2011-03-14 19:04

Nygammal roll för Cassandra

Cassandra Edberg är med i landslaget igen – men förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har denna gång tagit ut henne som back.

Edberg spelar center i Iksu och har spelat center hela säsongen i landslaget också, men i EFT i april ska hon alltså spela back.

– Han har inte sagt något personligen till mig, men han har pratat med tränaren och tycker väl att det är en bra lösning. Jag spelade lite back för ett par säsonger sedan, i totalt en och en halv säsong, säger Cassandra.

Även U19-landslaget, med förbundskaptenen Marcus Holm i spetsen, har använt Cassandra Edberg som back.

– Ja, det stämmer, det var egentligen där jag fick börja spela back, säger Cassandra och funderar kring varför hon testats som back flera gånger.

– Det är en bra fråga. Jag har väl tillräckligt bra spelförståelse för att kunna spela där antar jag.

Är det stor skillnad mot att spela center?
– Ja, det är det, men jag tycker det är ännu större skillnad att spela forward. Center och back har ändå ungefär samma arbetsuppgifter och det är defensiven som är prioriterad.

Vad är det som skiljer som forward då?
– Jag ska inte säga att man skiter i försvarsspelet… men det handlar mer om backchecking och att man ska ligga högt upp och stressa. Som center och back står man mest och försöker styra spelet, och jag känner att när jag spelar back så springer jag inte alls lika mycket. Som center och back handlar det mest om att placera sig rätt.

 

Cassandra Edberg, här i Finnkampen, ska lira back i EFT. Foto: Henrik Johansson, Pic-Agency.


U19-damlandslaget pratar ofta om att testa spelare i olika positioner för att utveckla spelarna, och Cassandra Edberg menar att det fungerar.

– Jag tycker att det är roligt och utvecklande att spela på olika positioner. Det gör att man inte hamnar i samma tänk och bara gör saker av rutin, utan att man faktiskt tänker till och hittar olika lösningar på problem, säger hon och håller med om att det också skapar bättre förståelse för lagkamraternas arbete.

– Det gör det absolut. Man hade ingen aning om hur en forward eller back arbetade när man spelade center, men nu när man testat på alltihopa så får man en större förståelse till varför alla gör som de gör.

Vad var första tanken med uttagningen som back i landslaget då?
– Första reaktionen var… ”back!… det var längesedan”, men jag tycker att det är kul att man kan konkurrera på flera positioner, så det är skoj för mig.

Du har varit med i landslaget hela säsongen, känner du att du har etablerat dig?
– Det vet man aldrig, men det känns bra på lägrena och jag tycker att jag har hittat en trygghet. Men nu tänker jag inte så mycket på landslaget, nu är det fullt fokus på slutspelet.


Författare: Daniel Karlsson