Emmy vill behålla förstaplatsen i Pixbo - Innebandy.se
2008-11-14 11:01

Emmy vill behålla förstaplatsen i Pixbo

Emmy Persson är naturlig förstamålvakt i Pixbo under hösten – en plats som hon vill behålla även när Helena Andersson kommer tillbaka. innebandy.se har pratat med Emmy om läget i laget och konkurrensen bland målvakterna.

I helgen nollade ni Rönnby och slog Huddinge på deras hemmaplan där de inte är vana att förlora. Vad var framgångsreceptet?
– Mot Huddinge spelade vi inte på topp och hade tur i vissa lägen. De hade mycket av spelet medan vi aldrig fick igång vårt spel. Trots det fick vi med oss tre poäng. Vi kämpade och krigade mot Rönnby och tog bort deras första femma helt. Jag hade förväntat mig mer av Rönnby, men kanske stördes de av att Sanna Tuominen skadade sig, tror Emmy.

 
 

 Helgens matcher
 i Elitserien


 Lördag
 Engelholm - Falun 
 Pixbo - Karlstad
 Iksu - KAIS Mora
 Endre - Rönnby
 

 Söndag
 Iksu - Dalen
 Örnsköldsv. - Kais Mora
 Pixbo - Falun 
 Engelholm - Karlstad
 Balrog B/S - Rönnby


 Aktuell serietabell

  

 
Annars har ni haft en tuff inledning på säsongen. Vad har inte stämt?
– Vi har många nya och framför allt unga spelare som inte har spelat i Elitserien tidigare. Många spelare har varit sjuka och därför har vi inte kunnat spela ihop femmorna. Sedan har vi en ny huvudtränare som införde nytt spelsystem med 2-2-1. Kanske skulle vi ha spelat fler träningsmatcher mot bättre lag på försäsongen för att sätta det nya systemet ordentligt. Det har inte fungerat så nu har vi bytt tillbaka till 2-1-2, berättar Emmy.

Vad har ni gjort för att vända trenden?
– Vi har som sagt bytt spelsystem och pratat mycket inom laget. Vi har aldrig upplevt att det har varit kris, vi behöver inte vinna serien utan vi ska ta oss till slutspel. Det räcker. Vi har umgåtts mycket vid sidan om planen för att lära känna varandra. Då blir vi trygga tillsammans och framgången kommer automatiskt, tror Emmy.

Ni har ingen poängdrottning, utan poängen är fördelade mellan många spelare. Bra eller mindre bra?
– Det spelar egentligen ingen roll att vi inte har någon poängdrottning, utan vi står inte och faller med om någon inte är på topp. Det är positivt att alla kan kliva fram när det behövs, tycker Emmy.

Martin Ström är nu ensam huvudtränare. Tidigare hade han hjälp av Kristina Landgren. Hur har det fungerat?
– Landgren är en av Sveriges bästa tränare och hon skulle saknas i vilket lag som helst. Martin sköter sig bra och ser lösningar på allt. Han skäller inte utan ser positivt i alla lägen, berömmer Emmy.

Pixbo har i många år haft landslagsmeriterade Helena Andersson i mål. Var förväntningarna på dig som Helenas efterträdare orimligt höga?
– Jag har höga förväntningar på mig själv och har inte känt att folk runt omkring har ställt krav på mig. Jag spelade ingenting förra säsongen på grund av en knäskada så jag tror inte att någon egentligen har förväntat sig särskilt mycket av mig, funderar Emmy.

Vad händer efter årsskiftet?
– Helena jobbar utomlands och är tillbaka i laget då. Hon är oerhört duktig och jag saknar på ett sätt konkurrensen från henne. Det ska bli kul att hon kommer hem, anser Emmy.

Hur är du som målvakt?
– Jag är reflexsnabb och sitter rätt och täcker bra. Backarna uppskattar mitt lugn, de säger att jag sprider trygghet. Jag borde träna mer på utkast och bli snabbare i sidled, menar Emmy.

Nämn några favoritmålvakter!
– Jag gillar Rönnbys Hanna Pettersson som är rörlig och snabb. Helena Andersson och jag är lika i vår spelstil och när jag var yngre var det hon som var min förebild. Jag såg Sofia Pettersson första gången när hon spelade i Södertälje och hon har sjukt snabba reflexer, säger Emmy.

Vad har du som mål med ditt innebandyspelande?
– Jag har spelat i U19-landslaget, men A-landslaget är ingenting som jag går och tänker på. Jag vill komma igång ordentligt efter skadan och behålla förstaplatsen i Pixbo även när Helena är tillbaka, säger Emmy.

Ni möter Karlstad och Falun i helgen. Hur ska ni vinna över dem?
– Vi ska behålla känslan från matchen mot Rönnby, kriga och våga spela ut. Det är viktigt med ett disciplinerat försvarsspel. I Falun finns duktiga Sara Kristoffersson och Josefina Parling som spelade med oss förra året. De har ett gäng bra spelare, men det hade Rönnby också. Och det gick ju bra mot Rönnby ändå, avslutar Emmy Persson.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon