En bok om innebandy - Innebandy.se
2009-11-13 11:15

En bok om innebandy

Marknaden är knappas översållad av innebandyböcker. Men nu bryter Sölve Dahlgren isen – och det med nya skönlitterära boken ”Innebandypiraterna”.

Boken, som släpps måndagen den 16 november, blir Sölve Dahlgrens debut på bokmarknaden.

– Det är den första skönlitterära boken jag gör i alla fall. Jag har varit inblandad i några facklitterära böcker och varit med som redaktör tidigare, berättar Sölve Dahlgren som är medveten om att det saknas skönlitteratur om innebandy.

– Det finns några barnböcker med innebandy, men de riktar sig kanske till barn i åtta- eller tioårsåldern, jag vet inte exakt. Jag har inte läst dem själv. Men det finns många böcker inom fotboll och ishockey.

Boken handlar om några svenska killar som provar lyckan som innebandyproffs. I boken avslutar killarna sin tid som juniorer och går med i nya Floorball World Tour, en global tour där vem som helst kan anmäla sig och vinna stora prispengar. Ligan är en konkurrent till de inhemska ligorna.

– Det handlar inte om en liga utan det är uppbyggt med turneringar, och det handlar om en tour, ungefär som tennisen eller golfen. Det är en global tour som är spridd över alla världsdelar. Där har jag tagit ut svängarna lite och ska man tänka realistiskt om någon skulle få för sig att starta en sådan här serie av turneringar så hade man nog fokuserat på Europa, men det behöver man inte ta hänsyn till i fantasins värld. Det är inte helt orealistiskt att det här skulle kunna bli verklighet om det fanns någon person med mycket pengar och som tycker det är en bra idé, berättar Dahlgren.

Är det här en form av framtidsvision av innebandyn, ett önskat framtida scenario?
– Det är på ett sätt ett önsketänkande, en del kanske tycker att det skulle vara ett mardrömsscenario där de nationella ligorna på sikt skulle dräneras på de bästa spelarna. Det är ett litet tankeexperiment, och det kanske är en väg att gå för att snabbare etablera sporten internationellt, istället för att vänta på att nationerna ska bygga upp sina egna nationella ligor. Vi ser att det tar tid innan en nation kan skapa en liga som håller bra klass.

Innebandyn är känd som en idrott i framkant som vågar testa nya saker, är sådana här idéer viktiga för att ge nya injektioner mot framtiden och utvecklingen?
– Jag tror det är viktigt att man behåller nytänkandet trots att man nu är en etablerad idrott. Det är lätt att man slår sig till ro och är stolt över det arbete som är gjort, och det är en fantastisk resa, men man måste vara medveten om att konkurrensen ökar också. Vi har ingen aning om vilka idrotter som kommer att vara starka om tio år.

Är detta ett nytt sätt att organisera innebandyn?
– Mina tankar om att organisera tävlingsverksamhet på det här sättet är också att tänka effektivt. Så som det är idag så är det kostsamt för ett enda lag att resa 50 eller 60 mil för att spela en match på två timmar och sedan reser man tillbaka. Man bokar en arena, lockar publik och skaffar funktionärer för två timmars underhållning. Tänker man att man samlar ihop de bästa lagen under en vecka eller under en helg och spelar flera matcher så finns det fördelar med det. Idéerna har funnits läge och jag har diskuterat dem med andra bekanta genom åren. Vi har sett det som ett sätt att organisera lägre divisioner. Ibland måste man vara mer flexibel.

 

Sölve Dahlgren bryter ny mark med sin skönlitterära bok med innebandytema.


Sölve Dahlgren flyttar alltså fram positionerna för innebandyn när han bryter ny is genom att försöka få in innebandyn i den skönlitterära sfären genom sin bok Innebandypiraterna. Men varför blev det just en bok om innebandy?

– Boken är skriven för att jag kände att jag hade en story att berätta. Min spelarkarriär inom innebandyn är inte mycket att skryta om, men jag har sett mycket innebandy och jag har följt med inom innebandyn genom olika uppdrag, både med förtroendeuppdrag och som journalist, och det är naturligt att skriva om något som man är insatt i, säger Dahlgren.

Innebandyn flyttar fram positionerna överallt, finns det plats för innebandyn i boksfären också?
– Det vore väl konstigt annars. Det är mycket snack om att vi har 120 000 licenserade innebandyspelare, men nu finns också massan som har spelat innebandy tidigare. Jag vet inte om man räknat på hur många spelare som någonsin varit licenserade, men det försvinner några tusen varje år och tillkommer nya, och det betyder att det bör finnas en stor massa personer som spelat innebandy i organiserade former där ute i samhället. Det finns en större publik som har en större kunskap om innebandy är man tror, och de kanske också är intresserade av att läsa om innebandy. För ett tiotal år sedan var den gruppen mycket, mycket mindre.

Vem kan läsa boken?
– Jag tror att den i första hand riktar sig till dem som spelar innebandy idag eller som har spelat innebandy tidigare. Sedan tror jag att alla som har någon form av sportintresse också kan läsa den med behållning. Har man hållit på med en lagidrott så känner man igen sig, det är ju trots allt ett lag som gestaltas.

Blir det fler böcker?
– Det hoppas jag verkligen. I slutet av boken öppnar jag upp för fler böcker, och under skrivandets gång har jag samlat på mig en hel del problem och möjligheter som man kan gestalta längre fram. Det finns intressanta karaktärer i boken som man vill följa i framtiden. Jag kanske får konkurrenter också, kanske öppnar detta upp för fler att skriva innebandyböcker.

Mer information om Innebandypiraterna och hur du köper boken


Författare: Jonas Gustavsson