2009-03-27 11:20

Rönnby eller Pixbo?

På söndag spelas den tredje och avgörande kvartsfinalen mellan Rönnby och Pixbo i damernas SM-slutspel. innebandy.se har pratat med lagens tränare inför matchen som ska få fram det fjärde och sista semifinallaget.

Första matchen i Västerås vann Rönnby med 9-6. Därefter utjämnade Pixbo efter vinst med 2-0 hemma. Nu är det dags för den tredje matchen.
 

Johan Kökeritz, Rönnby


 
Det är utjämnat i kvartsfinalserien. Hur var den andra kvartsfinalen?
– Jag tycker att bägge lagen gjorde det defensivt bra, men offensivt mindre bra i den matchen. Det kunde ha gått hur som helst. Det var en lite annan matchbild än tidigare och framför allt var vi inte hungriga. Ingen ville kliva fram, utan väntade på att någon annan skulle ta ansvar, menar Johan Kökeritz.

Pixbo anser sig ha bra koll på ert anfallsspel. Vad ska ni göra åt det?
– Koll och koll, de får väl tycka det när våra spelare har oskärpa.  Vi hade inte inställningen, tajmingen och flytet i den senaste matchen, tycker Johan.

Vilka spelare har varit tongivande i Rönnby respektive Pixbo?
– Det är just det som har saknats i den här matchserien. Ingen spelare i något av lagen har klivit fram. Det är kul att det är två jämnstarka lag som möts, där lagens centrar och backar står upp bra. Forwards har svårt att skapa vassa chanser och bägge lagen är säkert nöjda med sitt boxplay.

– Det har faktiskt varit småtråkiga matcher hittills. I det första mötet blev det många mål, men också flera misstag och det var tillfälligheter som gjorde att målen kom till. I den andra matchen gjordes det få mål och inget av lagen hade järnkoll på matchen, säger Johan.
 


Duell mellan Rönnbys Caroline Bagge och Pixbos Jessica Ek i den första matchen. Foto: Kenneth Strignérus.

 
Övriga kvartsfinaler är avgjorda. Är resultaten överraskande?
– Nej, för allt annat än Balrog och Iksu i final vore ett stort fiasko för dessa lag med tanke på hur det har sett ut i serien. Iksu kunde ha spelat med en fjärde femma och ändå vinna, medan Balrog gjorde sitt jobb. Faluns poängdrottningar vann över Endres som var jättebleka. Iksu och Balrog är stora favoriter och vi vet att vi måste spela på topp om vi ska kunna rubba dessa giganter, säger Johan.

Tredje och avgörande matchen på söndag. Vad talar för Rönnby?
– Det enda som talar för oss är att vi har hemmaplan. Det första målet blir viktigt, Pixbo är otroligt disciplinerade om de får ledningsmålet. För oss spelar det ingen större roll och det ser jag som en fördel för Rönnby. Vi har tyvärr ingen pålitlig målskytt sedan Sanna Tuominen skadades, så jag håller tummarna för att någon av våra forwards vaknar på söndag morgon och vill göra mål, avslutar Johan Kökeritz.
 

 

Martin Ström, Pixbo

 

Vinst i det andra mötet mot Rönnby och ni har tvingat fram en tredje match på söndag. Varför vann ni den andra matchen?
– Tjejerna förstod nog allvaret i att om vi inte krigade skulle det vara slutspelat. Nu gjorde spelarna jobbet i 60 minuter och inte bara i 20 som i den första matchen. Vi fokuserade också lite mer på försvarsspelet och var betydligt tuffare mot deras stjärnspelare, som inte gjorde några poäng alls och blev lite griniga. Vi spelade en nivå högre i den andra matchen och det krävs av oss om vi ska gå vidare till semifinal, menar Martin Ström.

Ni ändrade taktik inför den senaste matchen, på vilket sätt?
– Vi styrde lite annorlunda och centern fick andra direktiv. I den första matchen hade Rönnby många avslut från slottet, vilket de inte hade igår. Våra omställningar var mer fartfyllda och styrspelet fungerade bättre och tydligare, anser Martin.

Vilka spelare har varit tongivande i Rönnby respektive Pixbo?
– Karolina Widar fick styra och ställa på deras hemmaplan och även Anna Didriksson var duktig. I den andra matchen var vår målvakt Helena Andersson mycket bra samt att backparet Emma Arvidsson och Jessica Jedenborg var stabila. Våra centrar Alexandra Lidström och Therese Larsson tog bort Widar på ett bra sätt, vilket är viktigt, säger Martin.

Det hände en del skumma saker som att ljuset slocknade, larmet gick och klockan strulade i samband med den första kvartsfinalen i Västerås. Tror du att Rönnby försökte störa er?
– Sådana moment stör och det är märkligt att det händer vid samma tillfälle, men det var säkert inte medvetet från Rönnbys sida och vi hoppas att det inte sker i nästa match också, säger Martin.

Övriga kvartsfinaler är avgjorda. Är resultaten överraskande?
– Nej inte direkt, även om jag trodde att Täby skulle vinna på hemmaplan mot Balrog och att Endre skulle ta hemmamatchen mot Falun, säger Martin.

En hel vecka till nästa match, flipp eller flopp?
– Det är lite segt att hålla ett högt tempo när det är så långt mellan matcherna. Vi är ju vana att spela dubbelmatcher så vi hade gärna spelat tätare matcher för att få en bättre slutspelskänsla. Nu blir det ju även lite rumphugget att följa daminnebandyn, tycker Martin.

Tredje och avgörande matchen på söndag. Vad talar för Pixbo?
– Vi genomförde den senaste matchen på ett bra sätt och neutraliserade Rönnbys landslagsspelare. Nu måste Rönnby göra ändringar och börjar tänka mer, medan vi inte behöver fundera så mycket och bara kan spela vidare på det sätt vi gjorde senast. Rönnby är på pappret ett ruggigt bra lag och nu hoppas jag att polletten har trillat ner hos alla nya spelare. Vi måste verkligen kriga för att ta oss vidare och det ska vi göra på söndag, avslutar Martin Ström.

Allt om damernas SM-slutspel

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon