2011-03-11 09:24

Allsvenskan nära för Östra SK Jönköping

Östra SK Jönköping är riktigt, riktigt nära allsvenskan. En poäng på de tre sista matcherna räcker för att säkra avancemanget.

Östra SK Jönköping leder division ett västra Götaland med nio poäng med bara nio poäng kvar att spela om.

– Men det är inte klart ännu och det är det vi försökt jobba med de senaste veckorna, vi måste fokusera på att göra bra prestationer trots att det ser ut som det gör i tabellen. Killarna är inte blinda när det gäller tabellen, de vet vad som gäller, men vi försöker koppla bort det just för tillfället, säger tränaren Andreas Svensson och förklarar lagets framgångar under vintern.

– Vi försöker jobba med prestationer och att vi hela tiden bli bättre och ha kul. Glädjen har vi byggt mycket på, vi ska ha roligt både på träningar och match.

Hur såg målsättningen inför säsongen ut?
– Jag har arbetat efter mottot att vi ska utveckla vårt spel och att vi ska arbeta med det som inte stämde ifjol, som defensiven och jämnheten, och jag visste att om vi fixar de bitarna så kan vi tillhöra toppen. Men det handlade mer om att utvecklas än att sätta en resultatfixerad målsättning.

Tror du att det faktum att ni inte satte någon resultatorienterad målsättning kan vara en av anledningarna till framgången?
– Ja, absolut. Vi kom tvåa ifjol och hade då lite brister, och rättar man till dem så känns det givet att man kan ta ett steg till, och vårt fall blir det allsvenskan. Men vi hade ingen uttalad målsättning om att nå allsvenskan.

 
 
Östra SK Jönköping är nära allsvenskan. Foto: Oscar Kickén.


Andreas Svensson pekar inte med hela handen som tränare utan involverar istället hela laget i sin ledarfilosofi.

– Ofta har föreningar en auktoritär ledare som står och pekar hur man ska göra, springa och hur taktiken är, bara efter tränarens egna premisser. Jag har velat ha en mer situationsanpassad ledarstil där hela laget involveras i det vi ska göra, för den kunskapen finns hos spelarna och jag tycker det är slöseri om man inte tar tillvara på den kunskapen. Det här bitarna vi fokuserat på mer än resultaten.

Vad har varit er styrka under säsongen?
– Vår styrka är framförallt att vi är jämna i våra prestationer och vi har få dippar i matcherna, och har vi en dipp så korrigerar vi det snabbt. Vi är hela tiden jämna och stabila. En annan del är att vi har betydligt fler på träningarna vilket gör att vi kan öka träningskvaliteten.

Hur är förhållandet till Jönköpings IK, som toppar allsvenskan södra?
– Vi tränar i samma hus så det är klart att man stöter på dem, men vi konkurrerar inte på samma nivå än så länge. De sköter sitt och gör det bra, och vi sköter vårt. Vi är inte beroende av JIK och de är inte beroende av oss.

Om ni går upp så ser det inte ut som att ni får möta dem nästa säsong…?
– Nej, det tror jag inte, det hade varit häftigt, men jag tror de klarar att gå upp i SSL.

Hur stort hade det varit att gå upp i allsvenskan?
– Många av våra spelare har varit och harvat i den här serien ganska länge, så jag tror det skulle vara stort för många att ta ett steg uppåt. Samtidigt har vi många unga spelare som är hungriga och tycker att det här är lite för låg nivå att spela på, men går vi upp får vi chansen att behålla dem. 

I helgen möter Östra SK Jönköping nästjumbon Barnarps IF och då kan avancemanget säkras.

– Vi gjorde ingen bra match eller prestation senast mot Barnarp, även om vi vann med 8-6. Vi har pratat om att vi ska göra en bra prestation och vi ska visa vilka som kan spela innebandy, och gör vi det är jag säker på att vi vinner. Men det ska göras också, säger Andreas Svensson. 

Malmö FBC kunde ha säkrat avancemanget till allsvenskan förra helgen, men missade den chansen – men får en ny i helgen. Även IBK Alba kan säkra ett avancemang, men har inte det avgörandet i egna händer, men vinner man samtidigt som Surahammar förlorar, så är det klart. Övriga serieledare i division ett är Åby IBK och FBI Tullinge.

Sedan tidigare är Team Thorengruppen klara för allsvenskan.

Följ förbundsserierna i helgen:

Damer
Div 1 norra
Div 1 mellersta
Div 1 södra

Herrar
Allsvenskan Norra
Allsvenskan Södra

Div 1 norra Norrland
Div 1 södra Norrland
Div 1 mellersta Svealand
Div 1 östra Svealand
Div 1 västra Götaland
Div 1 södra Götaland


Författare: Daniel Karlsson