2011-04-08 08:28

I fokus: Anna Wijk

Anna Wijk spelar SM-semifinal med sitt Kais Mora som ligger under med 2-1 i matcher mot Djurgården. På fredag spelas den fjärde semifinalen lagen emellan och innebandy.se fick en pratstund med Anna inför matchen.

Vad tycker om ditt Kais insatser i semifinalerna?
- Det har varit tre riktigt bra matcher mellan två bra lag. Djurgården har satt sina chanser medan vi inte har gjort det. Vi har haft lite oflyt och kan bättre.

Du själv gjorde två mål senast och såg pigg ut. Är du nöjd med ditt spel?
- Jag kan också bättre och borde vara effektivare. Jag spelar center mellan Therése Karlsson och Amanda Larsson som bägge är väldigt duktiga spelare. Min roll är mer defensiv och de gör fler poäng än vad jag gör, men så länge någon producerar är det inte viktigt vem som gör poängen.

Förbundskapten Jan-Erik Vaara har uppmärksammat Annas fina form och tagit ut henne till Euro Floorball Tour i slutet av april.

- Jag blev jätteglad över uttagningen eftersom jag inte har varit med i damlandslaget under hela säsongen.

Hur har du tagit petningen?
- Jag har saknat landslaget, men först klarade jag inte testvärdena och sedan har jag helt enkelt inte presterat tillräckligt bra för att bli uttagen.

Vad förväntar du dig av deltagandet i Euro Floorball Tour?
- Fokus är mycket på slutspelet nu, men jag har egentligen inte så stora förväntningar eftersom jag inte har varit med på ett tag. Jag vet inte om jag får spela, men jag ska göra mitt bästa. Det är skönt att vi spelar matcher intensivt nu så jag inte får ett uppehåll innan turneringen.

Du bytte från IKSU till Kais Mora inför denna säsong. Hur har det miljöombytet varit?
- Det har tagit en stund att komma in i allting och spelet gick knackigt i början. De första veckorna satt jag med tränarna framför datorn och gick igenom spelsystemet. Det är mycket mer sådant i Kais än i IKSU. Vi har en mindre rutinerad trupp än det var i IKSU, även om vi har Sara Kristoffersson och Mia Boänges i laget. Här går man lite mer in och kör.

 

Anna Wijk spelar just nu SM-slutspel och ska sedan göra comeback i landslaget i Euro Floorball Tour. Foto: Idrottsfoto.

 
IKSU är klara för SM-final efter 3-0 i matcher mot Pixbo. Vad säger du om IKSU:s form?

- Jag förväntade mig inte tre raka vinster mot Pixbo, snarare mot Dalen i kvartsfinalen. Men derbyn är alltid derbyn. IKSU har ju sagt att de ska toppa formen till slutspelet, vilket de verkligen har gjort. Jag är imponerad av att det har gått så bra.

På fredag möter ni Djurgården igen. Hur är det att ha kniven på strupen eftersom ni är tvingade att vinna?
- Så är det ju, men vi tänker inte på det. Vi ska tänka tillbaka på matcherna vi har spelat och ta med det positiva. Vi har pressat högt och gjort det bra vilket har lett till att Djurgården har blivit darriga. Djurgården backar hem och det blir svårt att spela upp bollen. I varje match har vi gått ner oss i en period och det får vi inte göra på fredag.

Vad ska ni ändra på för att få till en femte avgörande semifinal?
- Vi ska spela upp bollen snabbare och ta till vara på våra spelvändningar. Vi får inte så många chanser under matcherna, så det gäller att sätta dem vi får.

Vad är det som gör Djurgården så bra?
- De backar hem och kontrar, det går riktigt fort och det blir ofta mål. Det märks att Djurgården har mycket rutin, spelare som Lisah Samuelsson och Hermine Dahlerus spelar lugnt och håller boll i rätt lägen.

Vad talar för att Kais Mora tar sig till SM-final?
- Vi ska spela vårt spel och lyckas trumma på i tre perioder. Då har vi en riktigt bra chans att vinna matchserien mot Djurgården. Vi får också hoppas på att Djurgårdens målvakt Linnéa Bergman inte tänker storspela i de återstående matcherna. Senast var hon helt omöjlig.

Gittan Ahonen Gunnarzon