2011-03-09 13:48

I fokus: Malin Dalbjer

Falun fick en jobbig start på säsongen men lyckades till slut ta en slutspelsplats. Det kan klubben bland annat tacka comebackande Malin Dalbjer för.

Falun fick vänta på sin första vinst ända till åttonde omgången och höstsäsongen var allt annat än godkänd för ett Falun som har prenumererat på slutspelsplatserna.

Men uträknade Falun reste sig på nio och tog den sista slutspelsplatsen. En stor bidragande orsak till det är att meriterade Malin Dalbjer gjorde comeback, två månader efter att hon fött sitt första barn.

- Jag borde ha tränat mer själv först för jag låg väldigt långt efter och jag var sist på varenda boll på träningarna. Det var tufft mentalt och tålamodet tröt. Nu förstår jag vad en bra försäsong betyder. I början satt jag på bänken, men ganska snabbt fick jag spela matcher.

Hur känns din form nu?
- Det var svårt att slå om i huvudet när man inte är lika snabb som vanligt, men nu hänger jag med även om jag inte är nära den form jag hade när jag spelade på topp tidigare. Jag känner att jag bidrar ändå.

Malin har gjort 34 poäng på 18 matcher och är Faluns nästa bästa poänggörare trots färre matcher spelade.

Är du nöjd med din säsong efter de förutsättningar du har haft?
- Jo, men det är jag. Jag kom tillbaka snabbt och det är klart att jag alltid vill spela på topp, men jag är jätteglad över att få vara med och spela slutspel.

Du har en snart 6 månader gammal son, hur fungerar det att kombinera föräldraskapet med elitidrottande?
- Det är tufft att åka ifrån Jordan, men eftersom att jag vet att han är med sin pappa och har det bra, är det också lyxigt att få komma ifrån när jag har varit med honom hela dagarna. Nackdelen är att jag inte träffar min man så ofta och jag kan tänka mig att det blir svårt att få ihop det hela när jag börjar jobba igen.

Varför tror du att Falun presterade mindre bra under hösten?
- Det var mycket snack innan säsongen om att vi tappade spelare, men vi visste att vi hade ett bra lag bakom Sara Kristoffersson, som man förstås inte ersätter så lätt. Vi var fem spelare som producerade som försvann samtidigt; Johanna Holmbom och Erika Andersson var skadade och Hannele Jansson och jag fick barn. När vi alla kom tillbaka tog det tid för oss att komma in i spelet igen. Det var också strul med tränaren.

 

Malin Dalbjer jublar i landslagsdressen under VM 2009 i Västerås. Foto: Bildbyrån.


Efter endast två omgångar av serien, ersattes Faluns nya tränare Patric Wengelin, av tidigare spelaren, Camilla Granelid.

Vad betydde tränarbytet för laget?
- Vi visste att Camilla kände stommen i laget och att hon aldrig skulle göra någonting halvhjärtat vilket var viktigt. Hon har själv spelat och vet vad som krävs på den här nivån och kan taktik. Allt det lyfte verkligen laget.

Medan Faluns herrar har förstärkts med nyförvärv och damernas tidigare tränare Andreas Lundmark, har damlaget tappat spelare och en tränare kontrakterades i sista stund. Malin har tidigare kritiserat föreningen för att satsa mer på herrarna än damerna.

Är det fortfarande så?
- Jag blev väldigt frustrerad när ingenting hände, men jag har pratat med ledningen och de har lyssnat på oss spelare. De har bland annat anställt en kanslist som har styrt upp hela föreningen och han är den bästa värvningen föreningen har gjort.

Nu har ni dessutom konkurrens av Kais Mora, dit bland annat landslagsstjärnan Sara Kristoffersson valde att byta inför denna säsong. Vad bör Falun göra för att inte avståndet mot Kais ska öka ytterligare?
- Kais flåsar oss inte direkt i nacken, utan vad jag förstår har de flesta spelare skrivit ett års kontrakt med föreningen. Jag vet inte om jag tror på det hela i längden, men det ska bli kul att se vad som händer nästa säsong.

Tror du att Faluns ledning har lärt sig en läxa?
- Jag tror och hoppas det för de har lyssnat på oss spelare och det blir säkert bättre nästa säsong. Hela truppen är klar för en fortsättning och ska förhoppningsvis förstärkas med några spelare.

Hur blir det med spel för dig nästa säsong?
- Jag skrev på för två år i höstas och jag spelar nog så länge jag är mammaledig vilket jag ska vara ett tag till.

Ni hade verkligen kniven på strupen i helgen. Matcher mot Täby och Endre på bortaplan som ni var tvungna att ta poäng i. Hur resonerade ni?
- Vi la nog ner mest fokus på matchen mot Täby eftersom vi var behövde vinna mot dem. Matchen var inte särskilt välspelad, mycket hopp och studs på deras golv. Vi var lättade efter den vinsten och jag kan tänka mig att det måste vara jobbigt för Täby som inte tog sig till slutspel.

Ni gick alltså om Täby och slutade en poäng före dem. Tycker du att ni är värda slutspelsplatsen?
- Till en början var vi inte värda att spela slutspel, men vi har slagit flera topplag som Kais Mora och Djurgården samt spelat oavgjort mot Endre. Nu har vi toppat formen och har definitivt i ett slutspel att göra. Det kändes hopplöst i början men vi har många vinnarskallar i laget och har spelat många måste-matcher på slutet vilket vi har gjort bra.

Kvartsfinalvalen är gjorda och Kais Mora valde överraskande nog Endre före Falun. Är du förvånad?
- Det har varit mycket skriverier om att Kais Mora är den stora föreningen i Dalarna, men varför vill de då inte visa det genom att välja oss? Nu hade de möjlighet att inte bara i tidningarna tala om hur bra de är utan även kunna bevisa det på planen, men de tog inte chansen och det visar bara att deras tränare inte tror på laget fullt ut.

- Jag tycker det är lite kul att deras tränare Roger (Jonsson, Red:s anm.) säger att han vågar välja oss i en semifinal, men alla vet ju att Kais Mora inte får välja motståndare i en semifinal om IKSU går vidare vilket de gör.

Hur ska ni rubba favoriterna Pixbo?
- Vi är ganska nöjda med att få Pixbo för de har två bra femmor som vi, men inte så mycket bakom dem. Jag tror att vi har en bra chans och för oss handlar det om att få stolpe in och vara effektiva. I början av säsongen gjorde vi många egna misstag vilket vi inte gör lika mycket längre. Vi ska putsa till detaljer och jag tror att vi vinner med 3-2 i matcher.

Malin Dalbjer om de övriga kvartsfinalerna:

IKSU-Dalen
- IKSU vinner med 3-0 i matcher för att de har tre jämna femmor som maler ner sina motståndare.

Kais Mora-Endre
- Det blir jämnt och kan gå hur som helst, jag säger 3-2 i matcher till Endre.

Rönnby-Djurgården
- I Djurgården vaknar stjärnorna till slutspelet och därför vinner de med 3-2 i matcher.

Gittan Ahonen Gunnarzon


Författare: Jonas Gustavsson