2009-11-06 18:19

Numerärt underläge tände Sverige

Sverige hade inga problem att besegra Tjeckien, men det krävdes ett numerärt underläge för att den svenska effektiviteten skulle komma igång.

Efter den första perioden i premiärmatchen av Euro Floorball Tour för damlandslaget stod det 1-1 mellan Sverige och Tjeckien – men i den andra perioden lossnade det ordentligt för de blågula. Och det trots att man drog på sig utvisningar.

Först åkte Lisah Samuelsson ut två minuter och en stund senare åkte också Anna Renström ut två minuter.

Men med Renström på bänken vaknade Sverige. Först slet sig Josefina Eiremo fri och tryckte in 2-1 och bara sekunder senare bröt Elin Tjärnström sig loss från kanten och sprätte in 3-1 med en enhandsfattning. Två mål i samma numerära underläge alltså.

Utvisningar lönar sig ibland.

– Ja, ibland så luckrar det upp motståndarna lite grand eftersom de får större ambitioner offensivt och då kan det bli man-mot-man-situationer och där har vi några snabba spelare, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara och berättar om framgången i numerärt underläge. 

– Vi täcker upp så pass bra så att de stressar iväg passningar och då kontrar vi effektivt. Det är inte ovanligt att det händer. Vi kommer igång med målproduktionen just tack vare de målen.

Innan den andra perioden var över hade Sverige ryckt till 6-1 och när matchen var över visade resultattavlan 12-1. Bland annat veteranen Hermine Dahlerus sköt tre mål i den avslutande tredjedelen.

– Vi har många målchanser och då är sannolikheten större att vi gör mål ju längre matchen lider, och till slut spricker det och de orkar inte hålla upp samma täthet i försvaret, säger Vaara. 

 

Två av matchens giganter - Elin Tjärnström och Josefina Eiremo - jublar efter ännu ett mål. Foto: Jonas Gustavsson.


Av tolv mål kom bara ett från backpositionen.

– Vi hade hyfsat många backskott men det blev inte utdelning den här gången, men fortsätter vi så här lär det nog komma mål där också. Sedan var ju inte det backmålet ett resultat av ett stenhårt skott heller, säger Vaara om Lisah Samuelssons fösare som betydde 7-1 i början av den sista perioden.

Efter matchen följde den nya traditionsenliga straffläggningen och efter en holmgång så förlorade Sverige den. Men totalt sett var det en stabil seger där Sverige egentligen var bättre än Tjeckien på allt.

– Jag tycker att det var väldigt bra och fint kvitto för vår del. Det är mycket som fungerar bra och jag tycker att spelarna ser ut att vara i form allihop. Det fanns inga anledningar att ens tänka på att byta ut någon eller att gå ner folk, säger Vaara som ändå gjorde lite förändringar i slutet.

– Vi har haft lite andra konstellationer tidigare så vi ville testa lite inför framtiden. Vi ville veta om det var alternativ för oss.

Förutom de startande spelarna så fick också Malin Dalbjer speltid i numerärt överläge.

– Vi ville komma åt hennes skott, förklarar Vaara.

Sverige – Tjeckien 2-1 (komplett statistik)

Mål Sverige: Hermine Dahlerus 3, Elin Tjärnström 2, Josefina Eiremo 2, Sara Kristoffersson, Anna Wijk, Susanna Tuominen, Lisah Samuelsson, Karolina Widar


Författare: Jonas Gustavsson