2010-11-19 13:55

Henrik Stenberg – landslagets framtid

I SM-finalen i våras gjorde Henrik Stenberg två mål och var en starkt bidragande orsak till att Storvreta tog sitt första SM-guld. Nu har han blivit uttagen till sitt första VM – en startbräda på en lång karriär i den gul-blåa dräkten.

Förbundskaptenen Kent Göransson beskriver Storvretas Henrik Stenberg som en framtida stomme i det Svenska landslaget. Han säger att Stenberg kommit oerhört långt i sin karriär men fortfarande är utvecklingsbar och enbart han själv sätter gränsen på hur bra han kan bli.

– Egentligen har ingen begränsningar på hur bra de kan bli. Men jag har höga ambitioner och vill bli så bra som möjligt, säger Henrik Stenberg själv.

Förra året var en solskenshistoria av sällan skådat slag för både Stenberg och Storvreta. I år har det gått betydligt tyngre, men det gäller bara seriespelet – i alla fall för Henrik själv.

– Allt spel i Europacupen och på Euro Floorball Tour gick riktigt bra, men i seriespelet med Storvreta så har det inte stämt. Vi håller väl på att trampa i gång och jag hoppas att vi ska få det att lossna snart.
 


I duell med Dalens Mattias Wallgren. Foto: Bildbyrån.
 
 
Mycket i Henriks liv handlar just nu om att förbereda sig för sin VM-debut. Något som skulle hindra både dygnsrytm och magkontroll hos många, men Uppsalasonen har nerver av stål.

– Jag brukar inte bli nervös för att det är tuffa och viktiga matcher. I stället brukar jag bli bättre, något jag anser är bra. Det går ju inte komma in i en VM-final och spela tok nervös. Nu springer jag en del extra för att hålla kroppen i form och orka det tuffa schemat med träningar och matcher om vartannat. Jag känner att jag är i bra form och vill komma fräsch till VM.

 
Värdelös känsla

20-årige Henrik var med då Sverige åkte på storförlust med 2-9 mot Finland i EFT. Men trots det så tror han på sitt lag i Helsingfors.

– Det kändes värdelöst att förlora den matchen. Siffrorna kändes inte så stora och jag tycker inte det speglade matchen. Det stod 2-5 och det kändes som att vi var på väg att vända matchen. Vi körde på framåt och gjorde bra avslut, stenhårda i kryssen och de hade turen på sin sida.

Även den gången spelade Henrik tillsammans med Mattias Helgesson från Helsingborg och lagkompisen Joel Kanebjörk. Vår kedja bygger mycket på fart och att driva på. Jag tycker det har fungerat bra för oss och det är kul att spela ihop. Vi reser ju till Finland för att vinna, hade vi tänkt annat hade man inte åkt dit.

Mycket talar för att Henrik kommer ställas mot en av världens absolut bästa innebandyspelare – lagkamraten och radarpartnern Mika Kohonen.

– Mika är rolig att spela med. Han är riktigt bra och det har gett mig strålande förutsättningar att spela bra och utvecklas. Han är en av världens absolut bästa, men det är många där uppe nu och ingen som sticker ut riktigt som det varit tidigare.

 
Fått några böter

Utanför innebandyn jobbar Henrik på budfirman Idrottsbudet. Ett bra arbete som gör kombinationen till innebandyn möjlig.

– Det är mycket idrottsfolk som jobbar där så det passar bra med träningstider och är ett roligt jobb. Jag kör ut paket och post.

Lagkompisen och den konstanta rumskompisen på bortaresorna, Viktor Klintsten, berättar om sin kompis bilkörning som allt annat än bra.

– Jag har fått några böter, men jag tycker inte att jag kör dåligt. Då är nog Viktor värre och han har nog fått fler böter i trafiken än mig.

 
Allt fixat

20 år gammal bor han fortfarande hemma. Något som förhållits som en självklarhet för honom själv, speciellt med tanke på att han förra året enbart satsade på innebandyn.

– Det är skönt, man har allt fixat. Förra året jobbade jag inget och nu börjar jag väl spara ihop för att så småningom kunna flytta. Nu när man har jobb så känner man att det var lite lättare förra året. Då var man 100 procent pigg till varje träning, det gjorde det lätt att ha bra form och nu när man jobbar så händer det ibland att man är lite trött.

Klintsten berättar även om sin lagkompis absurda konsumtion av grepplindor.

– Jag byter rätt ofta. I alla fall en gång i veckan för att få bättre grepp. Då det är varmt i inomhushallarna får man mycket handsvett och då är greppet viktigt.
 

 
 


Namn: 
Henrik Stenberg
 
Födelsedatum:
15 januari 1990
 
Klubb: 
Storvreta IBK
 
Moderklubb:
Storvreta IBK

 
 
Rumskompisarna har känt varandra hela livet och eftersom de bott med varandra så mycket på resor börjar de bli komfortabla med varandra – kanske lite väl komfortabla.

– Det blir en del naket. Både jag och Viktor sover nakna, men det är inga större konstigheter. Vi har ju som sagt känt varandra länge.

Bara två veckor kvar till VM alltså. Stenberg håller på med de sista förberedelserna inför resan då han ska göra sin VM-premiär. Vem vet – kanske blir han en del av stommen redan i Helsingfors.

Författare: Lars Lindberg