2009-11-08 20:00

Wallin-Börjesson briljerade i mål

Det var ingen enkel match att vakta målburen i, men Josefin Wallin-Börjesson gjorde en stormatch. Finland testade henne gång på gång.

– Finland går mycket på snabba anfall. Även vi låg på mest men de låg också på bra och det kändes intensivt hela tiden, berättar Josefin Wallin-Börjesson.

– Det var jättekul att det var lite att göra så att man fick vara med i matchen.

Josefin Wallin-Börjesson, som till vardags spelar i Elitserien och IBK Lockerud Mariestad, svarade för flera härliga räddningar på snabba finska spelvändningar och menade själv att en bra start var nyckeln i matchen. Det fick hon också då hon höll nollan under de första 20 minuterna.

– Jag hade förväntningar på mig själv att jag skulle göra en bra förstaperiod. Vi vet att så länge Finland är med i matchen så spelar de bra, så min ambition var att starta bra och det gjorde jag också.

Matchen böljar mycket så det är intensivt ibland och lugnt ibland, hur håller du dig fokuserad?
– Personligen försöker jag vara med i spelet. Jag försöker vara aktiv i snacket och hänga med i mitt målområde.

Du pratar väldigt mycket och väldigt högt, vad säger du egentligen?
– Oj, vad det är jag säger? Det är väl mest för mig själv jag pratar. Jag pratar om att lyfta upp och jag pratar om var motståndarna finns så att backarna har lite mer koll. Backarna behöver inte hela tiden lyda mina direktiv men de ska veta att jag är med.

Brukar de lyssna på dig?
– Jag tycker det. Annars får man ta i ännu mer (haha).

Josefin Wallin Börjesson höll nollan i drygt 38 minuter, sedan fick Finland en spelvändning där 1-1-målet blev verklighet.

– Det var en sidledsförflyttning men det kändes som jag var på bollen och den var inget hårt skott. Jag var där men ändå gick den in, säger Josefin som sedan släppte in 2-2 i mitten av den sista perioden.

– Det andra skottet var i box play och där var jag lite skymd. Den var inte heller stenhård.

Under Euro Floorball Tour har Sverige matchat sina tre målvakter så att de har fått vakta målet i en match var. Beskedet om att Josefin skulle vakta buren mot Finland fick hon redan när landslaget samlades.

– Jag kände mig jättetaggad när jag fick reda på att jag skulle få stå mot Finland. De är ju hemmanation och det kändes som att det skulle bli mest tryck i den matchen. Det kändes jättepositivt, berättar Josefin.

Hur skulle du beskriva dig som målvakt?
– Jag är en målvakt som för spelet. Jag hjälper till att snacka igång laget och vill gärna vara med i spelet trots att jag står längst bak.

Hur gärna vill du spela VM i maj?
– Det vore en dröm. Det är därför man är här, man siktar på att få komma dit. Det är det man jobbar för individuellt. Man har klubblaget där man jobbar med lite andra saker, men individuellt är det VM som är målet.


Författare: Jonas Gustavsson