2011-03-24 06:00

I fokus: Linn Lundström

Inför SM-kvartsfinalserien mellan IKSU och Dalen var experterna eniga om utgången. 3-0 i matcher till mer meriterade IKSU. Men nu står det 2-2 i matcher inför den helt avgörande femte matchen på fredag.

Innebandy.se fick inför drabbningen en pratstund med Dalens lagkapten Linn Lundström.

Hur har ni i laget känt inför det faktum att experterna har trott på total IKSU-dominans?
- Det har helt klart sporrat oss! Vi har hela säsongen spelat bra mot topplagen och absolut känt att vi har chans att göra bra matcher även i kvartsfinalen mot IKSU. Vi trivs i underläge och pressen på IKSU har inte blivit mindre direkt.

När IKSU vann den första kvartsfinalen med 4-2, var reaktionerna efteråt att man trodde på större siffror för IKSU. Men istället vann Dalen med 8-5 i match två.

Det snackas om skrällsegrar, hur känns det?
- Det känns inte som om vi har haft all tur i världen och IKSU all otur i världen. Vi har inte vunnit några slumpsegrar utan gjort bra bedrifter. Det har snackats om att vi spelar tråkigt och grisigt, men vi har bara lagt upp en spelplan utifrån våra förutsättningar. Med facit i hand har vi varit bra på att göra dem dåliga.

I den tredje kvartsfinalen blev det förlust med hela 10-1. Vad hände då?
- IKSU var mer taggade än oss och vi hade lite sämre tålamod i försvaret och då fick IKSU ytor som de utnyttjade. Sedan rann siffrorna iväg när vi blev tvungna att kliva högre upp i banan.

Det var även prat om domarna efter den matchen?
- På förhand kanske detta var den lättaste matchserien att döma, men det är mycket känslor i derbyn och vi har inte varit nöjda med domarna vilket jag inte heller tror att IKSU har varit. Därför är domarna utbytta till fredagens match vilket är väldigt klokt gjort av både förbundet och domarna själva. Jämställdhet i all ära, men de bästa domarna ska döma i slutspelet.

I söndags kom Dalen istället tillbaka och vann med 3-1 på sin hemmaplan. Fördelen med hemmaplan verkar viktig i årets slutspel. Är det så stor skillnad?
- Det kanske är så att man är mer hemtam och kan styra matchinramningen efter sitt lags behov. Det är ju inga långa resor direkt och jag har svårt att sätta fingret på varför det är som det är. Fast det är dags att göra något åt det nu och vinna på bortaplan.

Inför säsongen tippades ni befinna er utanför slutspelet, men så är inte fallet. Varför har det gått så bra för Dalen i år?
- Tränarna Urban (Karlsson) och Henke (Vilhelmsson) har lagt en bra grund för det taktiska. Samtidigt har vi en bra känsla i gruppen och krigar för varandra i alla lägen. Det är samma inställning på träningarna och en bra miljö att utvecklas i. Vi har många unga, lovande spelare som har klivit framåt och presterat bra.

Vad betyder tränarna Urban Karlsson och Henrik Vilhelmsson för Dalen?
- Jättemycket! Damlaget var ordentligt i gungning när Örjan Lindberg tränade laget och uppenbarligen fungerade inte Örjan och Dalen ihop vilket säkert bägge hade del i. Det var en stor spelaromsättning under flera år och vändningen kom när Urban och Henke kontrakterades. Folk stannade kvar och föreningen visade att de ville satsa på damerna. Stämningen i gruppen har blivit betydligt bättre och det har säkert också med framgångarna på planen att göra. Det har värvats spelare genom ett långsiktigt tänk.

 
 
Linn Lundström. Foto: Idrottsfoto.

 
Dalen är Linns moderklubb och detta är hennes nionde säsong i klubben. Förra säsongen skrev Linn på ett nytt 3 års kontrakt med Dalen.

Att byta förening kan också vara utvecklande, är det inget du har funderat på?
- Det har många frågat genom åren. Dalen är en stabil förening och jag har ett stort hjärta för Dalen. I början av min karriär sneglade jag på IKSU, men jag uppskattar det jag har och klubben tror på mig. Jag utvecklas fortfarande och hade jag inte gjort det eller varit motiverad hade jag säkert bytt lag.

Det har inte blivit några poäng än i slutspelet för din del. Hur beskriver du dig som spelare?
- Jag har ingen stor poängdrottning utan mer en spelare med hög arbetskapacitet som hellre passar än skjuter. Jag har flera saker att utveckla och jag skulle framför allt behöva skjuta bättre.

Du är lagkapten i Dalen och har varit det i många säsonger. Varför passar du så bra till den rollen?
- Antagligen för att jag alltid går in och gör mitt jobb och visar vägen. Jag har växt in i rollen som lagkapten och tagit mer ansvar. Många i laget tar initiativ och vi trivs ihop så det är enkelt att vara lagkapten i Dalen.

Tack vare klubblaget Dalens framgångar är Linn uttagen till landslagsspel i Euro Floorball Tour i april. Hon har åtta U19-kamper och deltagande i Student-VM i bagaget.

Vilken var din reaktion till uttagningen?
- Jag blev faktiskt ganska förvånad, för jag har inte haft en klockren säsong. I seriepremiären fick jag en blödning i brosket i fotleden och det är viktigt att man inte utsätter foten för stötar. Därför fick jag vila i sju veckor och det tog lång tid att komma tillbaka.

- Jag tror inte att jag har varit aktuell innan Student-VM, men Jan-Erik Vaara såg mig där i flera matcher och förstod nog vilken nytta jag gör. Nu är formen på uppåtgående och det ska bli kul att få vara med på lägret.

Vad har du för förväntningar med din landslagsdebut?
- Jag har inga särskilda förväntningar på speltid och sådant, utan jag ska göra mitt absolut bästa och ha väldigt kul.

Dalen har i alla år fått heta ”lillasyster” med tanke på IKSU:s framgångar. Hur är konkurrensen mellan klubbarna?
- Det är skönt att vi blir ett större hot mot dem med tanke på hur bra det har gått för oss den här säsongen. Tidigare har det varit så att när IKSU har försökt värva en spelare i Dalen och den personen inte brinner för Dalen, har spelaren bytt förening och vi har blivit av med bra spelare. Det är känsligt att gå mellan klubbarna, men alla förstår att det är varje enskild spelares val. Det är viktigt att vi visar att vi är med och ska bygga vidare på det vi har nu.

Vad talar för att framtiden är Dalens?
- Föreningen är stabil i grunden och damlaget har fått en stomme att bygga vidare på. Vi har många unga förmågor som redan har blivit några av våra viktigaste spelare och ingen trodde nog att vi skulle prestera så bra redan den är säsongen.

Har ni derbyfeber i Umeå?
- Hela innebandy-Umeå har det i alla fall. Det är hög bevakning i media med gliringar mellan lagen. Vi försöker trissa upp stämningen och det är en skön känsla. Intresset har ökat för att det har varit jämna matcher.

På fredag spelar ni den femte och avgörande kvartsfinalen mot IKSU. Hur ska ni vinna på bortaplan?
- Vi ska försöka få fram samma känsla som i söndags, vara trygga i försvaret och spela riktigt tight. Det gäller också att sätta de chanser vi får. IKSU lär sätta hög press så det är viktigt att vi är med från start, då har vi en bra chans till vinst. Jag är laddad och vill ha fredag nu!

Följ slutspelet: SM-slutspel

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon