Röster om Henkes debut - Innebandy.se
2008-11-24 11:08

Röster om Henkes debut

Många av landets sportkrönikörer vill vara med och kommentera Henrik Larssons återinträde i innebandyn. Här har vi samlat några av rösterna.

 

Henrik Larsson på innebandyplanen - ett ämne som berörde många. Foto: Bildbyrån.


Patrick Ekwall, TV4
Hela krönikan
 
Det är ju ganska vanligt annars att vi i den äldre generationen hånar innebandy och det är väl en generationsfråga antar jag. Själv så tycker jag att Henke Larssons lilla satsning på spel i Superligan är ganska häftig oavsett vilket. Om det nu är så att han verkligen anses platsa i FC Helsingborg så är det ju fantastiskt på sitt sätt. Hade han spelat en proffstävling i golf så hade alla gamla gubbar, i stället för att gnälla och håna golfen, tyckt att Henrik var ett bollgeni.
 
- - - -
 
På något vis var Henkes debut en otrolig PR-kick för innebandyn. Men tyvärr så gav det nog också alla innebandyhatare vatten på sin kvarn.

 
Jonas Fahlman, Expressen
Hela krönikan
 
Rent innebandymässigt var det coolt att se Henke i aktion som ytterforward.
Han hittade hem i kombinationen av dagens superliga och den tidiga 90-talsinnebandy han är van vid - direktspel på ett tillslag - växlades med stillastående passningsletande.
 
- - - -
 
Surret kring Henkes debut har handlat om "PR-jippo" och "korpnivå" - vilket blottat kunskapsluckor hos flera tyckare.

 
Marjan Svab, Helsingborgs Dagblad
Hela krönikan
 
En bespottad sport ställde sig upp och gick förbi belackarna med fast och stolt blick. En 37-åring satte sig i tidsmaskinen och fick åter uppleva en rå och äkta idrottsglädje.
 
- - - -
 
Istället för att unga får prova och känna sig fram är det allt vanligare att de tvingas specialisera sig med resultatet att många tröttnar. Henrik Larssons inträde i innebandyn räcker ett stort långfinger till alla de som vill ta död på det lekfulla i idrott.
 
Just av den anledningen var det så otroligt skönt att få uppleva den här historiska dagen. Väljer man att enbart se det som ett pr-jippo har man inte fattat ett skit.


Artur Bliding, sportchef Skånska Dagbladet
Hela krönikan
 
Det var som jag trodde; en spelare som visat världsklass inom fotbollen och som fortfarande dominerar hemma i allsvenskan, kan förstås göra viss nytta utan att det ska innebära någon diss mot innebandysporten.

 
Patrik Sjögren, eurosport.se
Hela krönikan
 
Karlberg kan ha fått ett enormt problem på halsen om Henrik Larsson fortsätter att spela innebandy efter söndagens premiär. Larsson är snabb, fysiskt stark och helt klart en joker. Han kan till och med ta en plats i Helsingborgs tredjefemma att döma utifrån de dagens match.
 
Men hur ska tränaren agera när matcher står och väger och han har en spelare i laget som 80 procent av publiken är där för att se. Vågar Karlberg bänka Larsson och riskera publikens, medias och sponsorernas intresse?


Kent Hansson, Kvällsposten
Hela krönikan
 
Alltför många gnällmånsar har haft åsikter om Henkes satsning. Tror att Henke är vuxen nog att fatta egna beslut.
 
- - - -
 
De nästan 2000 åskådarna i Idrottens Hus fick sig till livs en spännande match.
Själv blev jag fascinerad av Henkes insats. Men överraskad? Knappast.


Patrick Krainer, Västerbottens-Kuriren
Hela krönikan
 
Men den dagen Henke debuterar i Superligan kommer jag för evigt att se på sporten som en korpsport. Jag kommer aldrig att ta den på fullaste allvar igen.
 
- - - -
 
Därför tar man hjälp av en kändis. Ungefär som att Anja Pärson skulle börja spela i UIK.
 
Jag tycker inte det är en stor dag om Henke tar en plats. Kul för honom naturligtvis. Men ett sorgligt PR-rop från innebandysporten.


Jan Hansson, Borås Tidning
Hela krönikan
 
Normalt är reglerna strikta i den allt proffsigare fotbollsallsvenskan. Spelarna tillåts absolut inte syssla med någon annan idrott när de är lediga.
 
Frågan är om de skulle få tillstånd att spela crocket hemma i trädgården, om de frågade sin tränare.
 
När 37-årige Henrik Larsson vill pröva innebandy med Helsingborg i superligan föreligger inga hinder. På sätt och vis känns det charmigt att stränga kontraktsregleringar plötsligt sätts ur spel.
 
- - - -
 
Innebandyns proselyter befarar väl att en oprövad ålderman drar ett löjets skimmer över sporten.
 
Risken finns förstås om en 37-årig debutant visar sig hålla lika bra klass som specialister i ”rätt” ålder. Men då bör man hålla i minnet att Henke faktiskt spelat innebandy på elitnivå i junioråldern.
 
Så någon vanlig nykomling är han faktiskt inte. Även om det var ett tag sedan den böjda klubban var honom en kär vän.

 
Henrik Söderlund, Upsala Nya Tidning
Hela krönikan
 
Men vi ska ha i åtanke att det är Henrik Larsson vi pratar om. Tro inte att min och Larssons namne Henrik Rydström i Kalmar skulle ha klarat av samma sak.
 
- - - -
 
Framtiden får utvisa hur bra Henrik Larsson kommer att klara sig på innebandyplanen men redan nu står det klart att det för FC Helsingborg och innebandyn var en riktig lyckträff PR-mässigt. Jag är säker på att det blir lapp på luckan i Fyrishov om Henke följer med FCH till Fyrishov för mötet med Storvreta senare denna säsong.

 


 
Som vanligt samlar vi också en hel del av det som skrivs under Innebandy i media


Författare: Klas Pettersson