2008-11-21 07:54

Nöjd med Örjans ledarskap

Dalen vinner match efter match. Utanför planen har det däremot varit stormigt och tre ledare har hoppat av till följd av samarbetssvårigheter med tränaren Öjan Lindberg. I innebandy.se:s intervju berättar Moa Schilström att hon är nöjd med Örjan.

Senast vann Dalen i Umeåderbyt mot Iksu. Man vann matchen med 4-3.

Grattis, en prestigevinst mot Iksu!
– Det var riktigt kul! Vi gjorde en taktiskt bra match och kämpade för varandra. Det var mitt första derby som spelades inför fullsatta läktare vilket var inspirerande. Vi visade att motivation slår klass, för vi ville verkligen vinna. Det var helt och hållet en lagseger, anser Moa Schilström.

Hur var matchbilden mot Iksu?
– Det var Hawaii-spel vilket inte passade Iksu alls och de blev frustrerade. Vi låg under med uddamålet inför tredje perioden och vår tränare Örjan Lindberg manade på oss. Han menade att ett skott räcker för att få en målchans. Vi hade lite tur, men det var en underbar känsla att vinna, medger Moa.

Ni började med tre mindre bra insatser i seriespelet, men därefter har det blivit segrar mot Endre, Iksu och Balrog samt oavgjort mot Pixbo. Fyra lag som nämns som slutspelskandidater. Vad är framgångsreceptet?
– Det är att vi har viljan att vinna och spelar med hjärtat. Motivationen finns där och vi har många som kan avgöra matcher när vi väl skapar lägena. Dessutom har vi två riktigt bra målvakter som sporrar varandra, tycker Moa.


Moa Schilström har spelat nio matcher med U19-landslaget.
Foto: Bildbyrån
 
Ni får ibland kritik för att ni spelar tillbakadraget, är den befogad?
– Vår spelidé är att backa hem och kontra. Vi drar helt enkelt nytta av det vi är bra på och låter motståndarna ha mycket boll. Alla kan inte spela rolig innebandy, anser Moa.


 
Din tränare Örjan Lindberg tippade före säsongen på att du skulle stå för säsongens genombrott. Har han fått rätt?
– Jag har utvecklats mycket under min korta tid i Dalen, men det finns mer att förbättra. Man är aldrig så bra att man inte kan bli bättre. Jag har fått mycket förtroende från tränarna och poängen är ren bonus. Framgången får inte stiga mig över huvudet, utan jag måste fortsätta att vara ödmjuk, säger Moa.

Du är poängbäst i Dalen. Vilka egenskaper hos dig är det som gör dig till en bra innebandyspelare?
– Jag är fysiskt stark, både konditions- och närkampsmässigt. Många tycker att jag spelar avigt, vilket i sig är en fördel. Jag har förbättrat mina sämre sidor, som till exempel passningsspelet. Det var något jag verkligen ville när jag började på RIG. Samtidigt har jag behållit mina starka sidor, berättar Moa.

Du studerar på RIG, hur är det?
– Det är en fantastisk möjlighet! Tränarna har individuella samtal med eleverna vilket utvecklar oss. Jag har flyttat hemifrån och mognat både som person och innebandyspelare. Till sommaren slutar jag på RIG och därefter får jobb och bostad styra valet av hemort, säger Moa.

I dagarna har tre ledare hoppat av Dalens stab på grund av samarbetssvårigheter med Örjan Lindberg. Hur påverkar detta er spelare?
– Vi har haft 5-6 materialförvaltare så vi har ändå kvar folk kring laget. Det är tråkigt att de slutar, men jag tror inte det påverkar oss negativt. Jag är i alla fall nöjd med Örjans ledarskap, tycker Moa.

Dalen har både dam- och herrlag i den yppersta eliten. Upplever ni i damlaget att klubben behandlar lagen rättvist?
– Jag är ju relativt ny i föreningen och har svårt att jämföra, men herrlaget har de tidiga träningarna och har möjlighet att sluta tidigare på sina jobb. Herrarna får fler sponsorer, men de kostar också mer, säger Moa.

Du tror på en SM-final mellan Iksu och Pixbo. Dalen då, är inte ni kapabla till att ta er dit?
– Vårt mål är att hålla oss kvar och nu kanske vi får sikta in oss på slutspel. Väl där får vi ta en match i taget. Rönnby imponerar på mig och Iksu är alltid bäst när det gäller. Pixbo är på gång och Balrog finns med på ett hörn, tror Moa.

I helgen möter ni Västerås och Täby, hur ska ni vinna?
– Vi ska inte ändra för mycket, utan fortsätta i samma bana med vårt kämpaspel. Jag är från Fagersta i närheten av Västerås och känner till laget Västerås väl. Deras förstakedja imponerar så dem måste vi stoppa. Täby mötte jag i division 1 och redan då var de riktigt bra. De har ett ungt lag och det lär bli en tuff match, avslutar Moa Schilström.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon