2009-11-16 08:04

Derbydags i Umeå

Det är dags för derby i TV 4 Sport. Umeå City möter Dalen i ett hett derby i norr där poängen är viktiga för båda lagen – men på olika sätt.


MÅNDAG 16 NOVEMBER
KL 19:00 TV 4 SPORT
 
UMEÅ CITY
-
DALEN

Hemmalaget Umeå City har ett prekärt utgångsläge i tabellen där man just nu parkerar på näst sista plats. Det har bara blivit en seger på åtta matcher, och laget stärker påståendet om att andraåret i en serie är betydligt svårare än det första.

Umeå City tappade en hel del nyckelspelare inför säsongen, men det gjorde också Dalen.

Dalen, som var svårvärderade inför säsongen, parkerar på en niondeplats i tabellen och har bara en poäng upp till en slutspelsplats. Laget är i behov av poäng.

Det är alltså viktiga poäng som står på spel i derbyt.

Förutom den heta matchen så kommer förbundskaptenen Jan-Erik Vaara också att presentera truppen till VM i Västerås i TV 4 Sports sändning. Införsnacket till matchen mellan Umeå City och Dalen blir alltså präglat av en VM-diskussion.


Läget inför matchen


Patrik Eklund, tränare, Umeå City

Vad säger du om Umeå Citys säsongstart?
– Det är över förväntan (haha). Nej, jag skojar bara, det är klart att det finns mycket att önska med tanke på tabelläget.

Vad är det som inte har stämt?
– Jag tycker kanske inte att jag känner igen oss spelmässigt med tanke på hur vi har presterat tidigare, men vi visste också att vi hade en tuff start på säsongen med många svåra matcher. Det gäller att kunna hantera förlusterna och hur det påverkar laget. Vi hade Pixbo och Falun borta samt Caperiotäby och AIK hemma som våra fyra första matcher, och det är tufft. Plus att vi haft lite skador.

Vad gör man för att komma ur en negativ spiral när förlusterna hopar sig?
– Hade jag haft patent på den lösningen hade jag nog gjort något annat än att vara tränare i SSL (haha). Det är mycket lärorikt att vara tränare i motgång, att vara tränare i medgång är ingenting för då flyter allt bara på. Kommer man ur något sådant här så blir man stärkt. Det gäller att hitta fokus på de bra sakerna och inte bara fokusera på det som är dåligt. Jag tycker ändå att det har sett bättre ut i de senaste matcherna.

Ni tappade en hel del spetskompetens inför den här säsongen, hur mycket har det påverkat er?
– Många har sagt att vi har haft en ganska liten omsättning i laget men om man tittar på det så har vi haft en ganska stor omsättning. Daniel Mattsson har flyttat till Norge nu och har väl inte kommit upp i sin standard under hösten, men han, Jacob Lundmark och Ole Mossein gjorde väl 80 mål ifjol och det är klart att det är en omställning spelmässigt för oss att inte ha de spelarna. Vi flyttar upp spelare underifrån istället men det tar ett tag för dem att anpassa sig. Sedan är det kanske så att de etablerade spelarna som blivit kvar inte spelat så bra som de kan heller.

Nu är det derby mot Dalen, tankar inför den matchen?
– Det är en kul match som många ser fram emot. Det blir mycket folk, det är TV och ett derby är alltid ett derby. Det är en av säsongens roligaste matcher och det känns som ett bra tillfälle för oss att vända på säsongen.

Att ett ”derby alltid är ett derby” kan väl tala för er med tanke på tabelläget?
– Jag vet inte vad som talar för oss men det är många känslor runt omkring och killarna i lagen är kompisar med varandra. Jag tror inte att det blir någon hatmatch utan det är nog så att man snarare verkligen vill vinna för att trycka dit sina kompisar.

Vad blir viktigast för er i matchen?
– Vi måste försöka hitta tillbaka till vårt spel. Vi har inte stjärnorna som de andra lagen kanske har, men vi har aldrig byggt vårt lag på stjärnor, varken i division ett eller SSL. Det är både en styrka och svaghet för oss, men alla måste vara bra när vi spelar om vi ska vinna. Vi måste få ihop försvarsspelet och spelvändningarna. 

 

Ketil Kronberg och Dalen är redo att ta sig an Umeå City i ett hett derby. Arkivfoto: Bildbyrån.


Håkan Wirtala, tränare, Dalen

Vad säger du om Dalens säsongsinledning?
– Det ligger ungefär i paritet med vår målsättning så säsongen har börjat bra.

Vad är det som stämt för er?
– Vi gör mycket mål i alla fall, så det har stämt om man kan säga så.

Johan Samuelsson sade en gång att ni ska skjuta mycket och hela tiden, är det något hockeymässigt som duinfört i truppen?
– Det gillar ju han (haha). Det ligger lite i det för det är ju så att det är väldigt små marginaler, en del kallar det tillfälligheter, men det är så att man också skapar sina tillfälligheter. Och man skapar inga tillfälligheter om man inte går på mål. Det ligger lite i den andan, men jag kan inte påstå att vi har gjort det speciellt bra. Vi har pratat om det, och det har nog alla lag, men vi måste göra mer av våra lägen. Vi borde inte vara så unika inom det där.

Så det finns mer att ta av i Dalen?
– Det tycker jag absolut. Vi har inte spelat bra i varje match.

Nu är det derby mot Umeå City, tankar inför den matchen?
– Vi har lite revansch att utkräva mot dem eftersom vi förlorade DM-finalen mot Umeå City i augusti innan säsongen drog igång. Vi känner oss revanschsugna men samtidigt som vi har gått bättre i serien så vill man alltid kriga om vem som är bäst i stan.

Vad är det som är så speciellt med ett derby?
– Det sköna med det är att man kan lägga undan tabellen, för det brukar vara det lag med den bästa inställningen och attityden som brukar vinna. Det spelar ingen roll om det är ett topplag som möter bottenlag för i ett derby kan vad som helst hända.

Med tanke på tabelläget borde ni vara favoriter?
– Som sagt, det kan man tycka, men de kallar sig bäst i stan (haha).

VM-truppen släpps på måndag
Derbyt mellan högerskyttarna
Säsongens TV-matcher


Författare: Jonas Gustavsson