2010-11-25 11:49

I fokus: Johanna Dahlin

Pixbos lagkapten Johanna Dahlin är en spelare som agerar med stort självförtroende och betyder mycket för sitt lag. innebandy.se har pratat med poängsprutan.

Pixbo har inlett säsongen strålande, men i måndagens TV-match blev det förlust med tvåsiffrigt mot Kais Mora.

- En total genomklappning! Det känns bedrövligt att vi inte kunde visa mer hjärta i spelet och för Pixbo. Vårt försvarsspel har fungerat jättebra hittills och så blir det så här, men det är sånt som händer tyvärr.

Trots förlusten mot Kais Mora, går ni från klarhet till klarhet och bortaslog Rönnby i helgen (regerande svenska mästarinnornas första förlust för säsongen) och det blev fyra poäng från din klubba. Är du nöjd med din egen prestation i inledningen av säsongen?
- Jag är ganska nöjd, även om jag borde ha gjort fler poäng. Det är alltid roligt att göra mål även om det viktigaste är att det går bra för laget. I Pixbo har jag en annan roll än jag hade i Balrog, så därför gjorde jag fler poäng där. Jag har inte riktigt fått till det i Pixbo, men det kommer säkert.

Johanna har spelat både back och forward, beroende på vilket motstånd Pixbo har mött och hur laget i övrigt har sett ut.
- Jag ser mig själv som forward, även  om jag har spelat back en hel del när vi har gått ner på folk. Behövs jag på backen så kör jag där.

Inför förra säsongen bytte Johanna från Balrog till Pixbo, men anslöt inte till seriespelet förrän i januari då hon reste runt i världen.
- Jag åkte i september och besökte massor av länder, bland annat Kina, Filippinerna, Australien, Argentina och Brasilien tillsammans med Sofie Andersson som spelade i Täby tidigare.  


Johanna Dahlin. Foto: Bildbyrån.


Fick du kritik för att du valde att resa under säsongen?

- Pixbo ville ha med mig från början, men visste om förutsättningarna när de tog kontakt med mig för en övergång. Jag var med och spelade i Båstad och Prag under försäsongen, så tjejerna lärde känna mig och förstod nog att jag kunde bidra med en del till laget. Därför upplevde i alla fall inte jag att någon blev sur när jag kom tillbaka och fick spela.

Pixbo missade slutspelet i fjol. Det måste ha varit en stor missräkning?
- Visst var det så. Det var mycket strul under hösten, med tränarbyte och annat. Truppen var stor och vi fick inte ihop det. Nu föll vi på målsnöret, men det var en stor besvikelse för både laget och klubben.

Har ni förberett er annorlunda inför den här säsongen?
- Framförallt har vi två nya fantastiska och engagerade tränare i Jocke (Bernvid) och Koppen (Mikael Lindqvist) som har styrt upp försvarsspelet och infört mer fys. Grunden till den goda sammanhållningen har kommit från all jobbig fysträning som vi har genomfört tillsammans. Vi har minskat truppen och då har vi blivit mer som ett lag istället för många individer.

Johanna har spelat med flera klubbar på elitnivå och har många fina minnen från klubbarna.
- Södertälje var min första elitserieklubb och det betyder första målet i Elitserien vilket var stort. Falun kommer alltid att finnas i mitt hjärta och jag fick två otroligt bra säsonger där. Balrog har inte världens bästa organisation, men att först förlora SM-guldet och sedan året därpå vinna det tillsammans med just de tjejerna var en häftig känsla. Hittills smäller vinsten mot Rönnby i helgen högst med Pixbo. Jag fick ståpäls efter!

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
- Jag pluggar marknadsföring/försäljning och jag skulle gärna kombinera ett jobb inom det med idrotten i någon form. Annars träffar jag mina vänner och åker hem till Stockholm så ofta jag kan.

Värdelöst vetande om Johanna, är att hon enligt egen utsago är ett extremt listfreak.
- Jag skriver listor på allt; att köpa, att göra och så vidare. Jag blir nog lugn i själen av listor.

Din tränare, Jocke Bernvid, har sagt att du har viktiga ledaregenskaper samt att du ställer höga krav på dina medspelare och får dem att prestera bättre.  Vad tycker du om det?
- Det är skönt att höra Jockes ord och jag hoppas att jag kan lyfta mina medspelare när det behövs. Efter åtta elitseriesäsonger delar jag gärna med mig av min rutin, men jag vill inte vara en bitch. Fast det måste jag nog ändå ibland. Det hör till kaptensrollen tror jag.

Du har inte spelat några landskamper än, men känner du att du borde få chansen snart?
- I Balrog tjatade tränarna om att de skulle prata med Jan-Erik Vaara om mig och att han skulle ringa vilket han aldrig gjorde. Så länge Vaara är förbundskapten lär han inte ta ut mig och det är upp till honom. Det är klart att jag är bitter för att jag aldrig får chansen, men det är väl bara att köra på och göra bra ifrån sig i klubblaget.

Mot vilket motstånd spelar du som bäst?
- Jag är inte så där jättebra mot sämre motstånd, utan är på topp när det väl gäller. Då är det som roligast att spela innebandy.

Vilka lag tror du spelar SM-final i april?
- Jag har två olika scenarion, en som jag tror på och en som jag vill sker. Jag tror att IKSU möter Pixbo i finalen, för att de har mycket rutin och en bred trupp. Vi spelar final för att vi kommer att vara ruskigt underskattade. Jag vill helst att Djurgården möter oss i en final, för att det skulle vara extra roligt att slå just dem och för att det blir en roligare fest efteråt.

I helgen möter ni Endre och Täby på bortaplan. Vad tror du om dessa matcher?
- Att möta Endre är som att dra en lott, för de har en hög högstanivå och en låg lägstanivå. De är starka på hemmaplan, men ojämna. Täby har tappat Sara Bergström, Sofie Andersson och Emma Rothoff som gjorde mycket i laget. Vi lär vara lite slitna efter en resa från Gotland och det blir en skittuff match på deras parkett.

- Vi ska tillbaka till det försvarsspel som har fungerat bra under hösten och spelar vi bara som vi ska, tar vi sex poäng i helgen. Pixbo är extremt revanschfyllda!

Gittan Ahonen Gunnarzon