en grym speluppfattning. Det var tungt att tappa henne, men hon behövde en nystart efter många år i Täby.

Hur går det på lördag?
– Vi har alla chanser i världen att ta poäng och det brukar bli riktigt roliga matcher mot Djurgården eller Balrog som de var tidigare.
 
Förtattare: Gittan Ahonen Gunnarzon