2011-03-17 18:30

I fokus: Sara Steen

15-åriga Sara Steen spelar sitt andra slutspel och hennes Endre har kvitterat till 1-1 i matcher mot Kais Mora. innebandy.se har pratat med talangen.

– Det är jättekul att spela slutspel och alla vill så mycket eftersom det handlar om att vinna eller försvinna, säger Sara.

Kais Mora valde Endre före lag som Falun och Djurgården. Blev ni förvånade?
– Ja, det hade vi nog inte räknat med. Jag tycker det är jättebra att vi fick dem för jag tycker om att möta Mora. De har så mycket press på sig eftersom de har sagt att de ska vinna i tre raka matcher.

Ja, det har varit en del hets i media under matchserien. Hur tänker ni kring det?
– Det känns som man blir mycket mer taggad att spela eftersom de från Mora säger så mycket i pressen.

Kais Mora vann den första drabbningen på sin hemmaplan. Hur var matchen?
– Mora inledde bäst, men vi kom igen och var bra i tredje. De avgjorde med en minut kvar av förlängningen efter att vi hade bytt chanser. Det var en tuff och tight match som hade kunnat sluta hur som helst.

Hur laddade ni inför match två i Södervärn?
– Vi spelade den första matchen på fredagen och nästa match på söndagen, så vi hade ingen träning mellan matcherna. Vi var revanschsugna och ville spela på en gång och då var det bra att matcherna låg tätt. Den enda förändringen vi gjorde var att Anna Jakobsson, som dubblade i första matchen, inte gjorde det i den andra utan istället fick Olivia Ruthström gå in i tredje kedjan.

Ni vann andra matchen och ledde med 4-0 innan Mora vaknade?
– Mora var inte riktigt med i början, medan vi var jättebra och satte våra chanser. I tredje perioden hade även vi många chanser, men gjorde inga mål. Det blev onödigt spännande.

Det var drygt 800 personer där och hejade på er. Hur kändes det?
– Bara kul! Det är ett sådant tryck i Södervärn och publiken hjälper oss verkligen att vinna. Alla är inne i matchen och hejar på oss. Det är speciellt att spela i Södervärn och det är svårt att beskriva känslan. Man måste helt enkelt uppleva stämningen.

Några spelare i Endre som varit extra heta?
– Vår målvakt Lauma Visnevska har stått i bägge slutspelsmatcherna och varit jättebra. Anna Jakobsson kämpar hela tiden och Eva Didriksson har tagit för sig och höjt sig ännu mer i slutspelet.

Din egen insats?
– Jag brukar spela forward, men nu har jag spelat center mellan Camilla Wahlström och Sabina Wedberg vilket har gått bra. Milla skjuter på allting och Sabina kan göra mål på vad som helst. Det är ingen stor omställning för mig, eftersom jag har spelat center i hela mitt liv innan jag kom till A-laget.

 

Sara Steen. Foto: Idrottsfoto.

 
Saras moderklubb är Endre och hon har spelat med A-laget i två säsonger i Elitserien.

– Jag började spela i Endre 2002 med min mamma Annelie Rohnström (numera Steen) som tränare. Hon har spelat i Endres A-lag och hon tränade mig ända till jag kom med i A-laget. Nu spelar hon i Endre Oldies.

Var det inte tufft att komma in i ett lag som fjortonåring, med så många äldre spelare runt sig?
– Eftersom alla är så snälla kändes det inte som ett svårt beslut att ta. Det var bara att köra.

Trots Saras ringa ålder är hon ordinarie center i ett topplag som Endre.

Har ni tuff konkurrens?
– Det har vi och jag har konkurrerat med några till om att spela på två femmor. Under förra säsongen fick jag ofta starta matcherna för att sedan bli bänkad. Men den här säsongen har jag spelat mycket och har ofta fått spela när vi har gått ned på två femmor.

Hur beskriver du dig som spelare?
– Jag är bra på att läsa spelet och ibland är jag bra på att skjuta. Jag behöver förbättra kondition och snabbhet.

Sara har inte debuterat i U19-landslaget än, men med tanke på hennes utveckling lär det inte dröja särskilt länge.

– Det är klart jag har tänkt på det, men det finns många duktiga spelare. Jag skulle absolut tacka ja om jag fick chansen. Målet är att komma med i landslaget, men först ska jag förbättra delar i mitt spel.

På fredag väntar en ny bortamatch i Mora. Hur ska ni vinna den?
– Mora har många bra forwards och vi är inte vana med ytorna i Moras hemmahall. Det är lättare att tagga till i Södervärn, men vi ska spela vårt spel och vinna i Mora.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon


Författare: Jonas Gustavsson