2011-03-30 19:00

I fokus: Therése Andersson

Djurgården spelar SM-semifinal mot KAIS Mora och på planen finns 18-åriga Therése Andersson, som spelade innebandy i division 2 så sent som förra säsongen. Innebandy.se fick en pratstund med Therése.

Hur hamnade du i Djurgården?
- Jag blev uppringd av tränaren Magnus Eriksson och provtränade med Balrog (som senare blev Djurgården). Pixbo, Täby, Huddinge, Hässelby och Älvsjö ringde också men jag valde Balrog/Djurgården för att jag alltid har velat spela i Balrog. Det är också nära till träningar och matcher som gör att jag hinner med skolan.

Theréses moderklubb är Högdalen där hon spelade i 11 år. Damlaget spelar i division 2 och Therése blev aningen överraskad när Djurgården ville att just hon skulle spela där.

- Det var väldigt roligt och jag blev lite förvånad. Det kändes bra med tjejerna i laget och när de flesta följde med från Balrog till Djurgården ville jag pröva spel där.

Annars har Therése ägnat sig åt både fotboll och konståkning. Hon har spelat innebandy ända sedan sju års ålder och Therése deltog i somras på ett breddläger med U19-landslaget.

- Jag skulle gärna vilja spela med U19-landslaget, men jag fick veta att jag borde förbättra konditionen.

Men du spelar på två backpar i damernas slutspel på elitnivå?
- Jag vet inte hur de tänker, det kanske finns någon annan anledning som de inte talar om. Det finns många bra spelare, men jag hoppas komma med så småningom.

Konkurrensen är stentuff i ett så rutinerat lag som Djurgården. Var du orolig för att inte få spela?
- Jag siktade in mig på ett första läroår och ville utvecklas för att ta en plats senare. Det gick fortare än så, för jag visade att jag klarar av att spela i Elitserien. Innan serien vände spelade jag kanske två-tre matcher, men nu har jag fått chansen att spela med Lisah Samuelsson och det har fungerat bra.

 
 
Therése Andersson. Foto: Idrottsfoto.

 
Therése har gjort succé med sitt, trots sin orutin och ringa ålder, respektlösta och vägvinnande spel. Hon är förvånansvärt nog inte nominerad till Årets Rookie.

- Jag hoppas på att komma så långt som möjligt, det vill säga till landslaget. Jag vill också utvecklas och vinna SM-guld.

Du har gått från i stort sett juniorspel till Elitserien, hur har säsongen varit?
- Allt går så mycket fortare och det är tuffare närkamper samt att spelarna har bättre teknik och bra spelförståelse.

Du är yngst i laget, hur trivs du?
- Jag trivs jättebra och umgås även med de äldre. Malin Andréasson och jag går i samma skola, även om vi inte hinner ses så mycket eftersom den mesta tiden går till träning och skola.

Vad ska du bli när du blir stor?
- Jag går andra året i gymnasiet och pluggar samhälle/idrott/ledarskap med inriktning innebandy. Än vet jag inte exakt vad jag vill jobba med, men någonting med människan i centrum blir det nog.

Har du någon innebandyförebild?
- Jag har alltid sett upp till Hermine Dahlerus och Emelie Lindström. ”Minne” är också överledare för stadslaget och henne träffade jag där innan jag kom till Djurgården. Hon har allt och har vunnit allt man kan vinna. ”Limpan” blir man bara så imponerad av! När hon spelar ser det så enkelt och magiskt ut, precis som om hon inte behöver ta i.

Djurgården slutade på en femte plats i serien och fick möta regerande svenska mästarinnorna Rönnby i kvartsfinalserien. DIF vann klart i den femte och avgörande matchen och Rönnby slogs ut.

Vad tycker du avgjorde till er fördel?
- Vi bestämde oss verkligen innan matchen, att vi skulle hjälpas åt och spela som ett lag och därmed vinna. Det handlade om att samarbeta och att vara positiva. Det gick vägen, vi var det bättre laget och förtjänade att gå vidare.

Efter att IKSU har valt att möta Pixbo i sin semifinal, fick ni KAIS Mora. Hur gick tankegångarna då?
- Vi blev inte förvånade och vi har vunnit mot dem två gånger i serien. Vi vet att vi har stor chans att vinna matchserien.

KAIS Mora representeras av fem forwards/centrar i damlandslaget under Euro Floorball Tour i Schweiz i slutet av april. Djurgården har med backen Lisah Samuelsson och forwarden Emelie Lindström.

Borde någon mer från DIF vara med?
- Det är konstigt att ”Minne” inte är med, för jag tycker att hon är självklar. Men jag vet inte hur landslagsledningen tänker och de har säkert sina förklaringar.

Kvartsfinalerna har präglats av idel hemmasegrar, förutom att DIF lyckades vinna på bortaplan mot Rönnby i den femte matchen. I den första semifinalen bröt DIF mönstret på nytt och vann i KAIS Moras hemmaborg med uddamålet.

- Vi slarvade med försvarsspelet i den första perioden, men jobbade upp oss och höll tätt. Det var viktigt med en seger i den första matchen på bortaplan och riktigt skönt! Jag tycker att vi förtjänade att vinna.

Vilka var framträdande i matchen?
- Kais Therése Karlsson och Anna Wijk syns alltid och hos oss var Helga Karlsson riktigt bra. Hon kämpade jättemycket och gjorde fem poäng.
 
På fredag möts Djurgården och KAIS Mora på nytt, denna gång i Eriksdalshallen. Hur förbereder ni er för den matchen?
- Vi tränar innebandy ett par gånger och kör lite egen träning. Det blir säkert mycket tvåmål, powerplay och boxplay på träningarna. Vi brukar samlas nästan två timmar innan match och ha en matchgenomgång. Det är oftast tre punkter vi ska tänka på och det kan vara punkter som kämpa, hålla ihop laget, hjälpa varandra och närkamper. Sedan drar tränarna laget som ska spela från start.

Hur tror du att matchbilden kommer att se ut?
- Senast spelade Kais med ett högt tempo men passade runt mycket. Vi brukar stå ett par meter in på motståndarnas planhalva och köra växelspel vilket vi säkert fortsätter med. Vi ska kriga och inte slarva, utan göra det vi ska göra.

Hur skulle det vara att få spela SM-finalen i Malmö Arena?
- Jättestort! Det skulle vara nervöst med all publik, eftersom det är stor skillnad mot spel i division 2 där vi aldrig hade publik. Så snart jag har kommit in i spelet tänker jag inte på publiken. Jag tror att vi har stora möjligheter att ta oss till SM-final vid vinst på fredag. Då har vi tre chanser att avgöra.

Kunde du ana detta för ett år sedan?
- Jag har alltid fått höra att jag är duktig och jag har hela tiden satsat på att bli en bättre spelare. Men att jag skulle komma så här långt redan nu – det hade jag inte vågat drömma om.

Gittan Ahonen Gunnarzon