2010-11-03 11:10

I fokus: Emma Järlö

innebandy.se har tagit en pratstund med Emma Järlö, Endrespelaren som har varit sin klubb trogen 16 säsonger i rad. Nu får hon debutera i landslaget.

Grattis till landslagsplatsen!
– Tack! Jan-Erik Vaara ringde mig i fredags och gav mig beskedet. Jag var reserv och det har jag varit tidigare utan att komma med, så lite förvånad blev jag. Jag har varit med på ett träningsläger för landslaget förut så det ska bli jättekul att spela en turnering.

Det blir din debut i landslaget, vad har du för förväntningar?
– Inte så jättehöga eftersom jag vet inte hur mycket speltid jag får, men det ska bli kul att bara träna ihop med de bästa spelarna i Sverige. Jag tar det som en rolig och nyttig erfarenhet.

Du får med dig backen Eva Didriksson från Endre. Vad är det som gör henne så bra?
– Didrik är en av Sveriges bästa backar och hon besitter många bitar som gör henne komplett som innebandyspelare. Didrik är tuff, bra med boll och har utvecklats till att ta fler initiativ offensivt. Det är nog därför hon numera är med i landslaget.

Du är en slitstark forward som också gör en hel del poäng. Hur ser du på kommande säsong för egen del?
– Förra året var min bästa säsong i karriären och jag är glad över att jag fortfarande utvecklas trots att jag har hållit på så länge. Jag har blivit lite lugnare med boll i det offensiva spelet. Tidigare var jag mer grovjobbare och vi spelade mycket på chans då. Nu rullar vi runt, har mer boll och längre anfall vilket är roligare.

– Till landslaget är jag uttagen som center vilket överraskade mig, men Vaara tyckte att jag har spelat likt en center när jag var mittfältare i vår 2-2-1 uppställning. Då hade jag ett utpräglat defensivt ansvar, men numera spelar jag forward i vår 2-1-2 spel.

Du har spelat 16 år i Endre. Varför har du varit klubben trogen så länge?
– När jag skulle plugga hade jag kunnat lämna Gotland om inte utbildningen fanns här, eftersom den civila karriären är viktig för mig. Men den fanns här och då blev jag kvar i Endre. Jag har de bästa förutsättningarna till att utvecklas inom innebandyn och vi har alltid haft ett bra lag och bra tränare. Nu har jag ett stort hjärta för klubben och skulle inte klara av att spela mot Endre.

Din man, Micke Järlö, är också assisterande tränare i Endre. Fungerar det bra?
– När Micke blev tillfrågad var vi tveksamma, men det är inga problem. Vi försöker sköta det professionellt och bor aldrig ihop när vi spelar bortamatcher eller sitter bredvid varandra i bussen. Då är vi inte ett par utan med innebandylaget.
 


Foto: idrottsfoto.com.

 
Beskriv dig själv som person med tre ord!
– Jag är ambitiös, glad och strukturerad som person.

Vad gör du när du inte spelar innebandy?
– Jag har pluggat ekonomi och jobbar på en revisionsbyrå. Jag hinner knappt med något annat och åker alltid till träningarna direkt från jobbet. Men jag försöker hinna umgås med Micke och mina kompisar.

Hur är det att vara innebandyspelare på Gotland?
– Folk kan komma fram och prata på stan, speciellt efter matcher, men det är bara positivt. Vi är bortskämda med att spela inför så mycket publik, vilket är jättekul. Det är speciellt att spela hemmamatcher när publiken är stor och sitter nära. Journalisterna hos lokalpressen är ganska snälla och går det dåligt får man ta skit också. Det är aldrig på personnivå utan alltid sakligt.

Sätt ihop din drömsexa!
Målvakt: Liisa Kokkonen, Endre
Back: Eva Didriksson, Endre
Back: Simone Berner, Endre
Center: Karolina Widar, Rönnby
Forward: Sara Kristoffersson, Kais Mora
Forward: Anna Jakobsson, Endre

Endre är numera ett stabilt slutspelslag som har förbättrat defensiven. Vad har ni för målsättning?
– Vi siktar på slutspel och väl där ska vi prata ihop oss om en ny målsättning. Vi har haft många skador som har stört oss under hösten, men då har också flera yngre spelare fått chansen. Josefine Holmert spelar center mellan mig och Anna Jakobsson vilket hon har gjort jättebra.

Ni har spelat jämnt med de förmodade topplagen i inledningen av serien. Hur tycker du att spelet har sett ut?
– Vi har haft ett tufft öppningsschema och har spelat många bra matcher trots att vi inte har fått med oss så många poäng. Mot IKSU på bortaplan har vi aldrig tagit poäng tidigare, vilket vi gjorde nu.

När vinner Endre SM-guld och vad ska till för att ni ska göra det?
– Vi har en treårsplan för att vinna SM-guld och det sista året infaller nästa säsong. Det är små marginaler och det gäller att toppa formen och undvika skador och sjukdomar. Men har vi kvar vårt lag och fortsätter att utvecklas ska ett SM-guld nästa säsong inte vara orimligt alls.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon