2009-11-08 20:04

Oavgjort med ett nödrop i slutmatchen

Sveriges U19-damlandslag vann Euro Floorball Tour, men det skedde med ett nödrop. Slutmatchen mot Finland slutade nämligen 2-2 och den efterföljande straffläggningen förlorades.

Sverige slutade precis som Finland och Schweiz på fem poäng, men tack vare bättre målskillnad vanns turneringen.

Avslutningsmatchen mot Finland var ett målsnålt nervpiller som alltså slutade 2-2, bland annat efter bra målvaktsspel i båda lagen där Sveriges Josefin Wallin Börjesson stundtals briljerade.

– Det är det som är så roligt med U19-verksamheten. Ena gången kan det bli 15-0, i nästa match kan vi få stryk. Det är unga spelare vi jobbar med, säger förbundskaptenen Marcus Holm.

Finland hade första periodens bästa chans med ett ribbskott, men det blev ingen utdelning. Sverige förde spelet men hade svårt att skapa vassa chanser – Anna Torstensson hade den bästa efter fint passningsspel – och den första perioden slutade 0-0.

I den andra perioden sköt Ida Linné i stolpens insida med ett skott som var tänkt som passning innan Andrea Gidlund skickade in 1-0 med ett skott i slottet.

Innan perioden var över så hade Finland kvitterat till 1-1.

Efter bara minuten spelat av den sista perioden, då Sverige gått ner på två femmor, sköt Anna Torstensson 2-1 till Sverige med ett skott som den finska målvakten kanske skulle ha räddat. Att gå ner på folk fick effekt för Sverige, även om Finland skapade en hel del chanser.

– Vi hade 40 avslut i den sista perioden så vi fick lite mer tryck då, säger Holm. 

 

Det blev oavgjort mot Finland för det svenska U19-damlandslaget i Euro Floorball Tour. Foto: Jonas Gustavsson.


I numerärt överläge kvitterade Finland till 2-2 och trots chanser åt båda hållen slutade matchen alltså oavgjort.

– Vi gör en lite sämre match än tidigare samtidigt som Finland gör en bra match, säger Marcus Holm och kommenterar det faktum att Sverige inte klev på lika hårt framåt som man gjort tidigare i turneringen. 

– Vi har valt att backa hem i alla matcherna för att träna på olika växlar i spelet. Vi börjar med att backa hem och sedan lyfter vi lite högre och sedan pressar vi. Vi hade inte riktigt koll på finskorna idag och därför dröjde vi med att lyfta laget. Vi ville känna en trygghet först.

Med halvminuten kvar av matchen tog Sverige timeout och spelade sedan utan målvakt.

– Vi ville visa tjejerna att vi inte var nöjda med resultatet, motiverar Holm.

Sverige skapade också ett par toppchanser med sex utespelare på banan, inte minst genom Therese Karlsson, men Finland höll tätt.

– Med tanke på att fokus är VM i maj så var den här matchen nyttig för oss. De två andra matcherna har inte gett så mycket utvecklingsmässigt, då har nästan träningarna gett mer. Idag var inte försvarsspelet den stora bristen, vi släpper bara in två kassar, utan vi ska skapa fler ytor framåt och göra fler mål.

Den efterföljande straffläggningen förlorades efter att Finland förvaltat två av tre chanser medan Sverige missade sina. Trots att Sverige förlorade turneringens tre straffläggningar så blev det alltså seger i turneringen.

– Vi har haft tre mål med lägret. Scouta spelarna, sätta grunderna i taktiken och vinna matcherna, säger Marcus Holm.

Sverige – Finland 2-2 (komplett statistik)

Mål Sverige: Andrea Gidlund, Anna Torstensson


Författare: Jonas Gustavsson