2011-03-04 09:41

Seriefinal i allsvenskan norra

Förra veckan var det seriefinal i allsvenskan södra, den här helgen är det seriefinal i allsvenskan norra. Ettan Tyresö-Trollbäcken IBK gästar tvåan FBC Uppsala.

Med fyra omgångar kvar att spela så ligger Tyresö-Trollbäcken IBK etta med två poängs marginal ner till tvåan FBC Uppsala.

Helgens seriefinal är viktig för båda lagen.

– Ja, men den är nog ännu viktigare för FBC Uppsala som vi ser det. Vi har egentligen inte haft ambitionen att vinna den här serien, utan det har lag som Uppsala, Granlo, Visby, Järfälla och i viss mån Älvsjö, och det är fyra eller fem lag som haft högre ambitioner än oss men vi har fått ihop det på ett bra sätt. Nu står vi här i seriefinal vilket är fantastiskt roligt, säger Victor Matsenius, tränare Tyresö-Trollbäcken.

Har ni kunna smyga med medan pressen fällt de andra lagen?
– Nej, det tycker jag inte. Kommer man från SSL så får man ett favoritskap oavsett om man har trupp för det eller inte, och det kanske var så att några lag hade för mycket respekt för oss i början. Samtidigt har vi varit det lag som spelat bäst i serien så här långt. Vi har vägrat förlora, även de matcher som vi inte spelat på topp.

Senast Tyresö och Uppsala möttes blev det 5-5.

– Det var en match med helt olika ansikten. Vi låg under med 4-0 en bit in i den andra perioden och 5-2 en bit in i sista perioden, men sedan står vi för en makalös upphämtning till 5-5 och är egentligen det lag som är närmast segern. Jag tror FBC Uppsala hade två skott på mål i sista perioden medan vi hade över 20, minns Matsenius som tror på en toppmatch inför en stor publik.

– Det är tuffa förutsättningar, båda lagen måste ju vinna, men FBC Uppsala har ju sagt att de ska vinna serien så då får de väl leva upp till det, men då måste de börja med att besegra oss.

Men ni kommer inte att vika undan?
– Nej, nej, vi kommer inte att vika ner oss. Vi kommer att gå in för att vinna även om det räcker med oavgjort för oss.

 
 
Markus Palokangas, som lämnade Balrog för en comeback i TT nyligen, lirar viktig seriefinal mot FBC Uppsala. Arkivfoto: Bildbyrån.

 
Viktor Matsenius plockar fram de unga talangernas utveckling som förklaringen till TT:s fina säsong.

– Vi har fått rätt utvecklingskurva på de unga spelarna som vi har plockat upp i truppen. Deras utveckling gick fortare än vi trodde. De har vuxit in i senioråldern och har skapat en stabilitet för oss, säger Matsenius.

Är det en tillfällighet att de slår igenom nu, eller har de fått rätt förutsättningar att göra det?
– Vi har gett dem rätt förutsättningar, men vi trodde kanske att det skulle ta en, eller i alla fall en halv, säsong att anamma seniorspelet, men det tog bara någon månad. Det tyder på att de har bra inställning och är duktiga, men de har också fått förtroende och mycket speltid.

Hur stort hade det varit att få göra comeback i SSL efter en säsong?
– Egentligen var tanken att vara tillbaka efter två år. Går vi upp nu så tar vi det, vi är förberedda för det.

Granlo BK är också med i racet om ett SSL-avancemang. Serietrean är tre poäng efter Tyresö, och det återstår hela tolv poäng att spela om.

I botten spelar Odelberg/Ingarö ödesmatch mot jumbon Hässelby. Förloras den matchen är det klart att man får följa just Hässelby och Sandåkern till division ett.

I allsvenskan södra är det också fyra omgångar kvar. Jönköpings IK toppar tre poäng före Växjö och sex poäng före Landskrona och i helgen möts serietvåan och serietrean i en oerhört viktig match. Jönköping spelar mot Karlstad borta.

I botten är det fortsatt tätt. Sexan Fagerhult Habo har ”bara” nio poäng ner till nedflyttningsstrecket, så många lag är inblandade i kampen om att få stanna kvar i allsvenskan.

Följ upplösningen i allsvenskan:

Allsvenskan Norra
Allsvenskan Södra


Författare: Daniel Karlsson