2009-11-10 07:47

Vaara om landslagsledningen

Det är ofta förbundskaptenen Jan-Erik Vaara som står i fokus när det pratas om landslaget och VM i Västerås. Men staben kring honom får man inte glömma.

Jan-Erik Vaara är också nöjd med de personer han omges av i landslagssammanhang och menar att han har organisationen kring sig som krävs för att ta ett VM-guld i Västerås.

– Ja, det måste jag ju tycka att jag har. Vi har mycket rutin, ordning och reda, stor erfarenhet av motståndarna och sedan tycker jag också att vi har en giftig matchcoach. Vi tillsammans har en bra dialog kring spelet kring innebandyplanen. Jag tycker det känns väldigt tryggt, säger Vaara.

Spindeln i nätet som håller ihop landslagsledningen, landslagsspelarna och de ofta späckade schemana under läger och turneringar är koordinatorn Anette Rådström.

– Hon har kontrollådran i sig och har kontroll över läget från dag till dag, vecka till vecka. Hon är lite den kontrollerande typen utan att det behöver kännas jobbigt. Hon är en fixare, trygg i sig själv och lugn, menar Vaara. 

 

Jan-Erik Vaara är nöjd med den landslagsorganisation han har omkring sig inför VM. Arkivfoto: Bildbyrån.


Den person som Jan-Erik Vaara har mest kontakt med under säsongen är scouten Gunnar Bonnedahl. Det är de två som scoutar spelare och som tar ut landslagstrupperna.

– Vi har väldigt mycket kontakt när det gäller just spelare, säger Vaara och håller med om att han och scouten måste ha samma syn på innebandy.

– Ja, så är det ju. I huvudsak tittar vi på vad vi ska spela för spel och vad det ställer för krav på spelartyper. Där har vi en stark samsyn och där är vi lika i bedömningarna. Spelarna ska fixa tempot och utförandet och där hittar vi samma saker. Vi resonerar om viktiga saker och inte massa annat.

Men ni är oense ibland?
– Det tillhör spelet kan man säga, man måste ta hänsyn till olika aspekter. Han är inte med för att säga ”bra Janne, så gör vi” utan han ska ta fram andra punkter och föra en argumentation om uttagningarna. Ibland är det så att jag, trots att det är jag som bestämmer, får ändra mig (haha).

Under matcher blir det mer samarbete med matchcoachen Martin Olofsson som till vardags tränar Örnsköldsvik i Elitserien.

– Samarbetet fungerar bättre nu än när vi spelade tillsammans i samma femma, skrattar Vaara.

– Han är en lugn personlighet som inte blir stressad av varken små eller stora saker, och det kräver att man har en kall hjärna när det bränner till. Vi har många gemensamma värderingar kring spelet också. Vi har ett samtalsklimat som är analytiskt och åtgärdsmässigt. Vi har lätt att komma fram till gemensamma beslut.

Vad säger du om rollen där matchcoachen tränar ett elitserielag till vardags för att vara varm i kläderna när han ska coacha i landslaget?
– Jag tycker att det känns tryggare. Även om det inte är så många blixtrande saker som måste göras under en match så är det viktigt att man inte såsar ihop totalt. Man måste vara aktiv med matchandet. Det är en nackdel att det är så få landskamper under ett år och det är mycket som står på spel, och man vill inte klanta sig på matchcoachning och då är det bra med någon som är fräsch. Jag tror inte att det är avgörande men det gör att det flyter på bättre.

En annan viktig person i landslagsledningen är sjukgymnasten Kevin Arvini.

– Han är en härlig och rak personlighet som har lätt för att göra bedömningar om det som är viktigt för oss, det vill säga göra bra bedömningar om spelarna är sjuka eller skadade. Han förstår vilken belastning det är på spelarna och kan tala om för oss vilka typer av risker det finns med spelare med skador, och då får man fundera på hur man ska lägga upp matchningen.

Har ni någonsin hamnat i konflikt där du vill använda en spelare men där Kevin säger nej?
– Nej, vi har aldrig hamnat i någon konflikt. Jag lyssnar på honom och den medicinska aspekten väger givetvis tungt. Avråder han att någon från spel så har jag inga problem med det, utan då blir det så. Men han får också ta del av mina tankar och om hur jag skulle vilja matcha laget, och hur han ska prioritera skavankerna i truppen. Vi har ett stort samspel faktiskt.

Hur menar du med prioriteringar?
– Alla spelare är lika viktiga men han får ändå ta del av den plan som vi har med spelarna. Han vet hur vi ska matcha och därmed hur han ska prioritera i sitt arbete.

Linda Larsson som tidigare varit materialare kan inte längre kombinera uppdraget med sitt arbete, och därmed kommer Belinda Holmqvist in som nygammal materialare lagom till VM.

– Nu när Linda fick svårt att tiden att räcka till på grund av arbete så känns Belinda som ett säkert kort. Jag känner inte henne så bra personligen men har träffat henne i innebandysammanhang och det finns goda referenser kring hennes insatser tidigare och hon har kontroll över det som ska göras, säger Jan-Erik Vaara.

– Hon har själv varit spelare och det underlättar säkert när man ska förstå spelarnas behov. Det finns de som klarar av det ändå, men det är ändå en säkerhet att hon varit med i mästerskap som både spelare och materialare.

Staben kring Jan-Erik Vaara:
Martin Olofsson, matchcoach
Gunnar Bonnedahl, scoutingansvarig
Anette Rådström, koordinator
Belinda Holmqvist, materialare
Kevin Arvini, sjukgymnast

VM-guide på innebandy.se


Författare: Jonas Gustavsson