2011-03-10 11:10

Duellerna i kvartsfinalerna

På fredag drar damernas slutspel igång och här är spelarduellerna som du behöver ha koll på inför de heta kvartsfinalerna.

Svenska Spel erbjuder Head to Head-spel i varje matchserie i kvartsfinalerna (och har ambitionen att köra samma duell i alla kvartsfinalmatcherna), och här är de heta duellerna i damernas elitserie som du ska ha koll på:

***

Iksu - Dalen: Victoria Wikström vs. Sandra Larsson

 

Victoria Wikström vs. Sandra Larsson. Foto: Kenneth Strignérus och ibkdalen.se.

 
Hett Umeåderby och en het duell mellan två poängsprutor.

Efter en något trög säsongsstart varvade Victoria Wikström upp och blev till slut fyra i poängligan med 53 poäng (25+28) på 24 matcher och kryddade det med en landslagscomeback under Finnkampen. Wikström är en imponerande kombination av kraft och teknik.

Sandra Larsson är den offensiva stjärnan i Dalen och framförallt en utpräglad målskytt. 33 poäng (26+7) placerade henne på plats 24 i poängligan. Har ett vasst skott och lyckas ofta hitta de öppna luckorna. 

***

Kais Mora - Endre: Sara Kristoffersson vs. Anna Jakobsson

 

Sara Kristoffersson vs Anna Jakobsson. Foto: Kenneth Strignérus.

 
Fjolårets kvartsfinalserie mellan Kais Mora och Endre var en tät och underhållande strid där Endre till slut vann, och årets repris kan bli minst lika het.

Kais Mora hade fem av elitseriens tio bästa poängplockare i laget och landslagets Sara Kristoffersson var "bara" femma i den interna poängligan, och nia i sammandraget, med 44 poäng (20+24) på 26 matcher. Kristoffersson är en avig och teknisk spelare som ofta bryter mönstret.

Anna Jakobsson blev elitseriens skyttedrottning efter att ha dundrat in hela 37 mål under säsongen, och hennes 55 poäng (37+18) räckte till en tredjeplats i den totala poängligan. Jakobsson är en bra allroundspelare med starkt poängsinne.

***

Pixbo - Falun: Johanna Dahlin vs. Malin Dalbjer

 

Johanna Dahlin vs. Malin Dalbjer. Foto: Bildbyrån och Kenneth Strignérus.

 
Pixbo missade slutspel ifjol men är nu tillbaka, och Falun lyckades efter en trög säsongsstart ta sig till slutspel - och det här blir således en kamp mellan två lag som verkligen vill visa innebandysverige hur bra man är.

Johanna Dahlin tryckte in 43 poäng (20+23) på 26 matcher och toppade därmed Pixbos interna poängliga tillsammans med Camilla Jordansson. Dahlin sticker ut som både framspelare och målskytt.

Malin Dalbjer lirade VM 2009 men blev sedan mamma och missade årets säsongsinledning. Gjorde comeback under vintern, varvade upp och stannade på 34 poäng (22+12) på bara 18 matcher, vilket gjorde henne till 21:a i poängligan. Dalbjer är en snabb, effektiv och hårt arbetande forward.

***

Rönnby - Djurgården: Karolina Widar vs. Emelie Lindström

 

Karolina Widar vs. Emelie Lindström. Foto: Bildbyrån.

 
Regerande mästarna Rönnby hade länge tätposition i elitserien, men tappade sedan till fjärdeplatsen och får därmed en tuff kvartsfinal: mot femman Djurgården. Duellen blir också en kamp mellan två landslagsstjärnor.

Karolina Widar, lagkapten i landslaget, svarade för 49 poäng (20+29) på 25 matcher och blev sjua i poängligan. Det är dock inte poängmakandet som främst sticker ut hos Widar, det är ledaregenskaperna och rutinen, samt den oerhört höga lägstanivån.

Emelie Lindström sprutade in 65 poäng (27+38) på 26 matcher och vann därmed poängligan för tredje året i rad. Landslagsforwarden är en sniper och poängmakare av allra yppersta snitt, och levererar också kontinuerligt utan svackor.

***

Det går att spela på duellerna med start på fredag.

Duellspelen gäller i varje enskild match, inte över hela matchserien.

Spelschema kvartsfinalerna 

Mer inför slutspelet:
I fokus: Malin Dalbjer
Publiksnittet ökar i elitserien


Författare: Jonas Gustavsson