2011-03-18 11:10

Nu drar damernas kval igång

Under fredagen startar ett tufft kval med två elitserieplatser i potten. Örnsköldsvik, med comebackande veteranen Stina Näktergal i spetsen, ska hålla undan för de hungriga division ett-lagen.

Örnsköldsvik, som blev trettonde lag i elitserien, spelar kvalet mot division ett-vinnarna Jönköping, Telge och Sala Silverstaden.

Kvalet spelas över sex omgångar där alla möter alla och de två bästa lagen spelar sedan elitserieinnebandy nästa säsong.

Och Örnsköldsvik har fått förstärkning inför de viktiga matcherna. Förra landslagsspelaren Stina Näktergal gör nämligen comeback.

– Ja, en liten sväng, säger hon och skrattar.

– Jag har ju blivit tillfrågad tidigare under säsongen, men då hade jag inte suget, och jag hade fått barn i september så det kändes inte aktuellt. Men sedan började jag träna lite och då fick jag lite sug. När det blev kval så fick jag en ny fråga och då tackade jag till att spela.

Lade du av efter förra säsongen eller tog du ett uppehåll för att du skulle bli mamma?
– Jag lade av. Jag hade ingen tanke på att komma tillbaka. Jag trodde att jag skulle vara mer sugen på en comeback, men det blev jag inte… förrän nu.

Varför lade du av?
– Jag var lite småless sista året. Det blev lite för mycket med allt, och dessutom skulle jag ju bli mamma.

 

Stina Näktergal är tillbaka i Örnsköldsvik igen och ska hjälpa laget i ett ovisst kval. Foto: Bildbyrån

 
Stina Näktergal känner också att formen är i antågande, även om det tagit tid att få ordning på kroppen.

– Kroppen är inte riktigt där den var förra året. Men jag har faktiskt tränat stenhårt de gångna veckorna och det känns det bättre bara de sista dagarna. Med tanke på den korta tid jag laddat upp så känns det bra, säger hon.

Vilket blir främsta utmaningen, att få igång kroppen eller innebandykänslan?
– Jag har alltid haft jobbigt med konditionen så den har varit jobbigast att jobba upp, innebandykänslan känns bättre. Men båda sakerna sitter ihop, båda måste fungera för att jag ska kunna spela bra.

Vad ska du bidra med i Örnsköldsvik?
– Jag hoppas kunna bidra med positiv energi. Laget har haft en tung säsong bakom sig utan många vinster, så jag ska komma in och bara tänka positivt, peppa och pusha, och sedan försöka bidra med något i spelet också.

Örnsköldsvik kommer från en tung säsong med bara tre vinster på 26 matcher. Självförtroendet bör således vara stukat inför kvalet där man nu ställs mot tre division ett-lag som i princip vunnit allt under säsongen.

– Viktigast för vårt lag är att våga. Vi är ett duktigt lag, men vi är unga. Vi måste våga vinna, säger Stina Näktergal.

– Förmodligen har alla de andra lagen mer elitserierutin än vad vi har. Det har de till fördel, plus att de har vunnit under hela säsongen. Det vi har till fördel är att våra unga spelarna inte vet vilka de där veteranerna i de andra lagen är. Plus att många spelare har gått framåt mycket under säsongen.

Klarar Örnsköldsvik det här?
– Det hoppas jag verkligen. Vi ska göra allt för att fixa det i alla fall.

Och Stina Näktergal spelar innebandy några år till?
– Det har jag inte alls tänkt på (haha). Jag njuter av de här matcherna först och främst.

Följ damernas elitseriekval 


Författare: Jonas Gustavsson