2009-11-04 13:35

Edberg ser redan fram emot VM

Det är inte bara damlandslaget som spelar VM den här säsongen, det gör även U19-damlandslaget. Nyckelspelaren Cassandra Edberg är ute efter revansch.

– Jag är verkligen sugen på att spela VM och jag vill ha revansch från senaste mästerskapet, säger Cassandra Edberg som var med när Sverige tappade guldet senast.

– Vi var bra men vi orkade helt enkelt inte hela vägen ut.

Men innan VM som spelas i maj i Tjeckien är det alltså dags för Euro Floorball Tour i Finland. U19-damlandslaget spelar tre matcher på tre dagar.

– Det är alltid roligt att vara med och representera Sverige. Jag har varit med tidigare men man är aldrig säker på en plats, säger en ödmjuk Cassandra som är en av de ledande spelarna i laget.

– Jag vet inte riktigt hur de har tänkt med det där, men det är roligt att man får förtroende.

Fast det måste vara annorlunda jämfört med Iksu där du har massor av rutinerade spelare kring dig?
– Där har man inte den rollen precis (haha).

Blir det en stor omställning att komma till landslaget?
– Det är klart att det blir det, men under de tidigare landslagsuppdragen tycker jag att jag har tagit för mig i gruppen och visat mig. Jag har ju rutin i och med att jag spelar i Iksu och det vill man utnyttja, så även om rollen är annorlunda så känns det bra. 

 

Cassandra Edberg ser fram emot VM. Arkivfoto: Bildbyrån.


Cassandra Edberg är inte ende Iksuspelare i U19-landslaget, utan även vapendragaren Iza Rydfjäll finns med.

– Hon är jätteduktig. Hon är snabb och sedan har hon ett bra skott, men hon skulle våga utnyttja det oftare, säger Cassandra om sin lagkamrat.

Ni spelade inte minst bra i Europacupen, vad säger du om insatsen där?
– Det var jättekul att vi fick förtroende och att det gick så bra för oss.

Kan ni ta med er något från det internationella spelet där till landslaget?
– Ja, absolut. Olika länder spelar på olika sätt. Finland spelar till exempel väldigt aggressivt och går mycket på kropp, och det är bra att få testa på det. Sedan är domarnivån olika också och att inte ha svenska domare är skillnad.

Euro Floorball Tour är den enda landslagsturneringen för U19-damlandslaget inför VM. Förutom Finnkampen i februari så finns det inte mycket tid att spela ihop landslaget inför VM.

Det blir alltså inte många landskamper tillsammans. 

– Det blir inte det så jag hoppas att vi verkligen gör det vi ska i Euro Floorball Tour och att vi redan nu kan bygga upp en bra känsla inför VM. Det är alltid skönt att få med sig lite vinster. Jag hoppas att vi kommer att ta detta seriöst och det tror jag att vi kommer att göra.

Är det någon idé att börja bygga något redan nu med tanke på att VM inte är förrän i maj?
– Vi har haft läger innan där vi tränat vårt spelsystem, och det gäller bara att fortsätta nöta det. Vi spelar ganska likadant i Iksu men många spelare spelar på annorlunda sätt, och de måste komma in i landslagets sätt att spela. Alla samlingar och läger är viktiga eftersom allt måste vara perfekt till VM.


Författare: Jonas Gustavsson