2009-11-08 22:30

Nu är Hermine Dahlerus historisk

Nu är hon störst. Hermine Dahlerus gjorde i Euro Floorball Tours avslutningsmatch mot Finland sin 100: e landskamp – som första spelare i Sverige och som första kvinna i världen.

– Det känns speciellt helt klart. Det är speciellt att vara den första tjejen i världen men att vara den första innebandyspelaren i Sverige som gör 100 landskamper slår nästan högre. Det är jag som är där och inte Niklas Jihde eller Peter Fischerström eller någon annan, det är stort, säger Hermine Dahlerus.

Och den 100: e landskampen gick inte av för hackor. Dahlerus var pigg och svarade för tre mål i 6-2-vinsten mot Finland.

– Jag försökte inte tänka så mycket på det, men när jag fick blombuketten inför matchen så blev jag nästan lite rörd, säger Hermine.

Jan-Erik Vaara sade att du gjorde en av dina bättre matcher i landslaget på ett tag?
– Vi har pratat om hur jag ska agera och det känns som att det börjar falla på plats. Jag känner att jag börjar få tillbaka farten i benen efter skadan.

Du sade en gång att du inte hade något drömscenario för din 100:e landskamp, men detta måste ha blivit bra?
– Ja, jag hade inte förväntat mig detta men det var det bästa som kunde hända. Vi vann, vi spelade bra och jag blev matchens lirare.

Det började där i mars 1996 mot Norge och har fortsatt ända fram till idag. 100 landskamper – mer än någon annan någonsin presterat i svensk innebandy.

Hermine Dahlerus sade en gång att hon gjorde mål i landslagsdebut mot Norge, men det är en sanning med modifikation. Sverige spelade en dubbellandskamp mot Norge och Dahlerus var mållös i den första men satte två kassar i den andra.

– Jag undrar om jag inte satt på bänken i den första matchen, funderar Hermine.

– Jag kommer inte ihåg så mycket mer än att jag gjorde de där målen. Jag fattade ingenting av vad som hände. Jag tror jag var 18 år, kanske 19 år.

Är det lika roligt att göra mål nu som det var då?
– Ja det är det, men jag tycker att det är svårare att göra mål nu för motståndet är så mycket bättre nu. Det är nästan roligare att göra mål nu eftersom målen ofta betyder mer.

Innebandyn har utvecklats mycket under din landslagstid?
– O ja, det har absolut hänt jättemycket. Finland har väl hängt med hela tiden, men Tjeckien och Schweiz har tagit kliv framåt och Lettland kommer också. Det är fler länder som utmanar om medaljerna i VM numera. 

 

Hermine Dahlerus är nu störst. Foto: Jonas Gustavsson.


Det Hermine Dahlerus hunnit med under sin karriär är anmärkningsvärt. I en idrottsvärld där många kvinnor lägger av tidigt har 33-åringen hängt med hela tiden.

Tre VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons.
Åtta SM-guld.
Två gånger utsett till Årets Spelare i Sverige.

Meriterna talar för sig själva.

Men vilket är det främsta landslagsminnet?

– Det är nog något av VM-gulden tror jag. Schweiz 2003 kanske slår det mesta, minns Hermine.

– Det var en semifinal mot Finland där som var en skräckmatch. Jag tror att vi vände ett 1-4-underläge till vinst. Det är nog mitt bästa minne.

Det är skönast att vinna när det är jämnt?
– Visst är det så, det ska vara jämnt, det är då det är bäst.

Hermine Dahlerus har överlevt ett antal förbundskaptener. Oavsett vem som lett landslaget så har Dahlerus varit ett mer eller mindre givet inslag i blågult.

– Det känns kul men jag vet inte vad det är jag gör. Jag kanske smörar tillräckligt mycket, säger Hermine och skrattar.

– Nej, skämt å sido, det är kul att ens spelstil passar in överallt, för det måste ju vara det som gör det, att jag kan anpassas till olika idéer. Det är många som har strukit med under åren men jag har blivit kvar.

Du har sagt att du aldrig velat tacka nej till landslaget, men ibland måste det väl ändå vara en belastning att spela tuffa turneringar med flera matcher på flera dagar?
– Det är lite dubbelt. Det beror helt på hur man mår. Har man någon skavank och åker iväg på en turnering med många matcher kanske det inte är så skoj att komma hem igen och känna av skadan mer, men ofta ger det energi att åka iväg och få spela med så här bra spelare. Man får med sig mycket positivt hem.

Landslagsrutinen, VM-gulden och SM-tecknen påvisar att Hermine Dahlerus är en av de största någonsin i innebandyvärlden.

Kanske rent av den största?

– Det där är svårt att säga. Jag har hängt med bäst under längst tid, kan man säga (haha). Om man tar fram de fem bästa över tid så kanske jag är med där (haha).

Läs mer om Euro Floorball Tour


Författare: Jonas Gustavsson