2008-11-07 13:43

Vaara analyserar EFT

innebandy.se har pratat med damlandslagets förbundskapten Jan-Erik Vaara efter den gångna helgens Euro Floorball Tour i Tjeckien. Spelmässigt var det en av de sämre turneringarna under Vaaras tid som förbundskapten. Här kommer analysen.

Trots turneringssegern är Jan-Erik Vaara inte sprudlande glad över sitt lags insats.

– Allt handlar inte bara om resultat.  På det  spelmässig a  planet tog vi tyvärr något steg bakåt den här gången.

Resultaten i matcherna var jämnare än vanligt, bortsett från Finlandsmatchen (seger 9-2).


Malin Eriksson försöker stoppa Marion Rittmeyer i Schweiz. Foto: Martin Neužil.
 


Tjeckien och Schweiz har närmat sig. Tjeckien tog ju sin första poäng någonsin mot Sverige. I avslutningsmatchen mot Schweiz tog Sverige en uddamålsseger men Schweiz hittade luckor i det svenska försvaret och kunde göra sex mål.

– Vi har börjat  analysera vidare om det är så att Tjeckien och Schweiz har hittat svagheter hos oss  eller om det helt enkelt är så att motståndarna utvecklats positivt. Vi kunde också se vissa förändringar i framförallt Schweiz trupp som också kan ha inverkat en del.

Trots den spelmässigt mindre lyckade turneringen är Jan-Erik Vaara lugn:

– Vi vet ungefär vad det beror på. Vi prioriterade bort vissa  i normala fall viktiga saker i förberedelserna  och även efterarbetet . Viktiga saker som  t ex gnuggandet av specialsituationer arbetade vi inte  alls med i tillräckligt hög grad.

Vaara berättar att man fokuserade mer på samspeltheten.

Sverige hade den här gången  med  en trupp med  fler  poänggörare  än vanligt .

– Det var en trupp som inte var lika mångfacetterad. Förut har vi haft mer olika typer av kvaliteter i truppen.  

Han är naturligtvis nöjd med Emelie Lindström som gjorde framträdande insatser i alla matcherna. Karolina Widar får också ett gott betyg liksom Anna Renström. Den sistnämnda ser Jan-Erik Vaara som Sveriges bästa back under turneringen.


Anna Sölveskog fick chansen i landslaget efter Helga Karlssons återbud. Hon debuterade mot Tjeckien på fredagen. Foto: Martin Neužil.Debutanterna då? Vi ber Jan-Erik Vaara att kommentera deras insatser i Prag.

Martina Löf, back (spelade mot Tjeckien och Schweiz)
– Hon kom in från ett helt annat spelsystem. Trots det tycker jag att det gick bra för henne. Hon utvecklades varje dag.

Hanna Pettersson, målvakt (spelade mot Finland och Schweiz)
– Hanna överraskade mycket positivt. Vi hade svårt mot Schweiz vilket gjorde att vi fick luckor i försvaret. En bra prestation överlag.

Anna Sölveskog, center (spelade mot Tjeckien)
– Hon kom in och var respektlös. Försökte spela det spel som hon spelar i klubblaget och jag tycker att hon klarade det bra.

 

Nästa gång som damlandslaget samlas är i februari, då det är dags för Finnkampen.

 


Författare: Klas Pettersson