2011-03-19 11:00

Toppmatch i allsvenskan södra

Upplösningen i allsvenskan närmar sig och under söndagen spelas en toppmatch i allsvenskan södra mellan ettan Jönköping och tvåan Växjö.

Jönköping toppar på 51 poäng, tre poäng före Växjö, med bara två matcher kvar att spela.

Vinst för Jönköping innebär alltså att SSL-platsen är klar, vinst för Växjö innebär att allt avgörs i den sista omgången.

– Det kommer att bli en otroligt häftig match. Det blir väl lite av samma karaktär som mot Landskrona, mycket folk på läktarna, tätt och tufft och varje misstag kommer att bli kostsamt, säger Jönköpings poängstarke forward Johan Nygård inför mötet.

Räkna också med en hel del småländsk rivalitet.

– Jag har bara spelat ett derby, men visst är det alltid lite extra laddat mellan de här lagen. Det kommer nog att smälla en hel del kan jag tänka mig, säger Johan.

Vad hände förra helgen då, när ni förlorade mot Örebro med 3-4?
– Örebro gjorde det väldigt bra. De slet som djur hela tiden och gjorde det svårt för oss, samtidigt som vi hade svårt att sätta våra lägen. Men det är bara att glömma den matchen. Sedan hade vi ju lite tur att Växjö inte vann också.

Är det nerver som börjar spela in nu i slutskedet?
– Det är klart att det spelar in lite. Det var många som ville avgöra senast, men vi kanske ska vara lite lugnare och vänta på de bättre lägena. Vi har ändå ett ganska rutinerat lag så vi ska klara av det här.

 
 
Johan Nygård och hans Jönköpings IK spelar toppmöte mot Växjö IBK i allsvenskan södra. Foto: Daniel Malmberg, Jönköping Photo-It.

 
Johan Nygård är en av de stora överraskningarna i årets allsvenska. 21-åringen gör sin första säsong i allsvenskan – han värvades från Barnarp inför säsongen – och är näst bäste poängplockare i Jönköping med 42 poäng (29+13) på 20 matcher.

– Det har gått väldigt bra tycker jag. I vissa matcher har man kanske dippat, men överlag har det gått bra, speciellt med tanke på att det är första säsongen i den här serien, säger Johan.

Du lirade i division två ifjol (nuvarande division ett), var det ett stort steg att gå till allsvenskan?
– I början kändes det som att det gick lite fortare än man är van vid, men nu märker jag inte det. Sedan så spelar jag ju med ganska bra spelare också.

Som Johan Anderson…?
– Ja… det är roligt för han har ju varit med länge och vet vad han håller på med. Det är bara att försöka lära så mycket som möjligt.

Du har gjort mycket poäng, precis som i Barnarp?
– Jag hade ganska många poäng där också och försöker bara bygga vidare på det spelet här också.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag springer ganska mycket. Sedan är jag en hyfsat bra avslutare också.

Jönköping är alltså riktigt nära SSL. Laget har dessutom en stark målskillnad, och Johan Nygård tror givetvis att JIK klarar avancemanget.

– Det hade varit otroligt häftigt att gå upp för det har man drömt om sedan man var liten, säger han.

Hur ska ni besegra Växjö?
– Vi måste spela vårt spel, göra det vi är bra på, det vill säga spela tight defensivt och göra mål på våra lägen.

I allsvenskan norra är toppstriden alltjämt ett race mellan tre lag: Tyresö-Trollbäcken, Granlo och FBC Uppsala.

Granlo vann mot Gävle under fredagskvällen och toppar tabellen på 47 poäng med en match kvar att spela. Bakom skuggar Tyresö och FBC Uppsala på 46 respektive 43 poäng, och båda de lagen har två matcher kvar att spela.

FBC Uppsala möter IBK Handen borta under lördagen medan Tyresö spelar borta mot Odelberg IBK under söndagen. 

Följ upplösningen av allsvenskan och division ett:

Allsvenskan Norra
Allsvenskan Södra

Div 1 norra Norrland
Div 1 södra Norrland
Div 1 mellersta Svealand
Div 1 östra Svealand
Div 1 västra Götaland
Div 1 södra Götaland


Författare: Daniel Karlsson