2009-11-08 20:08

Sverige avgjorde på sex sekunder

Det var länge lika mellan Sverige och Finland, men två mål på sex sekunder i den sista perioden avgjorde matchen och gav till slut svensk vinst med 6-2 i Euro Floorball Tour.

Sverige förde spelet i hela matchen och skapade massor av chanser, men ändå var resultatet ”bara” 2-2 efter två spelade perioder. Oskärpa i de svenska avsluten samt bra defensivt spel av Finland var anledningen.

– Det här är ingen ovanlig syn. Får vi utdelning blir det tvåsiffrigt, men idag var de täta. Vi fick inte riktigt till det där sista momentet när det gäller den öppnande passningen eller avslutningarna, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

– Jag tror inte det handlar om svaghet utan snarare tillfälligheter.

Men målskyttet lossnade till slut. Drygt åtta minuter in i den sista perioden sköt Viktoria Wikström in 3-2 genom vad som verkade som ett finskt självmål, och bara sex sekunder senare sprätte Hermine Dahlerus in 4-2.

Av bara farten kom också 5-2 genom Wikström dryga minuten senare.

– Till slut blir det mål eftersom vi har sådant övertag i målchanser. Vår andraperiod är riktigt bra trots att vi inte får till målen, men vi håller bollen i offensiv del av banan hela tiden och när vi väl tappar bollen checkar vi tillbaka den direkt, menar Vaara som var högljudd under matchen.

– Jag manade på lite grand idag så att de märker att vi är lite heta på dem också. 

 

Två mål på sex sekunder avgjorde Sveriges avslutningsmatch mot Finland. Foto: Jonas Gustavsson.


I matchens sista sekund rullade Hermine Dahlerus in 6-2 i tom bur och fullbordade därmed ett hattrick i sin 100: e landskamp. Dahlerus är den första innebandyspelaren i Sverige som spelar 100 landskamper – och det firade hon alltså ordentligt.

– Jag tycker att hon gjorde en av sina bästa matcher på länge, berömmer Vaara.

Sverige förlorade den efterföljande straffläggningen men vann ändå Euro Floorball Tour efter tre raka vinster i turneringen. Jan-Erik Vaara tror dock inte att man satt sig i någon speciell respekt inför VM – den respekten fanns sedan tidigare.

– Jag tror inte att respekten har ökat, snarare är den beständig med tanke på att vi inte släpper till speciellt mycket. Vårt fokus har inte varit till 100 % på matcherna, utan vi har klurat på mycket annat, säger Vaara.

Lisah Samuelsson och Elin Reinestrand vilade mot Finland på grund av skada respektive sjukdom.

Jan-Erik Vaara tycker att vissa konstellationer börjar sätta sig inför VM.

– Vi har tankar om hur det ska se ut så det börjar ordna upp sig tycker jag.

Finland – Sverige 2-6 (komplett statistik)

Mål Sverige: Hermine Dahlerus 3, Viktoria Wikström 2, Emelie Lindström


Författare: Jonas Gustavsson