2011-03-04 14:11

Nu ska elitserien avgöras

I helgen spelas de sista omgångarna i elitserien och efter matcherna på söndagen görs kvartsfinalvalen.

Alla lag utom Karlstad och Örnsköldsvik har två matcher kvar att spela, och det finns mycket att tampas om in i slutet.

Toppen i elitserien är jämn;

Iksu, 57 poäng
Kais Mora, 56 poäng
Rönnby, 56 poäng
Pixbo, 54 poäng
Djurgården, 53 poäng

De fyra första lagen får hemmafördel i kvartsfinalen. Ettan får dessutom förmånen att välja kvartsfinalmotståndare först, bland lagen placerade 5-8.

– Det är ganska tydligt att det är de här fem lagen som är bäst och jag tycker inte att det är så förvånande att det är just de här lagen som är i toppen heller, säger Djurgårdens back Anna Didriksson som tycker att serien är jämn.

– Vi har haft två jättetuffa matcher mot Falun och förlorat mot Huddinge, till exempel. Det är mycket jämnare, och lagen i botten är inte lika dåliga som de var för några år sedan, och det är bra. Det är bara positivt att det blir jämnare mellan lagen.

Just Djurgården spelar för att nå fjärdeplatsen och få hemmaplansfördel i kvartsfinalen. På söndag ställs man mot… just det, Pixbo. Laget man tampas om fjärdeplatsen med.

– Självklart är det en fördel att ha en hemmaplansfördel i kvartsfinalen, och händer det inget oväntat under lördagen så kan det ju bli helt avgörande på söndag när vi möter Pixbo, säger Anna Didriksson.

 
 
Anna Didriksson tror att något av de fem högst placerade lagen i elitserien vinner SM-guld. Foto: Bildbyrån.


Seriesexan Endre är klara för slutspel. Seriesjuan Dalen och serieåttan Täby har de två sista slutspelsplatserna, men jagas av serienian Falun som är fem poäng efter Dalen och en pinne efter Täby med sex poäng kvar att spela om.

Just Täby och Falun möts också under lördagen. Den matchen lär avgöra vilket lag som tar sista slutspelsplatsen.

Huddinge har säkrat nytt kontrakt, medan resterande lag är inblandade i bottenstriden. Örebro och Karlstad har tolv poäng men bara en match kvar att spela, och skuggas av Örnsköldsvik på tio poäng och Lockerud på sex poäng – och de två lagen har två matcher kvar.

Sista laget åker ur och näst sista laget tvingas till kval.

Spännande så det förslår alltså, men oavsett hur det går så tror Anna Didriksson att finallagen hämtas från kvintetten i tabellens absoluta topp.

– Jag skulle bli extremt, extremt förvånad om inte semifinalisterna består av fyra av de fem högst placerade lagen i tabellen, säger hon och bedömer Djurgårdens första säsong i serien.

– Den är godkänd. Vi har fantastiskt bra material, men det har tagit tid att sätta truppen. Vi kanske har den bästa truppen i serien, helt klart i paritet med Iksu. Rönnby och Kais Mora har fantastisk spetskompetens, men kanske inte samma bredd.

Hur bra chans har Djurgården att ta guld?
– Alla vet vilka vinnarskallar det finns i den här truppen, så jag tror inte att det är någon som underskattar oss i slutspelet. Vi har bra möjlighet att gå till final, men vi kan lika gärna åka ut i kvartsfinal. Oavsett vilka vi möter så kommer vi få en tuff resa mot finalen, så är det bara.

Efter matcherna på söndagen görs kvartsfinalvalen och de tillkännages sedan på innebandy.se.


Helgens matcher

4 mars
19.00 IKSU - IBK Dalen

5 mars
13.00 Pixbo Wallenstam IBK - Huddinge IK
15.00 Täby IS IBK - IBF Falun
16.00 IBK Lockerud Mariestad - Djurgårdens IF IBF
16.30 Örnsköldsvik IBK - Rönnby IBK
17.00 Endre IF - KAIS Mora IF

6 mars
13.00 Endre IF - IBF Falun
15.00 Täby IS IBK - KAIS Mora IF
15.00 Pixbo Wallenstam IBK - Djurgårdens IF IBF
15.00 IBK Lockerud Mariestad - Huddinge IK
15.00 IBK Dalen - Rönnby IBK   
15.00 Örnsköldsvik IBK - IKSU
15.00 Karlstad IBF - Örebro SK IBK

Resultat, statistik och tabell i elitserien


Författare: Jonas Gustavsson