I fokus: Madelene Backlund - Innebandy.se
2011-03-02 13:16

I fokus: Madelene Backlund

19-åriga Madelene Backlund är en av svensk innebandys största talanger. Hon spelade i Västerås IB i fyra säsonger innan klubben i somras gick i konkurs och därmed blev Backlund en jagad spelare.

De flesta elitserieklubbar ville ha hennes underskrift.

- Många klubbar har hört av sig under flera år, men jag ville bo kvar i Västerås där jag har min pojkvän och vår lägenhet.

Var inte Rönnby i Elitserien ett alternativ?
- Rönnby har aldrig funnits i mina tankar för jag tror inte att jag passar in där. För mig är det viktigt att allt runt omkring fungerar bra, inte bara innebandyn.

Det blev till slut division 1-laget Sala Silverstaden för Madelene, där både Västerås tränare och ett flertal spelare hamnade.

Men visst hade du inte ett alltför gott öga till Sala Silverstaden?
- Det fanns en riktig hatstämning mellan Västerås och Sala när vi spelade i samma serie, men jag ville ge det en chans och följde med på en provträning för jag ville gärna spela i division 1. Första träningen funkade bra och jag trivs jättebra i laget och föreningen.

Och I början av januari förlängde du ditt avtal med Sala Silverstaden med ett år. Jag läste någonstans att du skrev på så pass tidigt för att slippa klubbar som jagar dig. Är det inte roligt att få det erkännande som det ändå innebär när elitserieklubbarna vill ha din underskrift?
- Jag resonerade som så att vet jag redan nu att jag vill stanna så skippar jag hellre alla samtal både för min och klubbarnas skull. Det är tråkigt att de ska behöva lägga energi på mig och jag tror verkligen på Sala Silverstaden som lag och klubb.

- Nu stannar jag en säsong till och sedan vet jag inte vad som händer. Att flytta inom Sverige skulle vara ok för både mig och min sambo, han spelar ishockey i division 1 och måste kunna satsa på hockeyn i fortsättningen också.

Varför skrev du nytt avtal innan det är klart med vilken serie ni spelar i nästa säsong?
- Vilket det än blir vill jag stanna i Sala så därför var det ett enkelt beslut.

 
 
Madelene Backlund vräker in poäng för Sala i division ett och nu är laget nära att nå elitseriekvalet. Foto: Kenneth Strignérus.

 
Madelene är den division 1-spelare som har gjort flest poäng, hela 91 poäng på 19 matcher. Ett snitt på 4,8 poäng per match! Ett fantastiskt snitt som betyder att Madelene redan har slagit poängrekord för damernas division 1.

Din radarpartner Helena Lundqvist lovordar dig som passningsläggare. Ändå är fördelningen mellan antal mål och assist ganska jämn i din poängskörd?
- Ja, tidigare gjorde jag flera mål och jag har nog inte blivit en bättre innebandyspelare i Sala, men jag spelar med bättre spelare som gör mål på de passningar jag lägger. I VIB var jag tvungen att skjuta mer själv för att det skulle bli mål.

Det pratas mycket om dig och Helena, men ni har även en center emellan er?
- Johanna Ragnarsson tar ett mer defensivt ansvar och det är lyckosamt att någon accepterar den rollen lite i skymundan när både Helena och jag gärna gör mål och assist.

Ni har ovanligt många utvisningsminuter för att vara forwards. Hur kommer det sig?
- Jag har ändå blivit bättre! I Elitserien låg jag topp två i utvisningsligan, men jag gör inte fula saker längre. De utvisningar som jag råkar ut för nu, är mer en sådan som ”upprepade förseelser”. ”Lunkan” har värre temperament än mig.

När jag frågar Madelene om hennes styrkor som spelare, slås jag av vilket gott självförtroende hon har och vad ovanligt det är för att vara tjej. Där i ligger säkert en stor del av hennes framgång som spelare.

- Jag är snabb, har bra spelförståelse och skott. Min kondition är det inget fel på för jag hade bäst resultat av alla i lagets tester. Jag skulle behöva sikta bättre när jag skjuter, inte bara se nätet utan luckorna. Nu blir det i och för sig ofta ändå mål när jag skjuter, men det är något jag kan träna på.

Du har spelat med U19-landslaget, men tackade nej till VM förra våren. Varför då?
- Det fanns spelare som ville det mer än jag eftersom jag inte var motiverad. Jag tyckte aldrig att U19 var särskilt kul.

Så du är inte intresserad av spel i A-landslaget heller?
- Jag har inte A-landslaget som mål, utan skulle de fråga lär jag ställa upp. Damlandslaget är en helt annan grej, mer seriöst och större allvar. Där utvecklas man säkert bättre och de matchar alltid de bästa spelarna.

Madelene är en riktig bolltalang och har även spelat i länslaget i fotboll.

Varför valde du innebandyn framför fotbollen?
- Jag stukade konstant fötterna och jag hatade verkligen att träna fotboll. Det var jättekul att spela matcher, men eftersom jag var toppforward och det enda jag var bra på var att göra mål där jag kunde utnyttja min snabbhet, blev det tråkigt att träna när jag inte var bra på så mycket annat.

Är du lagets pådrivare eller mer en iakttagare?
- Jag är lagets bitch! Vi brukar skämta om det för jag kommenterar alltid allt, men på ett hjärtligt sätt. Inför matcherna är jag gärna för mig själv och laddar, men på planen peppar jag. Annars är jag nog mer av en pajas.

Madelene tillbringar dagarna på en fritidsklubb och det trivs hon ypperligt med.

- Det är jätteroligt att leka på arbetstid för jag har massor av energi och skulle inte kunna sitta still på ett kontor.

För drygt två år sedan var Madelene med om en otäck bilolycka, där hon blev påkörd när hon cyklade och bilisten smet från olycksplatsen. Hur gick det till?
- Jag såg en tjej cykla framför mig och följde henne, vid ett övergångsställe smällde det till. Jag ramlade och minns inte så mycket mer från olyckan. Bilen träffade mitt ben så jag gjorde illa låret och fick en hjärnskakning. Förra året blev jag påkörd igen! Det var en bil som backade rakt in i min cykel, men den missade precis min fot så det gick bra ändå. Nu för tiden aktar jag mig för att cykla…

Olyckorna har inte påvverkat Madelenes innebandyspel, utan hon och hennes Sala Silverstaden ångar på i serien och leder division 1 Norra inför de två avslutande omgångarna. En serie som har varit fyllt av dubbelmöten och lediga helger.

- Det är kul och intensivt med dubbelmöten, men skittråkigt med lediga helger. Jag blir så rastlös och även om vi har tränat extra på dessa helger hade jag hellre spelat matcher.

Sten Sture och FBC Uppsala går ihop efter säsongen och det har varit mycket prat om eventuella läggmatcher kring deras möten då de spelar i samma serie. 

Hur har ni i Sala tänkt kring detta?
- Det är tråkigt att Svenska Innebandyförbundet inte har gjort något åt saken när klubbarna redan innan säsongen meddelade att de ska gå ihop. När de möttes senast åkte vi dit och tittade, då märkte vi att det var skillnad i spelet och att de spelare i Uppsala som normalt skjuter mycket inte gjorde det. Fast Sten Sture har inte blivit bättre med de spelare som gick över för att förstärka dem.

Hur tror du att ni klarar er i Elitserien om ni går upp?
- Vi skulle lätt klara oss kvar för jag tror att vi är bättre än både Örnsköldsvik och Lockerud. Men vi har en något tunn trupp och skulle behöva förstärka den. Vi spelar alltid på två femmor vilket jag inte tror skulle fungera i Elitserien.

I den näst sista omgången möts serieledarna Sala Silverstaden och tvåan Sten Sture i en viktig seriefinal. Sten Sture är tvunget att vinna för att ha en chans att kamma hem seriesegern.

Vad tror du om seriefinalen?
- Det ska bli kul att spela och vi kommer att ha åtminstone 100 personer på plats då klubben arrangerar supporterbussar. Det är frustrerande att läsa om hur folk vill att ett lag från Uppsala går upp, för att det är bra för innebandyn. Vi har 300 personer på våra matcher och har bättre spelare än Sten Sture.

- Sten Sture har all press på sig för förlorar vi har vi en till chans vilket  Sten Sture inte har. Vi kommer att göra allt för att vinna och jag är säker på att det lag som vill mest vinner.

Når du fantastiska 100 poäng?
- Det blir svårt att göra nio poäng på två matcher, men jag ska göra allt jag kan för att göra det. Min bror Mikael Backlund spelar hockey i NHL-laget Calgary Flames och hade lovat mig en vinkyl om jag nådde 90 poäng vilket jag gjorde. Nu har han sagt att jag får 500 dollar till att fylla kylen om jag når 100 poäng. Och det vore ju inte fel!

Gittan Ahonen Gunnarzon