2009-11-07 17:50

Lagkaptenen som tog ansvar

Karolina Widar var tungan på vågen i matchen mot Schweiz. Själv tyckte hon det var skönt att gå i bräschen för det landslag hon ska leda i VM i Västerås.

– Det är skönt att gå in och få ut det man vill få ut i landslaget. Jag var inte så nöjd med matchen mot Tjeckien utan den här matchen passade mig bättre. Jag kände att jag låg rätt i banan, fick bryta lite passningar, vann bollar och kunde fylla på i offensiven, berättar Karolina Widar. 

– Det var bra för självförtroendet. Går det bra för en själv är det lättare att vara lagkapten också.

Karolina Widar vände matchen mot Schweiz i det närmaste på egen hand. Först sköt hon 3-3 via en straff där hon fintade ner målvakten innan hon tryckte in en backhand.

– Det var skönt och det var viktigt för matchen, menar Widar som sedan också skickade in 4-3 efter att ha stressat världsbacken Simone Berner till ett misstag.

– Det var fyra mot fyra och de skulle precis bli fulltaliga. Jag stressade och då lade hon bollen i burgaveln, och jag fick tag i den och kunde sprätta in bollen. Det var ett underligt mål.

Och i sekvensen efter hade du ett ribbskott?
– Ja, och dessutom var jag nära att slå in min egen retur på ribbskottet. Jag var inne i ett stim där. Vår femma spelade riktigt bra i de två första perioden och var aggressiva. Vi skapade mycket lägen.

Karolina Widar låg också bakom 1-0-målet. Hon slog in ett frislag framför mål som kedjekamraten Viktoria Wikström snyggt kunde skarva in.

– Det blev en riktigt härlig variant av en annan variant.

Den var inte intränad alltså?
– Det var inte meningen att passningen skulle komma dit men det kanske kan bli någonting (haha).

Sverige hade en hel del problem med Schweiz kvicka spelare och det var inte helt lätt att dyrka upp motståndarnas försvar.

– Det var ungefär som vi trodde att det skulle bli. Schweiz har mer boll än vad andra lag har mot oss och de gillar att komma med fart. Vi visste att det skulle bli tufft men vi vinner matchen och vi skapar en hel del chanser. Vi kunde ha varit lite aggressivare dock, säger Karolina Widar.

Din klubbkamrat i Rönnby Hanna Petterson gjorde en stormatch i mål?
– Hon var mycket bra i målet. Schweiz har några riktigt bra skott utifrån. Men Schweiz slog Finland med 4-2 så det är ett bra lag. 

Karolina Widar sänkte Schweiz


Författare: Jonas Gustavsson