Damerna först med supertyget - Innebandy.se
2011-03-16 13:05

Damerna först med supertyget

Det svenska damlandslaget är först ut med att använda Z-Athleticas nya matchdräkter med det nya revolutionerande Z-Rep1-SLS-tyget.

De nya kläderna kommer bland annat att användas under VM senare i år.

- Det nya tyget är troligen det mjukaste, lättaste och mest slitstarka tyget i en matchtröja som finns på marknaden idag, säger Otto Marand vid Z-Athletica.

Tyget, som tagits fram i samarbete med spelare i de svenska landslagen, har samma slitstyrka och snabbtorkande egenskaper som tyget i de tidigare modellerna, men det är ännu mjukare och lättare.

- Tyget är lent som silke mot kroppen, samtidigt som det fortfarande har de kvalitéer som idrottare på världsnivå kräver i fråga om prestanda och funktion, berättar Otto Marand. 

 

Emelie Wibron och damlandslaget får nya dräkter. Foto: Henrik Johansson, Pic-Agency.

 
Dessutom har det nya tyget ett speciellt framtaget anti-odör-system, vilket också gör att man i praktiken egentligen inte behöver tvätta kläderna lika ofta och att lägre temperaturer kan användas, vilket ju är bra för miljön.

När Z-Athletica inledde samarbetet med Svenska innebandyförbundet påbörjades också ett samarbete med landslagen så att spelarna själva kunde vara med och påverka klädernas utformning.

Damlagen fick också egna modeller gällande storlekar och passform, samtidigt som en enhetlig design togs fram för landslagen. Landslagen valde bland annat att låta kläderna göras i de exakta färgerna i den svenska flaggan.

Mer om Z-Athletica:

Under One Planet, Dude-konceptet strävar Z-Athletica efter att göra samtliga produkter miljövänliga. Alla Z-produkter som bär One Planet, Dude-logotypen, eller har (Z-REP) i sin produktkod, är certifierade enligt Bluesign.

Bluesign, textilbranschens verktyg för att säkerställa att hela den produktionskedjan, från råvaror till tillverkare och konsumenter är socialt och miljömässigt hållbar.

Bluesign-initativet säkerhetsställer att tygerna når upp till de högsta kvalitetskraven rörande exempelvis miljöpåverkan och arbetsmiljö i produktionen.
Mer information om Bluesign finns på: www.bluesign.com.

Z-Athletica arbetar också med att idrottsutbytesprogram där svenska klubbar och förbund, genom sitt samarbete med Z-Athletica, hjälper skolor i utsatta delar av världen med både idrotts- och utbildningsmaterial.