40x20-projekt bär frukt - Innebandy.se
2009-11-13 11:10

40x20-projekt bär frukt

För ett år sedan startades projektet 40x20. Nu ger det också resultat; Hammarö kommun har nämligen beslutat om att bygga en ny idrottshall.

Skogshalls Innebandyförening har varit drivande i hallfrågan och har fått hjälp av 40x20-projektet för att den nya idrottshallen skulle bli verklighet.

– 40x20 har gjort förstudier och hjälpt Skoghalls Innebandy med det här. Nu har vi ett andra projekt som bär frukt så nu börjar det hända lite saker. Det har gått ett år med det här projektet men nu börjar besluten äntligen komma, säger Kenneth Ädelby som är projektledare för 40x20. 

Vad är det 40x20 har gjort i det här projektet?
– Innebandyn och 40x20 har gjort tre förstudier med tanke på olika belägenheter, och här har vi lagt ner mycket energi. Vi har varit på arkitektmöten, kommunmöten och så vidare. Efter allt detta och med idrottslivet på orten bakom oss så har vi fått ett positivt besked från majoriteten i kommunen vilket är oerhört glädjande. 

Är det bestämt var idrottshallen ska byggas någonstans?
– Nej, det är inte bestämt utifrån kommunens beslut, men det är beslutat att den ska byggas och att 160 miljoner kronor kommer att vara avsatta för idrottshallen och en tillhörande skolbyggnad.

Skogshalls Innebandy är givetvis nöjda och lättade över beslutet.

– Vi har jobbat för det här så länge. Jag får frågor varje dag från barnen om en ny hall. Det är ungdomarna och barnen som är vinnarna, säger föreningens ordförande Maria Ågren till vf.se.

Att gå från ax till limpa i hallfrågor, det vill säga att gå från idé till beslut, är en lång och trög process i kommuner.

– Det är därför viktigt att visa innebandysverige att det händer något, säger Ädelby.

– Det är viktigt att förmedla till föreningarna vi hjälper till i processen, men också att när man diskuterar med kommuner så kan det ta ett år innan det händer något alls. Det kan ta ett och ett halvt år innan vi får ett första beslut, och det kan ta tre år innan allt är i land. Det är lite svårt att förstå vad som händer under resans gång när det är stiltje och det inte verkar som att det händer något, men sedan tar det helt plötsligt fart. I det här fallet, där Skogshall drev frågan innan 40x20 kom in, har det tagit ett och ett halvt år från projektstart till beslut.

40x20-projektet går vidare med att stötta fler föreningar i arbetet med att bygga fler nya idrottshallar.

– Just nu har vi många projekt men föreningar får gärna komma in med nya ansökningar så tittar vi på dem, säger Kenneth Ädelby.

Efterlängtat beslut om ny idrottshall
Läs mer om 40x20 


Författare: Jonas Gustavsson