2009-11-14 12:40

Derbyt mellan högerskyttarna

På måndag blir det derby i TV 4 Sport. Umeå City tar nämligen emot Dalen – och det blir också en duell mellan högerskyttarna Daniel Pettersson och Peder Bodén.


MÅNDAG 16 NOVEMBER
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
UMEÅ CITY
-
DALEN

Mötet är prestigefyllt. Det handlar om titeln ”Umeås bästa innebandylag”.

– Vi ska försöka vinna, men det brukar alltid vara tuffa matcher mot Umeå City oavsett i vilka divisioner vi har spelat. Det lär bli något liknande i den här matchen, säger Dalens veteran Peder Bodén och spinner vidare på det faktum att ett derby är ett derby, och då gäller inga tabellplaceringar.

– Nej, så kan man säga att det är. De kommer att vara heltaggade och det ska vi också vara, det blir nog en jämn drabbning.

Umeå Citys Daniel Pettersson är inne på samma linje.

– Mot Dalen brukar det alltid bli jämnt oavsett var vi ligger i tabellen, säger Daniel.

– Dalen är ett bättre lag både tabellmässigt och kanske spelarmässigt, och när man möter ett bättre lag så är det alltid enkelt att tagga till. Det blir också speciellt eftersom det förhoppningsvis blir fullsatt i Gammliahallen, då är det ännu roligare att spela.

I ett derby gäller det att kämpa och jobba, men också att överraska. Kanske kan något av lagen göra det genom att utnyttja sina högerskyttar: Daniel Pettersson respektive Peder Bodén.

Att ha skickliga högerskyttar i ett lag ger en extra dimension i spelet. Det är viktigt att ha både vänster- och högerskyttar.

– Det är jätteviktigt, inte minst i power play där man då kan hota med direktskott från både vänster- och högersidan. Samma sak gäller ju i spel fem mot fem. Man blir ett större hot när man får ha klubban in i banan, säger Bodén och Pettersson fyller i:

– Det är viktigt i flera moment, inte minst i spelvändningar så att man har klubban in i banan. Det är lättare att hota och utmana om man har olika skyttar i en kedja istället för till exempel tre vänsterskyttar.

 
 
Dalens Peder Bodén förväntar sig en tuff och tät match mot rivalen Umeå City. Arkivbild: Bildbyrån.


Frågan är då om högerskyttar har några andra fördelar i spelet.

– Jag har inte tänkt på det så. Det finns många spelare som är duktiga oavsett om de är vänster- och högerskyttar, så jag tror inte det spelar så stor roll, säger Daniel Pettersson.

Tror du att det är annorlunda för målvakterna om de möter en vänster- eller högerskytt?
– Jag skjuter inte så ofta, så det är kanske inte så svårt att möta mig oavsett hur jag skjuter (haha).

Peder Bodén är inne på samma linje.

– Jag tror inte att det är någon skillnad för målvakterna, det har jag svårt att tänka mig. Det handlar nog mer om hur bra man är på att skjuta, menar Bodén.

– Jag vet inte om det är svårare för vissa backar att man är lite avigare, men i innebandyn är det ändå ganska vanligt med högerskyttar. Vi har flera stycken och det har Umeå City också. Jag vet inte om det finns något speciellt som karakteriserar en högerskytt egentligen.

Vad säger du föresten om din säsongsinledning?
– Det har känts väldigt bra. Jag har fått träna ännu hårdare nu när jag är assisterande tränare, och poängen har kommit i en strid ström även om det kan bli ännu bättre.

Känner du att du måste ta ännu större ansvar i år jämfört med ifjol i och med att ni tappat massor av spelare?
– Det är inte bara jag som måste göra det, utan det gälle alla. Alla måste ta ansvar om vi ska ha en chans att vinna.

Umeå City har också tappat en hel del spelare inför säsongen, och då inte minst offensiva nyckelspelare som Jacob Lundmark och Ole Mossein. Men Daniel Pettersson känner ingen press på sig att ösa in poäng.

– Jag är ingen poängspruta och det har jag aldrig varit, förutom i pojkåldern då kanske (haha). Jag har fått spela mycket och har bra förtroende från tränarna så jag är nöjd, säger han.

Det har inte fungerat för Umeå City i säsongsinledningen?
– Det har det verkligen inte gjort, men jag vet inte vad det beror på. Vi spelare måste höja träningarna och spela under alla 60 minuterna i matcherna, ibland ser det bra ut och ibland ser det sämre ut. Som vi tränar spelar vi, och vi måste höja träningarna.

Vad kan detta bero på?
– Vi har lite mindre trupp i år och det kan vara så att en del spelare känner att de har en säker plats i laget och då kanske inte ger det där lilla extra på träningarna.

Derbyt mellan Umeå City och Dalen är viktigt för båda lagen. Umeå City är fast i botten av tabellen medan Dalen vill befästa sin slutspelsplats. Matchen kommer att bli het, riktigt het.

– Jag ska inte säga att det är hatstämning, men visst finns det känslor med, och man vill visa vem som är bäst i staden. Många är kompisar vid sidan av planen, men när det väl är match gör man allt för att tvåla dit motståndarna, säger Peder Bodén.

I TV-sändningen kommer förbundskaptenen Jan-Erik Vaara också att presentera truppen till VM i Västerås.

Säsongens TV-matcher


Författare: Jonas Gustavsson